Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FENYLPROPANOIDY 1 Vzorek z rozsáhlé práce Interaktivní farmakognosie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FENYLPROPANOIDY 1 Vzorek z rozsáhlé práce Interaktivní farmakognosie"— Transkript prezentace:

1 FENYLPROPANOIDY 1 Vzorek z rozsáhlé práce Interaktivní farmakognosie
Interaktivní farmakognosie může být použita jako příprava na vyučování nebo jako učebnice, zejména pro samostudium Ovládání: otevření posun snímků ručně myší kliknutím na se otevře obrázek drogy, rostliny či chemický vzorec kliknutí na znamená návrat na původní stránku F 5

2 4.2 FENYLPROPANOIDY 4.2.1 Kumariny 2 kys. kumarinová
kys. fenylpropanová Fenylpropanoidy jsou látky rozmanité struktury, jejichž základní skelet tvoří benzenové jádro; často mají fenolický charakter. Jsou odvozeny od fenylpropanu, resp. kyseliny fenylpropanové. Jsou lipofilní a bývají složkami silic. Řadíme sem kumariny a jejich deriváty (hydroxykumariny, methoxykumariny, furanokumariny), salicylové deriváty a dvojmocné fenoly. 4.2.1 Kumariny Kumarinové drogy mají charakteristickou vůni a výrazné účinky na lidský organizmus, tlumí CNS, mají hypnotické a spasmolytické účinky. Pocházejí zejména z rostlin čeledí miříkovitývh (Apiacae), hvězdnicovitých (Asteraceae) a lipnicovitých (Poaceae). kys. kumarinová Kumariny jsou laktony kyseliny kumarinové, která je obsažena v rostlinách některých čeledí ve formě glykosidů. Kumarinyy vznikají až při sušení: glykosidická vazba se rozpadne, uvolní se kyselina a vzniknou laktony. Účinkem některých mikroorganizmů dochází k tvorbě dikumarolu, který má výrazné antikoagulační účinky. Deriváty dikumarolu slouží jako antithrombotika. Dikumarol se tvoří v kumarinových drogách při jejich zapaření a po požití takových drog může dojít ke krvácivým stavům. Dikumaroly se používají také k hubení hlodavců.

3 Dříve se používala k léčbě onemocnění horních cest dýchacích
3 DROGY S OBSAHEM KUMARINU Meliloti herba ČL Dopl – nať komonicová ČL: Celá nebo řezaná usušená nať komonice lékařské (Melilotus officinalis). Vlastnosti: příjemná aromatická vůně a hořká, slizovitá a trochu ostrá chuť. Obsah: kumarin, třísloviny Použití: korigens vůně, řidčeji jako diuretikum, zevně na obklady a koupele. Dříve se používala k léčbě onemocnění horních cest dýchacích Komonice lékařská (bobovité), Melilotus officinalis (Fabaceae) je jednoletá, někdy až dvouletá rostlina, která dorůstá výšky až 120 cm. Komonice je rozšířena po celé Evropě. U nás roste na suchých stráních, u cest, na kamenitých místech, na železničních náspech. Sbírají se horní nezdřevnatělé části kvetoucích rostlin v době květu (od června do září) a suší se přirozeným teplem nebo umělým při teplotě do 40 °C. Deriváty kumarinu . Mezi kumarinové deriváty patří hlavně hydroxykumariny a furanokumariny, které mají většinou příznivé účinky na lidský organizmus. Některé však patří k prokázaným kancerogenům a po kontaktu s rostlinami, které takové deriváty obsahují, se často vyskytují alergie. Farmaceuticky nejvýznamnějšími deriváty kumarinu jsou hydroxykumarin eskulin a methoxykumarin skopolin. Z furanokumarinů stojí za zmínku angelicin a pimpinelin, o nichž bude řeč v kapitole Silice.

