Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Jazyková výchova ve středním školním věku , Vlastní jména ve vyjmenovaných slovech (mapa vyjmenovaných slov) Anotace:  Sada obsahuje prezentaci PowerPoint, kterou je možné využít při výkladu a opakování učiva vyjmenovaných slov Autor: Mgr. Alena Breu Datum vytvoření DUM: Jazyk: čeština Ročník: III.   Předmět: Český jazyk a literatura   Očekávaný výstup: Žáci píší a odůvodňují správně i/y po obojetných souhláskách ve vyjmenovaných slovech. Klíčová slova: vyjmenovaná slova, vlastní jména Druh učebního materiálu: prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Vlastní jména ve vyjmenovaných slovech
Mapa vyjmenovaných slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Města a obce České republiky
Bosyně Bydžov Bylany Hrabyně Chropyně Kamýk Litomyšl Přibyslav Pyšely Ruzyně Sychrov Syneč Volyně Vyškov Výtoň mapa řešení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 6 12 3 14 5 1 2 8 13 11 7 4 10 9 15 zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Bosyně web Bosyně je vesnice, část obce Vysoká v okrese Mělník. Prvopočátek osídlení bosyňského katastru, je na základě archeologických nálezů možno zasadit do období mezi 6. a 5. stoletím př.n.l. V této době zde stávalo pomenší hradiště, které pravděpodobně sloužilo jako předsunuté opevnění pro hlavní hradiště na Hradsku. Prvními doloženými majiteli obce jsou v datu první zmínky udáváni vladykové z Bosyně. Dnes je zámeček těžko rozeznatelný, neboť slouží pro různé účely. Zdejší židovský hřbitov se nachází severně od obce a zvolna splývá s lesem. Obcí prochází žlutá TZN od Harasova k Vysoké a Chloumku u Mělníka. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Bydžov web Město Nový Bydžov se nachází asi 23 km západně od okresního města Hradec Králové. Historické jádro města je městskou památkovou zónou, patřící k nejcennějším ukázkám středověkého urbanismu. Nový Bydžov vznikl před r kdy byly z podnětu krále Václava II. funkce staré trhové vsi, nynějšího Starého Bydžova, přeneseny na příhodnější místo k řece Cidlině. Toto nové místo mohlo být lépe opevněno a bylo výhodnější i z hlediska provozování obchodu. Místo, kde hrad stával, je zcela pokryto městskou zástavbou. Zůstalo po něm jen místní pojmenování Na kopečku či Na hradčanech v prostorách, kde dnes stojí Jiráskovo divadlo. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Bylany web Obec se nachází mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem, nedaleko Pardubic. První písemná zmínka je z r Jméno obce Bylany u Chrudimi je spjato se staročeským slovem "býlé", které označovalo keře a různé rostliny. Bylany leží v úrodné řepařské oblasti, kde se mimo cukrové řepy daří i sladovnickému ječmenu a kvalitní pekařské pšenici. Specialitou je pěstování námele na velkých plochách. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Hrabyně web mapa zpět Hrabyně je obec ležící v okrese Opava.
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1377. V ještě nedávné minulosti tvořil hlavní dominantu a přirozené centrum městečka barokní zámek, postavený kolem roku 1756 nedaleko či v místech starší tvrze, s rozsáhlým areálem. V obci je základní škola, mateřská škola, 2 pošty, kostel, kulturní dům, restaurace, obchody, ubytovací služby, lékárna, praktická lékařka, dětská lékařka, základní umělecká škola, kulturní památky. