Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZPEČNÝ DOMOV BEZPEČNÁ LOKALITA SČMBD 2008 JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZPEČNÝ DOMOV BEZPEČNÁ LOKALITA SČMBD 2008 JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra."— Transkript prezentace:

1 BEZPEČNÝ DOMOV BEZPEČNÁ LOKALITA SČMBD 2008 JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra

2 Úvodem Nikdo by se jistě nepozastavil nad tvrzením, že potřeba uspokojit hlad a žízeň je základní lidskou potřebou. Je však potřebné si uvědomit, že stejně naléhavá je i potřeba pocitu bezpečí a jistoty. Její nedostatek může významně ovlivnit kvalitu našeho života, což by jistě potvrdil kdokoli, kdo už se v minulosti v roli oběti setkal s nespravedlností, nebo dokonce se zločinem. Nikdo by se jistě nepozastavil nad tvrzením, že potřeba uspokojit hlad a žízeň je základní lidskou potřebou. Je však potřebné si uvědomit, že stejně naléhavá je i potřeba pocitu bezpečí a jistoty. Její nedostatek může významně ovlivnit kvalitu našeho života, což by jistě potvrdil kdokoli, kdo už se v minulosti v roli oběti setkal s nespravedlností, nebo dokonce se zločinem. Jestliže je narušeno bezpečí majetku, domova, nebo dokonce osobní bezpečí, nevzniká „pouze“ větší či menší hmotná škoda, ale taková událost negativně ovlivní i psychiku člověka – postiženému se vracejí vzpomínky na to, co prožil, představuje si, jak se někdo cizí dotýkal jeho věcí, byl v jeho domě, zasáhl do jeho intimní zóny, přemýšlí, čím to zavinil, co mohl udělat lépe, není schopen se soustředit, pracovat … Jestliže je narušeno bezpečí majetku, domova, nebo dokonce osobní bezpečí, nevzniká „pouze“ větší či menší hmotná škoda, ale taková událost negativně ovlivní i psychiku člověka – postiženému se vracejí vzpomínky na to, co prožil, představuje si, jak se někdo cizí dotýkal jeho věcí, byl v jeho domě, zasáhl do jeho intimní zóny, přemýšlí, čím to zavinil, co mohl udělat lépe, není schopen se soustředit, pracovat …

3

4 Mezi ty, kteří své ohrožení vnímají silněji, patří zejména senioři, ženy a vedle nich i kategorie občanů žijících ve velkých městech, což koresponduje se skutečností, že podíl obětí trestných činů roste s velikostí sídla. Bohužel, Praha je toho nejvýraznějším příkladem. Mezi ty, kteří své ohrožení vnímají silněji, patří zejména senioři, ženy a vedle nich i kategorie občanů žijících ve velkých městech, což koresponduje se skutečností, že podíl obětí trestných činů roste s velikostí sídla. Bohužel, Praha je toho nejvýraznějším příkladem. Tváří v tvář této realitě si položme otázku: proč bychom měli pasivně čekat, až se staneme obětí? Naučme se pečovat o vlastní bezpečí sami! Nemám zde na mysli hromadné ozbrojování střelnými zbraněmi, ale přijímání celé řady více nebo méně složitých či nákladných preventivních opatření. Tváří v tvář této realitě si položme otázku: proč bychom měli pasivně čekat, až se staneme obětí? Naučme se pečovat o vlastní bezpečí sami! Nemám zde na mysli hromadné ozbrojování střelnými zbraněmi, ale přijímání celé řady více nebo méně složitých či nákladných preventivních opatření. Možností, jak účinně chránit sebe a svůj majetek, je nepřeberné množství. Volba té správné závisí na mnoha faktorech, například na míře ohrožení či lokalitě bydliště. Leckdy však může pomoci i uvědomění si rizikovosti vlastního chování a vypěstování nových, bezpečnějších návyků. Možností, jak účinně chránit sebe a svůj majetek, je nepřeberné množství. Volba té správné závisí na mnoha faktorech, například na míře ohrožení či lokalitě bydliště. Leckdy však může pomoci i uvědomění si rizikovosti vlastního chování a vypěstování nových, bezpečnějších návyků.

