Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adresa: Ostrčilova Ostrava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adresa: Ostrčilova Ostrava"— Transkript prezentace:

1 Adresa: Ostrčilova 19 702 00 Ostrava
(SVČ - bývalý Dům dětí a mládeže) Kontakty: tel. : Číslo a datum registrace u MV: VSC/1 9872/92-R 30.ledna 1992

2 Pro většinu lidí vyslovení slovo nádor, onkologie vyvolává pocit strachu a beznaděj. Tyto obavy poznaly ženy, které si říkají Amazonky. Většina z nich prodělala karcinom prsu. Takto onemocní v ČR každá dvanáctá žena a každých 5 hodin jedna zemře. Když se v roce 1990 začalo po ukončení onkologické léčby scházet několik pacientek z toho důvodu, aby si předávaly zkušenosti, netušily, že za dva roky vznikne občanské sdružení. zakládající členky občanského sdružení

3 Jeho cílem je: zlepšení kvality života onkologických pacientek pomoc při překonávání osamělosti, zbavení strachu z budoucnosti zlepšení informovanosti veřejnosti o možnostech prevence a léčby nádorových onemocnění současný pracovní tým

4 POSKYTOVANÉ SLUŽBY PORADENSTVÍ
Abychom pacienty zbavili strachu nejen z nemoci, ale také z vyskytujících se problémů, zřídily jsme CENTRUM pomoci, kde nabízíme klientkám kromě informací a praktických rad zejména svou vlastní zkušenost s nemocí a náročnou léčbou. Pro onkologicky nemocného pacienta je důležité být v kontaktu s lidmi, neuzavírat se do sebe. Poznat, že s nemocí se dá žít velmi kvalitní život. Uvědomit si, že musí na sobě pracovat a nespoléhat jen na lékařskou péči.

5 Pro veřejnost jsou vyhrazeny návštěvní dny:
DOPOLEDNE ODPOLEDNE pondělí a úterý: – 12 hod. středa: – 16 hod. Pracoviště je také vybaveno odbornými publikacemi, které si může kdokoliv vyzvednout a dozvědět se o své nemoci důležité informace. Ty mu pomohou při léčbě, protože informovaný a vzdělaný pacient se pak snáze léčí.

6 REHABILITAČNÍ CVIČENÍ
napomáhá ke zlepšení zdravotního stavu i stabilizaci choroby. Po operaci dochází ke zkrácení prsního svalu a nehybností mohou nastat srůsty. Aby se předešlo těmto komplikacím je důležité s tělem pravidelně cvičit. Vlivem ozařování je snížena kapacita plic a ty také ztrácejí pružnost. Zkušenosti medicíny dokazují prospěšnost dýchacích cviků, které jsou důležité nejen pro prevenci, ale i pro zachování dobrého zdraví.

7 REKONDIČNÍ POBYTY jsou určeny pacientkám, které prodělaly náročnou onkologickou léčbu, tj. chirurgický zákrok, ozařování, popř. i chemoterapii. Jejich cílem je zlepšení celkové fyzické i psychické kondice, zmírnění nežádoucích následků onkologické léčby, přispění k prevenci recidivy nádorového onemocnění, nácvikem životních návyků edukací možnost zařazení do plnohodnotného života a získávání schopnosti žít s chronickým postižením.

8 PŘEDNÁŠKY - ročně 9 témat. Ty jsou určeny nejen našim členkám, ale také zájemcům z řad veřejnosti. Jejich smyslem je získávání nejen odborných znalostí, ale udělat si přehled i o tématech, které nabízejí další možnosti cest za zdravím a zlepšení psychiky.

9 PRAVIDELNÁ SETKÁVÁNÍ onkologických pacientů každé 1.pondělí v měsíci. Zde si ženy sdělují své poznatky z průběhu nemoci, povídají o rodinných záležitostech, televizních seriálech apod. Je to psychická očista a povzbuzení do dalších dnů, týdnů a roků. Emoční podpora: letní setkávání, návštěva kulturních a společenských akcí, setkávání s partnerskými organizacemi, zájezdy.

10 EMOČNÍ PODPORA : letní setkávání, návštěva kulturních a společenských akcí, setkávání s partnerskými organizacemi, zájezdy

11 ZPRAVODAJ - vydávaný 4x ročně – každé čtvrtletí. Seznamuje členky s činností na nejbližší období i důležité plány během roku, na které je třeba se připravit. Jsou v něm uváděny také drobné rady pro zdraví.

12 NÁDOROVÁ PREVENCE znamená předvídání a předcházení nežádoucím událostem, souvisejících se vznikem a progresí zhoubných nádorů. V poslední době je to činnost, na kterou se stále více zaměřujeme. Je totiž nejlevnější formou k ozdravění naší populace a vede ke snížení nákladů na zdravotní péči.

13 PREVENTIVNÍ PROGRAM určený dívkám ve věku 17 – 19 let, provádíme na středních školách. Je zdůrazňováno samovyšetření prsů jako součást hygieny a péče o zdraví. Včasně odhalený nádor je totiž dobře léčitelný a zamezí komplikacím.

14 DOPORUČUJEME ženám, kterým operace změnila jejich krásné tělo podstoupit rekonstrukci prsu. Tento zákrok začíná vyhledávat více žen a je to jedno z nejskvělejších rozhodnutí, které udělají obzvlášť mladé ženy. Po rekonstrukci: Před rekonstrukcí prsu:

15 SPOLUPRÁCE se stejně zaměřenými sdruženími nejen v našem kraji, ale také v dalších regionech. Využíváme také služby jiných sdružení MENS SANA – rukodělné činnosti, orientální tance, angličtina nebo Senior Servisu, kde Amazonky pronikají do tajů práce s počítačem a internetem.

16 ONKO-AMAZONKY které jsou nezisková humanitární organizace, si nesmírně váží všech projevů přízně i finanční podpory od úřadů i dárců. Tyto pomáhají zkvalitňovat služby poskytované potřebným občanům. Mezi největší poskytovatele patří: Moravskslezský kraj, Statutární město Ostrava, obvodní úřady  Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava - Jih a Ostrava - Poruba. Ostrava, březen 2007


Stáhnout ppt "Adresa: Ostrčilova Ostrava"

Podobné prezentace


Reklamy Google