Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smrk Defoliátory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smrk Defoliátory."— Transkript prezentace:

1 Smrk Defoliátory

2 Které druhy jsou důležití?
Starší výsadby a mladé kultury - Pristiphora abietina, Sacchipanthes viridis Středně věké kultury –Lymantria monacha, Orgyia antiqua, a - Pachynematus scutellatus, P. montanus, Staré porosty - Lymantria monacha, sawfly P. montanus, Zeiraphera griseana, Cephalcia abietis.

3 Bekyně mniška -Lymantria monacha

4 Poškození Tento druh je schopen poškodit většinu jehličnanů (V ČR přemnožení hlavně na smrku); Cyklus přemnožení je přibližně 10 let. Typicky v porostech středního věku (40-70 letých), rostoucích na rovinatém terénu v nadmořských výškách (700) m, tedy tam kde jsou nižší srážky mm.

5 Kontrola Feromová metoda Wellensteinova metoda Produkce trusu
Lepové pásy Sigmontovy metry Boskovická hranice

6 Kritické četnosti Stav Počet odchycených samečků na 1 feromonovou past
Počet housenek pod lepovým páskem násobený 3, nebo počet housenek na Sigmondově metru /* Základní 800 1 housenka na 3-5 stromů Zvýšený několik až 1000 housenek na 1 strom Kalamitní 2000 a více 1000 a více housenek na 1 strom

7 Kontrola četnosti Pelets are quite typical in form and there is known that caterpillars of early (first) two instars produce 20 pieces, older ones 35 pieces per day (24 hours). The number of caterppillars in crown can be derived from the number of pelets from the area projected to the canopy. This method is used to: get information on presence of pest in potentially endangered stands not fully covered (controled) by sticky bands where the population is still low evaluate the population density in crowns in stands with higher population level (as a base for decision on possible chemical treatment) obtain information on efficiency of the treatment (by comparison of the excrements numbers prior and after treatment)

8 Obrana !!!Přenos větrem!!! Obyčejně velkoplošné aplikacie proti nejmladším housenkám. Výběr pesticidů závisí na populační úrovni a procentu defoliace.

9 Ploskohřbetka smrková - CEPHALCIA ABIETIS

10 Ohrožené porosty Monofágní druh na smrku – doprovází svoji hostitelskou dřevinu všude kde se pěstuje. Přemnožení hlavně v monokulturách ve vyšších polohách, obyčejně mezi 500 a 900 m nm. Téměř dospělé a dospělé porosty. Typické oblasti gradací jsou: Krušné hory Krkonoše Jizerské hory Orlické hory Jeseníky Beskydy Bohemian-Moravian vrchovina Drahanská vrchovina

11 Hodnocení abundance Vzorníková plocha – myslí se půdní sonda s rozměry 25x25x25cm na zjištění počtu larev na podzim a na na jar (30-60 larev na 1m2 v poškozených porostech a 100 larev v zdravých porostech je kritická hodnota pro ešetření. Trusník – je podložka která se používá na sbírání trusinek larev – Nejčastěji na hodnocení úspěšnosti obranného zásahu Kontrolní rám – dřevěný rám 1x1 m, dno kterého je kryto sítí, jeho boční strany jsou cm vysoké, těsně přitlačeny na půdu dnem nahoru. Slouží na kontrolu líhnoucích se dospělců.

12 Obrana – příprava ošetření
Zhodnotit přesný čas kladení vajec a jejich líhnutí Zjištění počtu vajíček a jejich parazitace. Kritický počet je 25 (porosty s defoliací) a 50 (zdravé porosty) vajíček na 1 větvu. Jestli je parazitace víc než 30% - ošetření není zapotřebí. Ošetření se dělá inhibitory syntézy chitinu.


Stáhnout ppt "Smrk Defoliátory."

Podobné prezentace


Reklamy Google