Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hodnoty a vzdělávání Kamil Činátl, Ph.D. FFUK, ÚSTR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hodnoty a vzdělávání Kamil Činátl, Ph.D. FFUK, ÚSTR."— Transkript prezentace:

1 Hodnoty a vzdělávání Kamil Činátl, Ph.D. FFUK, ÚSTR

2 Jak jsou hodnoty přítomny v škole?

3 Jaké hodnoty a jak?

4 Kontext metodologie sociálních věd Max Weber: vztažení k hodnotám. Co znamená hodnocení? Přiznanou subjektivitu. Jiná řešení? Empirické látkožroutství. Pokusy o „objektivitu“ sociálně-vědního poznání. Strukturalistický projekt (mentality). Galileovský projekt (sociální matematika). Postmoderní krize?

5 Kontext školní praxe? Útěk před hodnocením: neosobní znalosti. Není čas na hodnocení. Hledání střední cesty. Nezaujatost, objektivita: hodnocení jako nekompetentní soud. Obrana před ideologií. Jak hodnotit znalosti? Jak hodnotit hodnotové postoje? Jak provázat výuku se sociální praxí?

6 Sociálně-vědní poznání jako interpretační proces Učitel modeluje poznávací situaci. Studenti si kladou otázky. Analyzují a interpretují prameny, aby porozuměli jednání lidí v historickém kontextu. Studenti formulují hodnotové postoje. Učitel moderuje diskuzi. Studenti zdůvodňují postoje, reformulují je. Historická znalost / historická gramotnost.

7 Škola hrou?

8 Důsledky pro praxi Důraz na participaci studentů (Hodnoty se předávají, nebo vytvářejí?). Autorita a role učitele? Aktualizace vyučované látky. Vzdělávání jako sociální, nebo poznávací hra? Průnik do každodenní praxe: k čemu jsou znalosti a dovednosti užitečné? Sebereflexe, sebehodnocení.


Stáhnout ppt "Hodnoty a vzdělávání Kamil Činátl, Ph.D. FFUK, ÚSTR."

Podobné prezentace


Reklamy Google