5

6 Proč zabezpečovat a chránit byty? Majetková kriminalita, zejména vloupání do bytů trápí pražské občany řadu let. Pro oběť představuje vloupání do obydlí malou katastrofu, jak ve finanční, tak i v emoční rovině. Závěr je více než jasný: musíte kvalifikovaně čelit této hrozbě. Majetková kriminalita, zejména vloupání do bytů trápí pražské občany řadu let. Pro oběť představuje vloupání do obydlí malou katastrofu, jak ve finanční, tak i v emoční rovině. Závěr je více než jasný: musíte kvalifikovaně čelit této hrozbě.

7 Pachatelé se do objektů dostávají nejčastěji: okny 35,0 % okny 35,0 % hlavními dveřmi 33,6 % hlavními dveřmi 33,6 % dveřmi z chodby 9,9 % dveřmi z chodby 9,9 % zadními dveřmi 5,5 % zadními dveřmi 5,5 % přes mříže 3,7 % přes mříže 3,7 % skrze okenice 2,1% skrze okenice 2,1% výlohou 1,9 % výlohou 1,9 % přes plot 1,9 % přes plot 1,9 % sklepem 1,4 % sklepem 1,4 % dveřmi z balkonu 1,2 % dveřmi z balkonu 1,2 % zdí, podlahou a stropem 1,2 % a zdí, podlahou a stropem 1,2 % a jinými způsoby 3,8 % (střechou, balkonem, větracím okénkem ze světlíku, po bleskosvodu, okénkem z chodby atd.). jinými způsoby 3,8 % (střechou, balkonem, větracím okénkem ze světlíku, po bleskosvodu, okénkem z chodby atd.).

8

9 Dveře a okna jsou nejzranitelnějšími místy obydlí. Na ně je třeba se zaměřit a vhodně je zabezpečit. Ale pozor, obydlí musíte vnímat komplexně, se všemi souvislostmi. Dveře a okna jsou nejzranitelnějšími místy obydlí. Na ně je třeba se zaměřit a vhodně je zabezpečit. Ale pozor, obydlí musíte vnímat komplexně, se všemi souvislostmi.

10

11 Statistické údaje (zdroj Policie ČR) rok 2005 Krádeže vloupáním do bytů Krádeže vloupáním do RD Středočeský kraj 363 1 154 Jihočeský kraj 142 228 Západočeský kraj 229 402 Severočeský kraj 771 617 Východočeský kraj 194 415 Jihomoravský kraj 582 782 Severomoravský kraj 681 588 Hl. m. PRAHA 2 505 638 Česká republika 5 537 4 824

12 Riziková místa bytů a jejich zabezpečení Z hlediska vloupání jsou nejrizikovějšími místy bytů dveřní a okenní stavební otvory. Kritická místa dveřního prostoru jsou: Ostění. Ostění. Zárubeň (rám). Zárubeň (rám). Závěsy (panty). Závěsy (panty). Dveře (dveřní křídla). Dveře (dveřní křídla). Uzamykací mechanismy. Uzamykací mechanismy.

13

14 Dveře by měly být vybaveny zejména těmito mechanickými komponenty: Bezpečnostní štít + profilová cylindrická vložka (chrání před odvrtáním, roztržením, vyhmatáním planžetou). Bezpečnostní štít + profilová cylindrická vložka (chrání před odvrtáním, roztržením, vyhmatáním planžetou). Zadlabací zámek s prvky pasivní bezpečnosti (odolný proti odvrtání, pojistka, při rozlomení vložky automaticky zablokuje vysunutou závoru, speciální protiplech). Zadlabací zámek s prvky pasivní bezpečnosti (odolný proti odvrtání, pojistka, při rozlomení vložky automaticky zablokuje vysunutou závoru, speciální protiplech). Vrchní přídavný zámek (zdvojuje bezpečnost vstupních dveří, vložku nelze rozlomit, vyhmatat). Vrchní přídavný zámek (zdvojuje bezpečnost vstupních dveří, vložku nelze rozlomit, vyhmatat). Dveřní závora příčná a celoplošná (chrání před násilným vyražením, vysazením a vyháčkováním vstupních dveří). Dveřní závora příčná a celoplošná (chrání před násilným vyražením, vysazením a vyháčkováním vstupních dveří). Doplňková zařízení (přídavné kódové kování, pojistka dveřních závěsů, zábrana proti vysazení, pojistný řetízek, panoramatické kukátko, dveřní zástrčka apod.). Doplňková zařízení (přídavné kódové kování, pojistka dveřních závěsů, zábrana proti vysazení, pojistný řetízek, panoramatické kukátko, dveřní zástrčka apod.). Kombinace předchozího + oplechovaní a výztuže dveří. Kombinace předchozího + oplechovaní a výztuže dveří. V koncentrované podobě – bezpečnostní dveře.