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Chropyně web Chropyně je město v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. Způsobem tvoření je jméno obce značně starobylé. Vychází z nářečného výrazu chrapat (bouchat, tlouci). Dle pověsti se zde narodil i král Ječmínek. První písemná zmínka je z roku 1261. V roce 1868 je v místě vybudován velký cukrovar, který byl v roce 1949 přebudován na závod Technoplast. V roce 1970 byla Chropyně prohlášena městem. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Kamýk web Kamýk je zřícenina gotického hradu v okresu Litoměřice. Hrad sám byl postaven někdy počátkem 14. století. Jeho vznik je spojován zejména s vybíráním cla při plavbě po Labi. Do roku 1992 byla obec Kamýk součástí města Litoměřice a od listopadu 1992 se obec osamostatnila. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Litomyšl web Litomyšl je město na samém východě Čech v Pardubickém kraji. První zmínka o Litomyšli se vztahuje k roku 981 v Kosmově kronice české, která ale vyšla až ve 12. století. Tehdy na litomyšlském návrší stával strážní hrad střežící panství Slavníkovců a nedaleko procházející obchodní cestu evropského významu – tzv. Trstěnickou stezku. 2. března 1824 se v zámeckém pivovaru narodil budoucí zakladatel české národní hudby skladatel Bedřich Smetana, Areál renesančního zámku, v němž se již od roku 1949 každoročně uskutečňuje věhlasný Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, je od roku 1999 zapsán v seznamu světového kulturního dědictví UNESO. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Přibyslav web mapa zpět
Přibyslav je město v kraji Vysočina, leží na řece Sázavě. První písemné zmínky jsou z poloviny 13. století, kdy český král Václav I. udělil městu soudní pravomoc 1. stupně (horní právo) a tím i osadě pod místním hradem městská práva. Při obléhání Přibyslavi zemřel 11. října u vesnice Schönfeld (dnes Žižkovo Pole) vojevůdce Jan Žižka. Jeho bojovníci pak město dobyli, hrad vypálili a používali jej jako vojenskou základnu pro výpady na Moravu. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Pyšely web Město Pyšely se nachází ve Středočeském kraji v okrese Benešov, leží ve středním Posázaví. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1295, kdy je zmiňován Předbor z Pyšel jako její tehdejší majitel. Historie města však patrně sahá až do 11. století. O vysokém stáří Pyšel svědčí i jejich pojmenování, odvozené pravděpodobně od slova pýšeti (těžce oddychovat, supět), které se ve středověké češtině již nevyskytuje. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 Ruzyně web Ruzyně je čtvrť hlavního města Prahy, součást městského obvodu Praha 6, kde se nachází velké mezinárodní letiště. Před připojením k Praze roku 1960 byla samostatnou obcí. Ruzyně (Ruzyň, Ruzíň, Ruzeň, Rusín) náležela ve středověku břevnovskému klášteru a ve zprávě z roku 1406 je zmiňována tamější tvrz a dvůr s trojím poplužím. V polovině třicátých let 20. století začala výstavba letiště, které bylo zprovozněno v dubnu 1937. Na území Ruzyně se nachází Bílá hora, kde se odehrála část Bitvy na Bílé hoře. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Sychrov web Sychrov je obec v Libereckém kraji, vzdušnou čarou 20 km jižně od Liberce. První doložitelná zmínka o vsi Sychrov je z roku 1367, tehdy však nesla název Svojkov. Ta však v 17. století zanikla a na jejím místě byl postaven zámek Sychrov, který dal jméno i vsi, jež vyrostla v jeho blízkosti. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

