Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)"— Transkript prezentace:

1 Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
Vývoj mocenských bloků Spolek tří císařů Trojspolek Trojdohoda

2 Vývoj mocenských bloků
V 2. polovině 19. století rostly rozpory na evropském kontinentě. Většina evropských velmocí se začala připravovat na válku, která byla tehdy považována sice za krajní, ale zákonný prostředek politiky. 1873 Spolek tří císařů (Rusko, Německo, Rakousko – Uhersko 1879 Dvojspolek (Německo, Rakousko – Uhersko) 1882 Trojspolek (Německo, Rakousko – Uhersko, Itálie) 1894 Dvojdohoda (Francie, Rusko) 1904 Srdečná dohoda (Velká Británie, Francie) 1907 Trojspolek (Velká Británie, Francie, Rusko)

3 Spolek tří císařů Rusko, Německo, Rakousko – Uhersko
Na ochranu společných zájmů Závazek k vzájemné pomoci v případě útoku další velmoci Po sblížení Ruska s Francií v 90. letech 19. století Spolek tří císařů zanikl.

4 Trojspolek Rozpory mezi velmocemi ( zejména kolonie)
Státy sdružené v Trojspolku chtěly změnit tehdejší stav (koloniální nadvláda zejména Velké Británie a Francie) Dvojspolek – 1879 Německo + Rakousko Uhersko 1882 k Dvojspolku přistupuje Itálie a je vytvořen Trojspolek Rakousko-Uhersko (video)

5 Dohoda (Trojdohoda) Reaguje na vytvoření Trojspolku
Nechce změny, chce ponechat tehdejší rozložení světa (kolonie) 1893 rusko-francouzská smlouva (Velká Británie zatím váhá, nechce ztratit svou nezávislost) 1904 – Srdečná dohoda mezi Velkou Británií a Francií 1907 – smlouva mezi Ruskem a Velkou Británií Rusko – poslední Romanovci (video)


Stáhnout ppt "Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)"

Podobné prezentace


Reklamy Google