Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/10 Název DUM Druhy obilovin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: obsah živin v obilovinách, hlavní části obilného zrna, druhy obilovin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Živiny v obilovinách, obiloviny Datum

3 Druhy obilovin Náplň výuky Obsah živin v obilovinách
Hlavní části obilného zrna Druhy obilovin Kontrolní úkol, otázky

4 Obsah živin v obilovinách
Obilniny = Cereálie jsou základem lidské výživy. Vyznačují se vysokým obsahem: sacharidů – škrob, vláknina, cukry bílkovin – lepek menším podílem: minerálních látek – K, Na, P… tuků vitamínů – skupiny B, E PP… vody enzymy – štěpící cukry, bílkoviny a tuky

5 Řez obilným zrnem Obr. 1: Stavba složení obilného zrna

6 Hlavní části obilného zrna:
Obal - otruby Moučné jádro Klíček – rostlinný zárodek Obsah bílkovin, sacharidů a minerálních látek, vzrůstá směrem od středu zrna k jeho povrchu. Čím více všech složek obsahuje obilný produkt, např. mouka, tím cennější je pro lidskou výživu.

7 Druhy obilovin Ječmen Obr. 3: Kroupy Obr. 2: Ječmen setý

8 Kukuřice Obr. 4: Kukuřice

9 Oves Obr. 5: Oves Obr. 6: Ovesné vločky

10 Pohanka Obr. 7: Pohanka obecná Obr. 8: Drobná semena pohanky

11 Proso - Jáhly Obr. 9: Pěstování prosa Obr. 10: Proso – celé zrno

12 Pšenice obecná Obr. 11: Klas Obr. 12: Celé zrno

13 Druhy pšenice Obr. 13: Pšenice – Špalda Obr. 14: Bulgur

14 Rýže Obr. 16: Pěstování rýže Obr. 15: Různé druhy rýže

15 Žito Obr. 18: Žito – celé zrno Obr. 17: Žito – klas

16 Laskavec - Amarant Obr. 20: Laskavec Obr. 19: Laskavec – zrno

17 Kontrolní úkol, otázky:
1. Sestav správné dvojice: Otruby Štěpí cukry, tuky, bílkoviny Endosperm Embryo, z něhož dělením buněk vniká nová rostlina Enzymy Nestravitelná část, napomáhá trávení Vláknina Vnější ochrana obilného zrna Klíčky Škrobnaté zásobní pletivo 2. Jaká je výživová hodnota obilovin? 3. Vyjmenuj základní části obilného zrna. 4. Vyjmenuj obilniny a jiná semena používaná jako obilí.

18 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z:
Obr. 2: [vid ], dostupné z: hordeum-vulgare Obr. 3: anomym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anomym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z:

19 Seznam obrázků: Obr. 8: anonym, [vid ], dostupné z: krecove-zily-a-cevni-choroby.jpg Obr. 9: Markéta Bajerová, [vid ], dostupné z: postoj.cz/images/proso%20do%20textu.jpg Obr. 10: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 11: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 12: Granulka.EU, [vid ], dostupné z: Obr. 13: Ziko, [vid ], dostupné z: 20_Silvolde_02_dinkel.jpg/220px- Obr. 14: Maduixa, [vid ], dostupné z:

20 Seznam obrázků: Obr. 15: Anna Příhodová, [vid ], dostupné z: Obr. 16: Věra Svobodová, [vid ], dostupné z: Obr. 17: Lucasinka, [vid ], dostupné z: Obr. 18: anonym, [vid ], dostupné z: pic/jidlo/zito-01.jpg Obr. 19: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 20: Karel Fajmon, [vid ], dostupné z: eflexus3.jpg

21 Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

22 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google