15

16

17

18 Při ochraně okenních prostorů a zasklených ploch zejména v přízemí či nižších patrech objektů věnujte pozornost zejména těmto komponentům: Při ochraně okenních prostorů a zasklených ploch zejména v přízemí či nižších patrech objektů věnujte pozornost zejména těmto komponentům: Rámu. Rámu. Okenním překladům a parapetům. Okenním překladům a parapetům. Okenním křídlům. Okenním křídlům. Závěsům. Závěsům. Sklu. Sklu. Uzávěrům a kování. Uzávěrům a kování. Mřížím. Mřížím.

19

20

21

22 Účinnost mechanických zábranných prostředků při ochraně oken a dveří obydlí umocňuje instalace elektronického zabezpečovacího systému (EZS). Účinnost mechanických zábranných prostředků při ochraně oken a dveří obydlí umocňuje instalace elektronického zabezpečovacího systému (EZS). Pod EZS je možné si představit například: Pod EZS je možné si představit například: Detektory. Detektory. Ústředny. Ústředny. Signalizační zařízení. Signalizační zařízení. Přenosové prostředky. Přenosové prostředky. Pult centralizované ochrany. Pult centralizované ochrany.

23

24

25 K překonání mechanicky zabezpečených dveřních a okenních prostorů potřebuje pachatel vždy určitý čas. Správně nainstalované mechanické zábranné prostředky jej dostatečně zdrží. Tato časová prodleva postačí k tomu, aby zareagovaly příslušné detektory i zabezpečovací ústředna EZS. K překonání mechanicky zabezpečených dveřních a okenních prostorů potřebuje pachatel vždy určitý čas. Správně nainstalované mechanické zábranné prostředky jej dostatečně zdrží. Tato časová prodleva postačí k tomu, aby zareagovaly příslušné detektory i zabezpečovací ústředna EZS. Ústředna signály zpracuje a pomocí linek, radiovou cestou či jiným způsobem je předává k dalšímu vyhodnocení – nejlépe na pult centralizované ochrany (PCO) soukromé bezpečnostní služby. Ten signalizaci vyhodnotí, a umožní tak obsluze přijmout odpovídající rozhodnutí, jehož důsledkem bude zásah výjezdové skupiny. Ústředna signály zpracuje a pomocí linek, radiovou cestou či jiným způsobem je předává k dalšímu vyhodnocení – nejlépe na pult centralizované ochrany (PCO) soukromé bezpečnostní služby. Ten signalizaci vyhodnotí, a umožní tak obsluze přijmout odpovídající rozhodnutí, jehož důsledkem bude zásah výjezdové skupiny.

26 Bezpečný dům Bezpečného domu je možno docílit pouze tam, kde občané (majitelé, nájemníci, družstevníci) věnují dostatečnou pozornost otázkám bezpečnosti a zabezpečení. Bezpečného domu je možno docílit pouze tam, kde občané (majitelé, nájemníci, družstevníci) věnují dostatečnou pozornost otázkám bezpečnosti a zabezpečení. Vstup do domu. Vstup do domu. Oddělení prostoru. Oddělení prostoru. Dobré vztahy mezi lidmi (sounáležitost, zdravá všímavost, nezištnost). Dobré vztahy mezi lidmi (sounáležitost, zdravá všímavost, nezištnost). Využití audio a videotechniky. Využití audio a videotechniky. Zvýšení odolnosti domovních dveří. Zvýšení odolnosti domovních dveří. Zajištění přízemních a sklepních oken. Zajištění přízemních a sklepních oken.

27

28

29 Využití zabezpečovací techniky k ochraně společných prostorů a věcí zde umístěných. Využití zabezpečovací techniky k ochraně společných prostorů a věcí zde umístěných. Celkovou bezpečnost domu řádově zvyšuje zabezpečení jednotlivých bytů. Celkovou bezpečnost domu řádově zvyšuje zabezpečení jednotlivých bytů. Míru bezpečnosti v domě mohou jeho obyvatelé dále ovlivnit dodržováním pořádku a dostatečným osvětlením společných prostorů (chodby, sklepy) i osvětlení před domem. Míru bezpečnosti v domě mohou jeho obyvatelé dále ovlivnit dodržováním pořádku a dostatečným osvětlením společných prostorů (chodby, sklepy) i osvětlení před domem. Upravené a přehledné prostranství před domem. Upravené a přehledné prostranství před domem. Příchozí osoba je snímána kamerou. Příchozí osoba je snímána kamerou. Renesance funkce domovníka. Renesance funkce domovníka. Kamerový systém (POZOR pouze v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů). Kamerový systém (POZOR pouze v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů).

