Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,"— Transkript prezentace:

1 Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: Předmět: Výchova ke zdraví Tematický celek: Zdravá výživa. Očekávaný výstup: Orientuje se rámcově v alternativních výživových směrech s jejich přednostmi i nedostatky. Dokáže posoudit současné převažující stravovací zvyklosti u nás s ohledem k zásadám zdravé výživy. Vyjádří vlastní názor k problematice zdraví a stravování. Anotace: Pracovní list pro žáky ke kontrole znalostí. Motivační křížovka pro žáky. Prezentace slouží jako podpora k výuce učiva – k lepší komunikaci a pochopení daného tématu. Klíčová slova: Výchova ke zdraví, zdravá výživa, typy stravy. Označení DUM Fi- DUM

2 Zdravá výživa Druhy stravy

3 Zdravá výživa obr.1

4 Přijímání potravy = návyk – dobrovolný a vědomý proces ovlivněný výchovou. Výživa – probíhá bezděčně obr.2 obr.3

5 A) masitá – základ tvoří maso, ryby nadbytek bílkovin a tuků – negativní např. u Eskymáků obr.4

6 B) smíšeného původu – živočišná i rostlinná strava obr.5 obr.6

7 C) ovolaktovegetariánská – nejí maso, v malém množství jí vejce a mléčné výrobky hlavní složkou jsou potraviny rostlinného původu (luštěniny, ovoce, zelenina, obilniny, okopaniny) obr.9 obr.8 obr.7

8 D) laktovegetariánská – nejí maso, ale mohou jíst mléko a mléčné výrobky stále je hlavní složkou rostlinná strava obr.13 obr.12 obr.11 obr.10

9 E) přísně vegetariánská – jen rostlinná strava obr.16 obr.17 obr.18 obr.15 obr.14

10 Veganství je druh stravy, filozofie a životní styl, spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů. S veganstvím je často spojeno odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku. Na rozdíl od běžného vegetariánství se veganství zříká konzumace nejen masa, ale i vajec a mléčných výrobků, někdy i medu. Mnoho veganů z přesvědčení také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo; důsledné veganství v užším slova smyslu odmítá používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech či živočišné složky obsahující.

11 Vitarián vitariánství– jí stejné potraviny jako vegani navíc však jen tepelně neupravené potraviny obr.20 obr.21 obr.19

12 Autorizace: Obr.1: obr.2: obr.3: Obr.4:http://www.biotechlearn.org.nz/var/biotechlearn/storage/images/focus_stories/fish_oil_in_functional_food/images/inuit_fi shing/ eng-AU/inuit_fishing_large.jpg Obr.5: Obr.6:http://24.media.tumblr.com/tumblr_lno4ly78Vh1qd45ayo1_500.jpg Obr.7:http://everythingwhatwelove.files.wordpress.com/2012/08/dsc04654.jpg Obr.8:http://www.profimedia.cz/fotografie/potravinarske-obili-ruzne-druhy-obilovin-v-krabici/profimedia jpg Obr.9:http://www.slowfood.de/w/gfx/orig/con_tue_b288/mv/huelsenfruechte.jpg Obr.10:http://www.slovenskypacient.sk/custom/files/users/20/mlieko.jpg Obr.11:http://babetko.rodinka.sk/typo3temp/pics/ccd jpg Obr.12:http://twopeasandtheirpod.com/wp-content/uploads/2009/09/homemade-yogurt.jpg?9d7bd4 Obr.13:http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/wp-content/uploads/2011/03/fruit-and-yogurt-parfait-05.jpg Obr.14:http://content.answcdn.com/main/content/img/wiley/visualfood/_Intro/49972-LegumesMontage.jpg Obr.15:http://housewifeglamour.com/wp-content/uploads/2013/01/prep-vegetables-for-casserole-1024x773.jpg Obr.16:http://www.iheartnaptime.net/wp-content/uploads/2013/01/roasted-winter-vegetables-7-e jpg Obr.17:http://www.panningtheglobe.com/wp-content/uploads/2013/01/Roasted-Vegetables-from-spice-islands-two.jpg Obr.18:http://www.almanac.com/sites/new.almanac.com/files/images/vegetables-on-grill.jpg Obr.19:https://lh3.googleusercontent.com/- tHFNmd0lbiI/UE0Tz2pBfAI/AAAAAAAAH9s/ALTZU_uETMg/s568/3+seasoned+vegetables.jpg Obr.20:http://img.ehowcdn.com/article-new/ehow/images/a02/68/pd/freeze-fresh-vegetables-800x800.jpg Obr.21:http://3.bp.blogspot.com/- yau4F1jIzO8/T4R6cMw4hpI/AAAAAAAAAwE/o5dr7YIF2ZU/s1600/Marinated+asparagus+vegetable+salad JPG Wikipedie


Stáhnout ppt "Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google