4 4 Hippocastani cortex – jírovcová kůra
Eskulin, glykosid eskuletinu, je obsažen v maďalové kůře. Má účinek vitaminu P, zvyšuje rezistenci kapilár a snižuje jejich permeabilitu a fragilitu. Používá se při hemoroidech, hemorhagiích a varixech. V kůře kaliny slivolisté je eskulin doprovázen skopolinem, který má podobné vlastnosti. HVLP: ANAVENOL por tbl a por gtt OPHTHALMO.EVERCIL oph gtt DROGY OBSAHUJÍCÍ DERIVÁTY KUMARINU Hippocastani cortex – jírovcová kůra Popis: usušená kůra větví jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum) Vlastnosti: slabý charakteristický pach Obsah: eskulin Použití: zdroj eskulinu Jírovec maďal (jírovcovité), Aesculus hippocastanum (Hippocastanaceae) je mohutný balkánský a maloasijský strom u nás často pěstovaný. Má velké vstřícné dlanitě pětičetné až sedmičetné dlouze řapíkaté listy, bílé květy jsou ve vzpřímených jehlancovitých květenstvích. V masité ostnité tobolce jsou jedno až tři velká červenohnědá semena.

5 5 Cortex viburni ČsL 3 – kůra kaliny slivoňolisté ČsL: usušená kůra kaliny slivoňolisté, Viburnum prunifolium Vlastnosti: slabý pach, mírně hořká chuť Obsah: eskuletin, skopoletin, flavonoidy Použití: spasmolytikum při poruchách menses a klimakterických potížích Kalina slivoňolistá (zimolezovité), Viburnum prunifolium (Loniceraceae) je keř nebo malý strom s vejčitými listy. Je původem ze Severní Ameriky a u nás bývá často pěstována. Květy má uspořádané do vrcholíků. Salicylové deriváty . Salicylové deriváty spolu s dvojsytnými fenoly patří mezi produkty odbourávání fenylpropanu, resp. jeho postranního řetězce. Vzniká tak řada hydroxykyselin, z nichž oxidací, dekaboxykací nebo redukcí vznikají další farmaceuticky významné látky. Deriváty kyseliny salicylové jsou obsaženy v některých rostlinách (lilkovité, vrbovité), které byly odedávna používány pro výrazný analgetický účinek Kyselina salicylová je při perorálním podání jedovatá. Acetylací byla r připravena kyselina acetylsalicylová, dodnes nejužívanější analgetikum – antipyretikum. Její protizánětlivý účinek je vysvětlován blokováním syntézy prostaglandinů, odpovědných za vznik zánětu. V žaludku ovšem narušuje ochranný hlen tvořený právě prostaglandiny a zvyšuje riziko vzniku ulceróz na sliznici.

6 6 NEJZNÁMNĚJŠÍ DROGOU JE Salicis cortex ČL 2005 – Dopl – vrbová kůra ČL: usušená kůra mladých větví nebo usušené kousky letorostů různých druhů našich vrb (Salix alba, S.  purpurea, S. fragilis aj.) Vlastnosti: zřetelně hořká chuť Obsah: saligenin, který vzniká štěpením glykosidu salicinu: Použití: dnes už jen zřídka při nemocech z nachlazení a pro pocení HVLP: VALOFYT NEO spc ANTIREVMATICKÝ ČAJ spc Vrby (vrbovité), Salix (Salicaceae) jsou dvoudomé dřeviny s pružnými větvemi a úzkými kopinatými listy. Drobné květy jsou sestaveny v jehnědy. Rostou ve vlhkých lesích a na březích potoků a řek v celé Evropě. Vrbová kůra se získává při zpracování vrbových větví v košíkářství. Dvojsytné fenoly . V listech některých rostlin (vřesovité, borůvkovité) jsou obsaženy glykosidy arbutin a methylarbutin, z nichž hydrolýzou vzniká hydrochinon nebo methylhydrochinon.

7 7 Uvae ursi folium ČL 2005 – Dopl. 2007 – medvědicový list.
Arbutin i methylarbutin jsou pro organizmus neškodné a vylučují se močí. Má-li moč alkalickou reakci, jak tomu bývá při zánětech, objeví se v moči bakterie. Účinkem jejich enzymů dojde k hydrolýze a uvolněný hydrochinon či metylhydrochinon působí dezinfekčně v ledvinách, močovodech a močovém měchýři. Podán přímo je toxický. hydrochinon DROGY S OBSAHEM ARBUTINU Uvae ursi folium ČL 2005 – Dopl – medvědicový list. ČL: usušený list medvědice léčivé, Arctostaphylos uva-ursi Vlastnosti: bez zápachu, svíravá, zprvu nahořklá chuť, listy až 3 cm dlouhé, l cm široké a 0,5 cm tlusté, celokrajné, na rubu poněkud světlejší Obsah: arbutin, někdy methylarbutin, třísloviny Použití: dezinficiens močových cest HVLP: SPECIES UROLOGICAE PLANTA spc UROCYSTON PLANTA spc UROLOGICKÁ ČAJOVÁ SMĚS.spc Medvědice léčivá (vřesovcovité), Arctostaphylos uva-ursi (Ericaceae) je nízký keřík s kožovitými listy a bílými baňkovitými květy. Plodem je červená peckovice s 3 – 5 peckami. U nás roste pouze vzácně na vřesovištích a na jalovcových stráních. Je chráněna. Producenty drogy jsou zejména Španělsko, balkánské země a země bývalého Sovětského svazu.