30

31 Ochrana a zabezpečení bytů V přízemí domu je riziko vloupání zloděje do bytu největší (okna snadno přístupná z ulice, nezabezpečené vstupní dveře do domu a bytu). V přízemí domu je riziko vloupání zloděje do bytu největší (okna snadno přístupná z ulice, nezabezpečené vstupní dveře do domu a bytu). Ve vyšších patrech je třeba se zaměřit především na zvýšení odolnosti vstupního dveřního prostoru do jednotlivých bytů. Ve vyšších patrech je třeba se zaměřit především na zvýšení odolnosti vstupního dveřního prostoru do jednotlivých bytů. Nesmíte zapomenout na předmětovou ochranu cenností v jednotlivých bytech (finanční hotovost, vkladní knížky, smlouvy, šperky). K této ochraně se využívají nejrůznější úschovné objekty – úschovné schránky, domácí trezorky, případně přenosné kontejnery. Nesmíte zapomenout na předmětovou ochranu cenností v jednotlivých bytech (finanční hotovost, vkladní knížky, smlouvy, šperky). K této ochraně se využívají nejrůznější úschovné objekty – úschovné schránky, domácí trezorky, případně přenosné kontejnery. Zasklít lodžie. Zasklít lodžie. Sklepy, prádelny, kočárkárny. Sklepy, prádelny, kočárkárny.

32

33

34 Preventivní program Bezpečná lokalita www.mvcr.cz/bezpecnost/lokalita.html www.mvcr.cz/bezpecnost/lokalita.html www.mvcr.cz/bezpecnost/lokalita.html Program občanům: Program občanům: Nabízí základní informace o zabezpečení majetku, obydlí, automobilů o zásadách bezpečného chování a ochraně osob. Nabízí základní informace o zabezpečení majetku, obydlí, automobilů o zásadách bezpečného chování a ochraně osob. Zprostředkovává informace o certifikované technice a službách zabezpečovacích firem a pojišťoven, které se řídí etickým kodexem a evropskými normami. Zprostředkovává informace o certifikované technice a službách zabezpečovacích firem a pojišťoven, které se řídí etickým kodexem a evropskými normami. Poskytuje kontakty na policejní preventivní pracoviště a policejní poradenská místa. Poskytuje kontakty na policejní preventivní pracoviště a policejní poradenská místa. Na programu spolupracují Ministerstvo vnitra a Policie České republiky, Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm a Česká asociace pojišťoven. Na programu spolupracují Ministerstvo vnitra a Policie České republiky, Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm a Česká asociace pojišťoven.

35

36 Zabezpečovací technika a lidský faktor Jestliže výrobci a montážní firmy podcení vliv lidského činitele na správnou činnost ovládacích zařízení EZS, vede to většinou k degradaci celého zabezpečovacího systému obydlí. Jestliže výrobci a montážní firmy podcení vliv lidského činitele na správnou činnost ovládacích zařízení EZS, vede to většinou k degradaci celého zabezpečovacího systému obydlí. Potřebné úkony, spojené například se zabezpečovacím zařízením rodinného domku nebo bytu, musí zvládnout všichni rodinní příslušníci včetně dětí školou povinných a osob seniorského věku. Potřebné úkony, spojené například se zabezpečovacím zařízením rodinného domku nebo bytu, musí zvládnout všichni rodinní příslušníci včetně dětí školou povinných a osob seniorského věku. Zabezpečovací ústředny EZS se nesmí nikdo „bát“. Zabezpečovací ústředny EZS se nesmí nikdo „bát“. Při odchodu je nutné uvést zařízení do stavu střežení. Při odchodu je nutné uvést zařízení do stavu střežení.