16 Syneč web Syneč je vesnice v okrese Kolín, je součástí obce Krupá. Syneč se poprvé připomíná v roce 1235 svým pravděpodobným držitelem Zdeslavem ze Synče. V roce 1639 Syneč vypálili Švédové a v roce 1654 byla do berní ruly zapsána jako zpustlá. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

17 Volyně web Volyně je město ležící v severozápadní části Jihočeského kraje, v okrese Strakonice, na řece Volyňce. Jeho historické jádro je od roku 1990 městskou památkovou zónou. První písemná zmínka o Volyni je z roku 1271. Lze doložit, že první židovští jednotlivci žili ve Volyni již před rokem Po roce se Židé začali usazovat v části města Hradčany, v témže století byla založena i židovská obec. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

18 Vyškov web Vyškov je okresní město ležící v severní části Jihomoravského kraje na řece Haná. Na základě archeologických nálezů lze doložit nepřetržité osídlení tohoto území již od starší doby kamenné. Na konci 17. století dosáhl Vyškov velkého rozkvětu za panování biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu. Tehdy byl nazýván "Moravské Versailles". Vojenská posádka vznikla v roce 1936 a je součástí Vyškova dodnes. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

19 Výtoň web Výtoň je místo v bývalém pražském Podskalí, kde se ve 14. století vybíralo clo z připlaveného dřeva z horního toku Vltavy tzv. vytínáním (vytnutím jedné dvanáctiny klád z voru.) Dodnes zde jako poslední pozůstatek Podskalí stojí objekt, který kdysi sloužil jako celnice a dnes je v něm muzeum. mapa zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

20 zpět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

21 školní licence Microsoft Office 2010 LITERATURA:
Zdroj: školní licence Microsoft Office 2010 LITERATURA: Bosyně. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 10:44, last modified on v 10:44. [cit ]. Dostupné z WWW: < ČÍŽEK, Jiří. Hrady.cz : cestujte s přehledem [online] [cit ]. Bosyně. Dostupné z WWW: < ISSN ČÍŽEK, Jiří. Hrady.cz : cestujte s přehledem [online] [cit ]. Nový Bydžov. Dostupné z WWW: < ISSN ČÍŽEK, Jiří. Hrady.cz [online] [cit ]. Zámek Hrabyně. Dostupné z WWW: < ISSN Galileo Corporation s.r.o. Obec Hrabyně [online]. 2011, [cit ]. Obec Hrabyně. Dostupné z WWW: < Hrabyně. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 22:17, last modified on v 13:34 [cit ]. Dostupné z WWW: < Chabera tvorba stránek webdesign . Obec Kamýk : u Litoměřic [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z WWW: < Chropyně. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 14:23, last modified on v 17:17 [cit ]. Dostupné z WWW: < Chrudim2000.cz. Bylany u Chrudimi [online] [cit ]. Bylany. Dostupné z WWW: < Kamýk (hrad u Litoměřic). In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 12:32‎, last modified on v 15:00. [cit ]. Dostupné z WWW: < Litomyšl. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 10:40‎, last modified on v 18:57. [cit ]. Dostupné z WWW: < město Chropyně. Město Chropyně [online] [cit ]. Město Chropyně. Dostupné z WWW: < Město Litomyšl . Litomyšl [online]. © 2011 [cit ]. Dostupné z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

22 Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Nový Bydžov : Město českých královen a studentských merend [online] [cit ]. Nový Bydžov. Dostupné z WWW: < Nový Bydžov. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 21:52, last modified on v 17:29 [cit ]. Dostupné z WWW: < Obec Sychrov [online]. datum vydání (nelze najít) [cit ]. Dostupné z WWW: < Přibyslav. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 22:33‎, last modified on v 07:27 [cit ]. Dostupné z WWW: < Pyšely. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 11:42, last modified on v 20:52 [cit ]. Dostupné z WWW: Ruzyně. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 21:51‎, last modified on v 20:02. [cit ]. Dostupné z WWW: < Sychrov (okres Liberec). In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 22:55‎ , last modified on v 07:30 [cit ]. Dostupné z WWW: < Syneč. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 07:57, last modified on v 07:27 [cit ]. Dostupné z WWW: < ŠULC, Roman; KUBKA, Jan. Cesty a památky [online]. 2008–2011 [cit ]. Syneč. Dostupné z WWW: < Turistika.cz : pro větší zážitek z cesty i výletu [online] [cit ]. Bosyně. Dostupné z WWW: < Volyně. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 08:01‎, last modified on v 15:54 [cit ]. Dostupné z WWW: < Vyškov. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 14:15‎ , last modified on v 19:31 [cit ]. Dostupné z WWW: < Výtoň (Praha). In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 18:02‎ , last modified on v 11:24 [cit ]. Dostupné z WWW: < WEBHOUSE®. Město Přibyslav : Oficiální stránky města [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

23 Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
WEBHOUSE®. Město Volyně [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < WEBHOUSE®. Vyškov [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Webspen.cz. Město Pyšely [online]. datum vydání (nelze najít) [cit ]. Dostupné z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Breu. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G"

Podobné prezentace


Reklamy Google