Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deformační účinky síly

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deformační účinky síly"— Transkript prezentace:

1 Deformační účinky síly

2 Na čem závisí deformační účinky síly?
Jak se liší tyto obrázky? Oba mají přibližně stejnou hmotnost, působí stejnou tlakovou silou, ale pokaždé na jinou plochu. Deformační účinky tlakové síly závisí na velikosti této tlakové síly a na obsahu plochy, na kterou tato síla působí.

3 jednotka: pascal (Pa) značka tlaku: p Násobné jednotky:
Podíl velikosti tlakové síly F a obsahu plochy S, na kterou síla působí kolmo, se nazývá tlak. značka tlaku: p jednotka: pascal (Pa) Násobné jednotky: hektopascal hPa 1 hPa = 100 Pa kilopascal kPa 1 kPa = Pa megapascal MPa 1 MPa = Pa

4 Hmotnost lyžaře s lyžemi je 60 kg. Obsah podrážek
jeho bot je 0,040 m2 a obsah plochy lyží je 0,400 m2. Vypočítejme v obou případech tlak na sníh. m = 60 kg S1 = 0,040 m2 S2 = 0,400 m2 p1 = ? p2 = ? F = Fg = m∙g F = (60∙10)N = 600N S lyžemi na nohou je tlak na sníh desetkrát menší než s lyžemi.

5 Tlak v praxi zmenšení tlaku
zvětšení obsahu stykové plochy (pásy u traktoru) zmenšení tlakové síly (lehké konstrukce) zvětšení tlaku zvětšení tlakové síly (lisy) zmenšení obsahu stykové plochy (jehla, nůž)

6 Zopakuj Jednotky tlaku, úlohy v praxi

7 Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)


Stáhnout ppt "Deformační účinky síly"

Podobné prezentace


Reklamy Google