37

38 Ústřednu je třeba brát jako každou jinou techniku v domácnosti – rádio, televizi, magnetofon, počítač, CD přehrávač. Ústřednu je třeba brát jako každou jinou techniku v domácnosti – rádio, televizi, magnetofon, počítač, CD přehrávač. Stalo se již více případů, kdy byl objekt vykraden a následné šetření zjistilo, že zabezpečovací systém nebyl aktivní. Tato skutečnost potom přirozeně nejvíce zajímala pojišťovnu, která následně odmítla uhradit vzniklou škodu v plné výši. Stalo se již více případů, kdy byl objekt vykraden a následné šetření zjistilo, že zabezpečovací systém nebyl aktivní. Tato skutečnost potom přirozeně nejvíce zajímala pojišťovnu, která následně odmítla uhradit vzniklou škodu v plné výši. Může vzniknout i „strach z techniky“, který nakonec vyústí ve zmatečné jednání a technika je nefunkční. Může vzniknout i „strach z techniky“, který nakonec vyústí ve zmatečné jednání a technika je nefunkční.

39

40 Bezplatné preventivní rady a doporučení Bezpečnost obydlí může do určité míry ovlivnit každý občan tím, že bude dodržovat základní organizační opatření. Jsou to opatření jednoduchá a levná. Navíc by měl každý korigovat své jednání a návyky. Jde zejména o: Bezpečnost obydlí může do určité míry ovlivnit každý občan tím, že bude dodržovat základní organizační opatření. Jsou to opatření jednoduchá a levná. Navíc by měl každý korigovat své jednání a návyky. Jde zejména o: Řádné uzamykání a vhodné označení objektu. Řádné uzamykání a vhodné označení objektu. Zbytečně neupozorňujte na svoji nepřítomnost. Zbytečně neupozorňujte na svoji nepřítomnost. Přehledný prostor před objektem. Přehledný prostor před objektem. Nevystavujte zbytečně cenné předměty, nehovořte o nich, chraňte je. Nevystavujte zbytečně cenné předměty, nehovořte o nich, chraňte je. Označujte cennosti, připravte jejich soupis a nechte je pojistit Označujte cennosti, připravte jejich soupis a nechte je pojistit Dobré vztahy se sousedy Dobré vztahy se sousedy

41

42 Na tato předchozí, vcelku jednoduchá bezpečnostní opatření musí co nejdříve navázat Vaše rozhodnutí o zabezpečení obydlí. Rozhodování zákonitě vyvolá celou řadu otázek, na které musíte znát uspokojivé odpovědi: Na tato předchozí, vcelku jednoduchá bezpečnostní opatření musí co nejdříve navázat Vaše rozhodnutí o zabezpečení obydlí. Rozhodování zákonitě vyvolá celou řadu otázek, na které musíte znát uspokojivé odpovědi: Jak postupovat při nákupu zabezpečovací techniky? Jak postupovat při nákupu zabezpečovací techniky? Kolik finančních prostředků je třeba investovat? Kolik finančních prostředků je třeba investovat? Kdo bude techniku instalovat, je to spolehlivá firma? Kdo bude techniku instalovat, je to spolehlivá firma?

43 Co dělat, je-li objekt přesto vykraden? Je třeba zachovat klid a rozvahu. Je třeba zachovat klid a rozvahu. V žádném případě se nesnažte zjišťovat předběžnou škodu tím, že vstoupíte do objektu. V žádném případě se nesnažte zjišťovat předběžnou škodu tím, že vstoupíte do objektu. Neuklízet. Neuklízet. Vloupání je třeba neprodleně oznámit nejbližší služebně Policie ČR, případně na tísňovou linku 158 nebo 112. Vloupání je třeba neprodleně oznámit nejbližší služebně Policie ČR, případně na tísňovou linku 158 nebo 112. Do příjezdu policie zajistěte ostrahu objektu. Do příjezdu policie zajistěte ostrahu objektu.

44 Fotografujte. Fotografujte. V prostoru místa činu nikdy nekuřte, nepijte a nejezte. V prostoru místa činu nikdy nekuřte, nepijte a nejezte. Poskytnutí byť jen drobného svědectví je občanskou povinností každého z Vás, neboť dnes jste v postavení svědka a zítra se můžete ocitnout v pozici poškozeného. Poskytnutí byť jen drobného svědectví je občanskou povinností každého z Vás, neboť dnes jste v postavení svědka a zítra se můžete ocitnout v pozici poškozeného. Včasné odhalení, dopadení a potrestání pachatele je v zájmu všech – a je tou nejlepší prevencí. Včasné odhalení, dopadení a potrestání pachatele je v zájmu všech – a je tou nejlepší prevencí. Po příjezdu policejní výjezdové skupiny je třeba vše uvést do protokolu předat věci zadokumentovány na fotografiích, případně zapsána výrobní čísla elektronických spotřebičů a nářadí. Po příjezdu policejní výjezdové skupiny je třeba vše uvést do protokolu předat věci zadokumentovány na fotografiích, případně zapsána výrobní čísla elektronických spotřebičů a nářadí.

