Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku :NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku :NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o."— Transkript prezentace:

1 ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku :NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o.

2 Amoniakální N mg/l v bachoru Růst bakterií BACHOROVÁ MIKROFLÓRA TRÁVÍCÍ HRUBOU VLÁKNINU JE VELMI CITLIVÁ NA AMONIAK Nedostatek amoniaku limituje růst mikróbů, speciálně mikroorganismy trávící vlákninu 8 mg/kg bachor.tekuti ny

3 ZDROJE ROZPUSTNÝ NL AMONIAK Aminokyseliny Peptidy Fermentovatelný Protein Proteolyza Amoniak pH bachor Mikr.Protein TMK škrob Hemiceluloza + Celuloza + Celulolytické-Hémicelulolytické Bact. Protozoas... Celulolytické Bakterie SPECIFICKÁ POTŘEBA AMONIAKU PRO ČINNOST CELULOLITICKÝCH BAKTERIÍ

4 RŮZNÉ ZDROJE PROTEINU JSOU DEGRADOVANY RŮZNOU RYCHLOSTÍ : Evialis trial

5 RYCHLE ROZPUSTNÝ ZDROJ NL MUSÍ BÝT LIMITOVANÝ Evialis polní průzkum ve 31 stádech Rozpustné NL by měly být < 25 g/kg suš.

6 NITROSHURE : mikro-kapsulovaný zdroj močoviny, který se v bachoru uvolňuje pozvolna NITROSHURE je obalený přírodními lipidy : 11% TUKU Kontrolované uvolňování Nitroshuru je patentováno (US patent n° )

7 NITROSHURE je zdroj pomalu se rozpouštějících NL Evialis pokus

8 NITROSHURE je využíván bachor.mikroflórou s vyšší účinností oproti standardní močovině

9 ControlNITROSHUREDifference DM digestibility 60.0 %65.6 %9.3 % NDF digestibility 53.7 %59.4 %10.6 % MO digestibility 46.6 %50.7 %8.8 % NITROSHURE zvyšuje stravitelnost vlákniny Nitroshure dovoluje podávat vyšší množ.vlákniny v KD

10 NITROSHURE MŮŽE ČÁSTEČNĚ NAHRADIT SOJ. EXTR. ŠROT Přesto je dodáno méně RUP, tvoří se více mikrobiálního proteinu. Metabolizovatelného proteinu je stejné množství. Substitution rate : 1 to 6

11 NITROSHURE – výsledky z ČR Data z 5 ti farem BEZS nitroshurem Rozdíl (%) Počet krav Příjem (kg DM) 19,521+ 7,7 Mléčná produkce (l) 23,124,8+ 7,4 Bílkovina (%) 3,363,45+ 2,7 Tuk (%) 3,913,97+ 1,5 Somatické buňky (x1000) ,3

12 NITROSHURE : jak ho používat ? Výroba mléka za nižší cenu. –150g NITROSHURE dodá tolik NL jako 850g soj.extr.šrotu –Může být používána i močovina –Zvýšení účinnosti krmiv : –Účinnost proteinu –Stravitelnost vlákniny –V KD může být zařazeno více objem. krmiv : –Nižší riziko acidózy

13 NITROSHURE : jak ho používat ? Zvýšení užitkovosti a zlepšení složek mléka : –Vyšší příjem krmiva (o 0.7 až 1 kg v sušině) –Více mléka (2 až 3 kg) –Vyšší složky : Zvýšení příjmu a stravitelnosti sušiny Zvýšení stravitelnosti vlákniny –Při kalkulaci KD je nezbytné zhodnotit : GAM (RDP) Fermentovatelné zdroje energie

14 PROČ !!! PROFISHURE

15 Krávy v laktaci mají vysokou potřebu proteinu kvůli vysokému výdeji : 1 kg proteinu za den na dojnici ( = 30 l mléka, každý s obsahem 33 g proteinu) Na rozdíl od energie jsou bílkovinné rezervy v těle krávy téměř nulové Vzhledem k tomu, že tělesné bílkoviny jsou součást organismu.Tedy, protein je hlavní limitující faktor pro produkci mléčných krav, zejména na začátku laktace. POTŘEBA BÍLKOVIN PRO LAKTUJÍCÍ ZVÍŘATA

16 Na rozdíl od energie, která je převážně absorbována v bachoru (TMK), proteiny jsou absorbovány hlavně v tenkém střevě. STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ

17 NEDEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RUP nebo PDIA) DEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RDP) PROTEIN V KRMIVU + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN STŘEVO BACHOR METABOLIZOVA TELNÝ PROTEIN, PRO MLÉČNOU PRODUKCI A RŮST STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ

18 VÝHODA CHRÁNĚNÉHO PROTEINU PŘED BACHOROVOU DEGRADACÍ Chráněný protein před degradací v bachoru může vést K LEPŠÍ ÚČINNOSTI KRMIVA a tím, k vyššímu OBSAHU ML. BÍLKOVINY - Effektivita tvorby mléka z RUP (PDIA) je lepší než z RDP (protein degradovatelný v bachoru) pouze 45% RDP je absorbováno jako aminokyseliny z celkového proteinu, a 85% pochází z RUP. (Source: Virginia State University)

19 ò Teplota, tlak, extruze ò Taniny z dřevin (Kaštan) ò Cukry (Lignosulfonates, Xyláza) ò Éterickými oleji ò Kovy (Zinek) Působení na bachorovou mikroflóru: Baktérie Prvoci Přímé Působení na bílkoviny z krmiv: P PP P ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR.DEGRADACI V ZÁVISLOSTI NA JEJICH PŮSOBENÍ

20 Tenké střevo kyselé pH Baktérie Prvoci P P PP PDIMN PDIA Zvýšení hodnot PDIA krmiv Tím vede k vytvoření určité « zásoby » bílkovin z krmiv …. P P P P P P Zinek omezuje rozvoj určitých mikroorganismů (prvoků) - spotřebitelů bílkovin Zn Způsobí určitou část bílkovin nerozpustnými. Kovy - Zinek KOMBINACE BACHOROVÉHO A „BY PASS“ PROTEINU PROFISHURE

21 KRMIVO SUROVINA OBJEM.KRMIVO ADITIVUM PROPLACH SUŠENÍ 60°c 24h VÁŽENÍ ROZBOR STRAVITELNOST (dt) NL ŠKROB SUŠINA AA VLÁKNINA  NYLONOVÝ SÁČEK VÁŽENÍ SÁČEK ZAVĚŠENÝ NA KROUŽKU BACHOROVÁ KANYLA METODA NYLONOVÝCH SÁČKŮ

22 Měření využitelnosti NL na kanylovaných zvířatech : zvýšení využitelnosti o 20 % oproti neupravené soje Pokus EVIALIS: Hodnoty PDIA/ RUP : + 35 % Hodnota RDP:- 20 % ZINEK – zhodnocení živin

23 Stopový prvekLimit deficitudoporučeníToxická hladina Cu71030 (? ?– 100 podle NRC) Co I Mn Zn Se Mo--3 Doporučení stopových prvků a limity toxicity – mg/kg v sušině - (INRA 1989) KONTROLA HLADINY MIKROPRVKŮ

24 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku :NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google