Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_11.1.20.ELE Anotace: Použití příkazů větvení programu Materiál inovativním způsobem zužuje vztah mezi teoretickou a praktickou výukou. Je určen pro praktická cvičení na výukových panelech. Fotografická dokumentace, vlastní schémata a výstřižky získané pomocí nástroje Windows 8 provázejí žáka krok za krokem úzce specializovaným tématem a usnadňují jeho porozumění. Multimediální výuka se stává názornější a podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, v odborném výcviku tvoří vhodný doplněk při odborných instruktážích před zahájením praktických činností, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Mikroprocesory Atmel AVR Atmel AVR Větvení programu

3 Mikroprocesory Atmel AVR Na vývojové desce nastavte piny RA jako výstupy a RB jako vstupy. RA propojte s LED a RB propojte s tlačítky.

4 Mikroprocesory Atmel AVR větvení programu Pro větvení programu používáme zejména příkaz If, který je určen k větvení na základě vyhodnocování logických výrazů. If podmínka Then příkaz První forma příkazu If je jednořádková. Pokud je podmínka splněna, provede se příkaz v klauzuli Then. Pokud podmínka není splněna, neprovede se žádný příkaz. Je-li uvedena klauzule Else, provede se příkaz v klauzuli Else. (Elseif je vnořená podmínka.) Každý příkaz If musí být ukončen příkazem End If. If podmínka Then příkaz1 Else příkaz2 End If If podmínka1 Then příkaz1 Elseif podmínka2 Then příkaz2 Elseif podmínka3 Then příkaz3 Else příkaz4 End If

5 Mikroprocesory Atmel AVR větvení programu Program pro test tlačítek:

6 Mikroprocesory Atmel AVR větvení programu Dalším příkazem pro větvení programu je příkaz skoku GoTo. Za příkazem GoTo se umísťuje návěští, které specifikuje cíl skoku. Návěští může mít až 32 znaků. Dim A As Byte Start : A = A + 1 If A < 10 Then GoTo Start End If Příkazem skoku je i příkaz GoSub. Za ním je umístěno návěští, na které se program ve své činnosti přesune. Zpravidla se příkaz využívá pro skok na podprogram. Narazí-li program na příkaz Return, provede se skok za příkaz GoSub, z něhož se předtím provedl skok do „podprogramu“.

7 Mikroprocesory Atmel AVR větvení programu Příkazy GoTo a GoSub se provedou vždy, když na ně „dojde řada“. Má-li se skok provést jen v případě, že např. určitá proměnná má určitou hodnotu, lze použít příkaz On. Exit For, Exit Do, Exit While, Exit Sub, Exit Function Příkaz End provede ukončení programu, zakáže veškerá přerušení a vytvoří nekonečnou smyčku. Podobným příkazem je příkaz Stop, který ovšem nezakáže přerušení. Příkaz Exit umožňuje kdykoli opustit struktury For – Next, Do – Loop, While – Wend, Sub – End, Sub or Function – End Function. On proměnná (GoTo) (GoSub) návěští

8 Mikroprocesory Atmel AVR větvení programu Program pro řízení dvou frekvenčních generátoru a dvou PWM podle hodnot z UART

9 Použité zdroje: VÁŇA, Vladimír. Mikrokontroléry ATMEL AVR – programování v jazyce Bascom. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2004, 143 s. ISBN 80-7300-115-2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Peter Podoba.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4."

Podobné prezentace


Reklamy Google