8 vejčité nebo elipsovité, celokrajné, slabě podvinutý okraj
8 Folium vitis idaeae ČsL 2 – brusinkový list ČsL: usušený list brusinky obecné, Vaccinium vitis idaea Vlastnosti: bez zápachu, nahořkle svíravé chuti, listy krátce řapíkaté, vejčité nebo elipsovité, celokrajné, slabě podvinutý okraj Obsah: arbutin, třísloviny, flavonoidy Použití: dezinficiens močových cest Brusinka obecná (borůvkovité), Vaccinium vittis idaea (Vaccinaceae) je malý keřík se vzpřímenými větévkami, s vytrvalými střídavými kožovitými listy a bílými zvonkovitými květy v chudých koncových hroznech. Plody jsou červené bobule. Roste na horských stráních a v řídkých borových lesích. . Sbírá se v červenci a v srpnu.

9 FENYLPROPANOIDY - PŘEHLED
9 FENYLPROPANOIDY - PŘEHLED o

10 SOUHRN 10 FENYLPROPANOIDY JSOU LÁTKY ODVOZENÉ OD FENYLPROPANU.
KUMARINOVÉ DROGY MAJÍ CHARAKTERISTICKOU VŮNI, TLUMÍ CNS A MAJÍ SPASMOLYTICKÉ ÚČINKY. DIKUMAROL PŮSOBÍ ANTIKOAGULAČNĚ. DERIVÁTY KUMARINŮ PŮSOBÍ PŘÍZNIVĚ NA POKOŽKU A VÝRAZNĚ ZLEPŠUJÍ PRUŽNOST KAPILÁR. SALICYLOVÉ DERIVÁTY MAJÍ ANALGETICKÝ ÚČINEK. DVOJSYTNÉ FENOLY DÍKY OBSAHU ARBUTINU PŮSOBÍ JAKO DEZINFICIENCIA MOČOVÝCH CEST.

11 11 KONTROLNÍ OTÁZKY 1. Které deriváty kumarinu znáte? K čemu se používají?. V které rostlině je obsažen kumarin? Proč musíme rozemnout několik listů, aby se objevila charakteristická vůně kumarinu? Co rozumíte pod pojmem droga? Je marihuana droga? Je lípový květ droga? 4. Vysvětlete, proč se drogy s obsahem arbutinu používají jako dezinficiencia močových cest. 5. Vyhledejte v textu údaje o použití jednotlivých drog (…užívá se jako sedativum, diuretikum, …) a vysvětlete jejich význam. 6. Které látky zvyšují pevnost kapilár? Kde byste je hledali? 7. Používáte někdy léčivé čaje? K jakému účelu? Vidíte nějaké výhody ve srovnání s oblíbenými tabletami či tobolkami? 8. Chemickou obměnou účinné látky z jedné zde uvedené drogy bylo získáno úspěšné analgetikum. Která droga a které analgetikum to je? ? ? ? ?