45 Pojištění bytů Zájemce o zabezpečení a následné pojištění bytu se musí v první řadě velice podrobně seznámit s výkladem nejdůležitějších pojmů a konkrétními požadavky pojišťoven. Zájemce o zabezpečení a následné pojištění bytu se musí v první řadě velice podrobně seznámit s výkladem nejdůležitějších pojmů a konkrétními požadavky pojišťoven. Musíte dostatečně uvážit, zda sjednaná částka pojistného skutečně odpovídá hodnotě Vašeho majetku. Zde se občané často dopouštějí chyby a svůj majetek podhodnocují. Zapomínáte, že si domácnost neustále vybavujete a její hodnota roste i vzhledem k inflaci. Proto se Vám vyplatí sjednat pojištění na vyšší částku. Musíte dostatečně uvážit, zda sjednaná částka pojistného skutečně odpovídá hodnotě Vašeho majetku. Zde se občané často dopouštějí chyby a svůj majetek podhodnocují. Zapomínáte, že si domácnost neustále vybavujete a její hodnota roste i vzhledem k inflaci. Proto se Vám vyplatí sjednat pojištění na vyšší částku.

46 U cennějších věcí si pořiďte fotodokumentaci, zapište si výrobní čísla výrobků a předmětů pro jejich případné vyhledání či řešení pojistné události. Tím usnadníte a urychlíte práci policie i pojišťovny. U cennějších věcí si pořiďte fotodokumentaci, zapište si výrobní čísla výrobků a předmětů pro jejich případné vyhledání či řešení pojistné události. Tím usnadníte a urychlíte práci policie i pojišťovny. Před podepsáním pojistné smlouvy s pojišťovnou si musíte smlouvu důkladně prostudovat a nechat si vysvětlit případné nejasnosti. Vyplatí se věnovat zvláštní pozornost podmínkám plnění pojistné události. Před podepsáním pojistné smlouvy s pojišťovnou si musíte smlouvu důkladně prostudovat a nechat si vysvětlit případné nejasnosti. Vyplatí se věnovat zvláštní pozornost podmínkám plnění pojistné události. Investice do zabezpečovacího systému objektu se Vám při splnění předchozích podmínek mnohonásobně vrátí. Tím se také přiblíží cíl zabezpečení, jenž spočívá ve snížení, případně v eliminaci rizika odcizení, zničení nebo zneužití majetku a v ochraně zdraví. Investice do zabezpečovacího systému objektu se Vám při splnění předchozích podmínek mnohonásobně vrátí. Tím se také přiblíží cíl zabezpečení, jenž spočívá ve snížení, případně v eliminaci rizika odcizení, zničení nebo zneužití majetku a v ochraně zdraví.

47 Závěr Ožehavých problémů je v hlavním městě samozřejmě daleko víc. Prevence nespočívá jen v šíření rad a zásad bezpečného chování, ale každý z nás by měl svým zodpovědným chováním přispět k minimalizaci rizika, že se stane snadnou obětí trestné činnosti. Proti nám slušným občanům stojí „profesionálové ve svém oboru“. Nedejme jim příležitost vždyť Ožehavých problémů je v hlavním městě samozřejmě daleko víc. Prevence nespočívá jen v šíření rad a zásad bezpečného chování, ale každý z nás by měl svým zodpovědným chováním přispět k minimalizaci rizika, že se stane snadnou obětí trestné činnosti. Proti nám slušným občanům stojí „profesionálové ve svém oboru“. Nedejme jim příležitost vždyť PREVENCE SE MUSÍ VYPLATIT

48

49

50 Za pozornost Vám děkuje JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV tel.: 974833217 E-mail: sitprev@mvcr.cz sitprev@mvcr.cz www.mvcr.cz


Stáhnout ppt "BEZPEČNÝ DOMOV BEZPEČNÁ LOKALITA SČMBD 2008 JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra."

Podobné prezentace


Reklamy Google