Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."— Transkript prezentace:

1 Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/10 Název DUMDruhy obilovin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: obsah živin v obilovinách, hlavní části obilného zrna, druhy obilovin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaŽiviny v obilovinách, obiloviny Datum

3 Druhy obilovin Náplň výuky  Obsah živin v obilovinách  Hlavní části obilného zrna  Druhy obilovin  Kontrolní úkol, otázky

4 Obsah živin v obilovinách Obilniny = Cereálie jsou základem lidské výživy. Vyznačují se vysokým obsahem: sacharidů – škrob, vláknina, cukry bílkovin – lepek menším podílem: minerálních látek – K, Na, P… tuků vitamínů – skupiny B, E PP… vody enzymy – štěpící cukry, bílkoviny a tuky

5 Řez obilným zrnem Obr. 1: Stavba složení obilného zrna

6 Hlavní části obilného zrna: Obal - otruby Moučné jádro Klíček – rostlinný zárodek Obsah bílkovin, sacharidů a minerálních látek, vzrůstá směrem od středu zrna k jeho povrchu. Čím více všech složek obsahuje obilný produkt, např. mouka, tím cennější je pro lidskou výživu.

7 Druhy obilovin Ječmen Obr. 2: Ječmen setýObr. 3: Kroupy

8 Kukuřice Obr. 4: Kukuřice

9 Oves Obr. 5: Oves Obr. 6: Ovesné vločky

10 Pohanka Obr. 7: Pohanka obecná Obr. 8: Drobná semena pohanky

11 Proso - Jáhly Obr. 9: Pěstování prosa Obr. 10: Proso – celé zrno

12 Pšenice obecná Obr. 11: KlasObr. 12: Celé zrno

13 Obr. 13: Pšenice – Špalda Obr. 14: Bulgur Druhy pšenice

14 Rýže Obr. 16: Pěstování rýže Obr. 15: Různé druhy rýže

15 Žito Obr. 18: Žito – celé zrno Obr. 17: Žito – klas

16 Laskavec - Amarant Obr. 20: LaskavecObr. 19: Laskavec – zrno

17 Kontrolní úkol, otázky: 1. Sestav správné dvojice: OtrubyŠtěpí cukry, tuky, bílkoviny Endosperm Embryo, z něhož dělením buněk vniká nová rostlina EnzymyNestravitelná část, napomáhá trávení VlákninaVnější ochrana obilného zrna KlíčkyŠkrobnaté zásobní pletivo 2. Jaká je výživová hodnota obilovin? 3. Vyjmenuj základní části obilného zrna. 4. Vyjmenuj obilniny a jiná semena používaná jako obilí.

18 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: [vid ], dostupné z: hordeum-vulgare hordeum-vulgare Obr. 3: anomym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anomym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z:

19 Seznam obrázků: Obr. 8: anonym, [vid ], dostupné z: krecove-zily-a-cevni-choroby.jpg krecove-zily-a-cevni-choroby.jpg Obr. 9: Markéta Bajerová, [vid ], dostupné z: postoj.cz/images/proso%20do%20textu.jpghttp://www.zivotni- postoj.cz/images/proso%20do%20textu.jpg Obr. 10: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 11: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 12: Granulka.EU, [vid ], dostupné z: Obr. 13: Ziko, [vid ], dostupné z: 20_Silvolde_02_dinkel.jpg/220px- 20_Silvolde_02_dinkel.jpg/220px- Obr. 14: Maduixa, [vid ], dostupné z:

20 Seznam obrázků: Obr. 15: Anna Příhodová, [vid ], dostupné z: Obr. 16: Věra Svobodová, [vid ], dostupné z: Obr. 17: Lucasinka, [vid ], dostupné z: Obr. 18: anonym, [vid ], dostupné z: pic/jidlo/zito-01.jpghttp://www.lh-shop.cz/- pic/jidlo/zito-01.jpg Obr. 19: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 20: Karel Fajmon, [vid ], dostupné z: eflexus3.jpg eflexus3.jpg

21 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

22 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google