12 INTERAKTIVNÍ FARMAKOGNOSIE
12 INTERAKTIVNÍ FARMAKOGNOSIE Cílem projektu INTERAKTIVNÍ FARMAKOGNOSIE je prezentovat vhodným způsobem co největší množství vzorků drog i matečných rostlin a chemických vzorců a přispět tak k názornosti výuky. K řešení byl zvolen prezentační program PowerPoint, doplněný hypertextovými odkazy. Právě si prohlížíte malý příklad z díla INTERAKTIVNÍ FARMAKOGNOSIE, oddíl Fenylpropanoidy. V dalším se můžete podívat, jak je zařazen v systému. Slova, k nimž lze nalézt odkaz, jsou značena modře a jsou podtržena. Odkaz je třeba vyvolat klikem na malou šipku za označeným slovem. Zpět se vrátíte kliknutím na šipku na zobrazeném snímku Přechod jednotlivých snímků se ovládá myší. Interaktivní farmakognosii je možno použít jako přípravu, jako demonstrační materiál, i jako učebnici, zejména pro samostudium. Obrázky většiny drog i matečných rostlin jsem převzal z webové učebnice DAIDALEA, názvy jsem zkonfrontoval se současně platným Českým lékopisem (ČL 1005 –Doplněk 2007), chemické vzorce jsem vybíral pokud možno z lékopisů a některé vzorce kontroloval doc. Hampl z VŠCHT. Botanická nomenklatura i systém byly převzaty z publikace Jahodář, Farmakobotanika. Údaje o hromadně vyráběných léčivých přípravcích jsem čerpal ze současné verze AISLP. Každá kapitola je zakončena grafickým přehledem, souhrnem a kontrolními otázkami. Praha, duben RNDr. Jiří Sajvera

13 FARMAKOGNOSIE - rozdělní
13 FARMAKOGNOSIE - rozdělní Obecná farmakognosie Speciální farmakognosie 1 ÚVOD 2 ZDROJE ANORGANICKÝCH LÁTEK 3 PRODUKTY PRIMÁRNÍHO METABOLIZMU 4 PRODUKTY SEKUNDÁRNÍHO METABOLIZMU 4.1 Acetogeniny Flavonoidy Flavonolignany Katechniny a proanthokyanidiny Účinné látky z konopí Chinony Třísloviny 4.2 Fenylpropanoidy Kumariny Hydroxykumariny Salicylové deriváty Dvojsytné fenoly Legenda: nezpracováno zpracováno právě prohlížíte

14 K O N E C 14 4.3 Isoprenoidy 4.3.1 Iridoidy 4.4 Dusíkaté látky
Silice Balzámy a pryskyřice Hořčiny Kardiotinické glykosidy Saponiny 4.4 Dusíkaté látky Guanidinové deriváty Thioglykosidy Česnekové silice Kyanové glykosidy 4.5 Alkaloidy Protoalkaloidy Isochinolinové alkaloidy Indolové alkaloidy Chinolinové alkaloidy Imidazolové alkaloid Pyridinové a piperidinové alkaloidy Chinolizidinové alkloidy Tropanové alkaloidy Purinové alkaloidy 4.5.10Pseudoalkaloidy 4.6 Antibiotika K O N E C

15 15 VZNIK KUMARINU A DIKUMAROLU kumarin kumarinová glykoylkumarinová
kyselina glykoylkumarinová kumarinová kumarin dikumarol VZNIK KUMARINU A DIKUMAROLU

16 16 KOMONICE LÉKAŘSKÁ KOMONICOVÁ NAŤ Melilotus officinalis
Meliloti herba rostlina květenství porost KOMONICE LÉKAŘSKÁ Melilotus officinalis

17 17 eskulin skopolin MAĎALOVÁ KŮRA Hippocastani cortex

18 18 JÍROVEC MAĎAL Aesculus hippocastanum strom kmen list květenství
plod

19 17 NĚKTERÉ HYDROXYKYSELINY VZNIKLÉ ODBOURÁVÁNÍM FENYLPROPANU
kys. mandlová kys. skořicová (trans-) kys. kávová (tras-) (cis-) kys. ferulová NĚKTERÉ HYDROXYKYSELINY VZNIKLÉ ODBOURÁVÁNÍM FENYLPROPANU

20 18 NĚKTERÉ FARMACEUTICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY kys. salicylová salicylalkohol
skořicový asldehyd kys. salicylová salicylalkohol vanilin NĚKTERÉ FARMACEUTICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY

21 19 VRBOVÁ KŮRA Salicis cortex salicin saligenin HYDROLÝZA SALICINU

22 20 VRBA BÍLÁ Salix alba

23 21 HYDROLÝZA ARBUTINU arbutin hydrochinon

24 22 MEDVĚDICOVÝ LIST Uvae ursi folium MEDVĚDICE LÉKAŘSKÁ
Arctostaphylos uva-ursi

25 23 BORŮVKA OBECNÁ Vaccinium vitis idaea


Stáhnout ppt "FENYLPROPANOIDY 1 Vzorek z rozsáhlé práce Interaktivní farmakognosie"

Podobné prezentace


Reklamy Google