Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyšívání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyšívání."— Transkript prezentace:

1 Vyšívání

2 Z minulosti se mnoho textilních materiálů nedochovalo, proto se o materiálu, způsobu tkaní, barevnosti i zdobení oděvu dozvídáme častěji jinak než z přímých archeologických nálezů (např. z otisků na kovových předmětech, z ikonografií a písemných zpráv či pracovních nástrojů).

3 Přesto se díky použitému materiálu nebo vynikajícím podmínkám uložení dochovalo několik výšivek, které nás ubezpečují o tom, že našim dávným předkům na přelomu prvního milénia byla tato technika známa a byla používaná.

4 Jedná se například o fragmenty mužského kabátce s Valsgardu nebo slavný nález pohřbu vikingské šlechtičny z Osebergu, kde byla nalezena tapiserie k výzdobě síně.

5 . Křížková výšivka Pro křížkové vyšívání používáme tkaninu s pravidelnou strukturou tkanou do čtverečků (např. panama, kanava, perličkové plátno, atd.). Křížkový steh vyšíváme přes stejný počet vláken na výšku i na šířku, např. přes 2 x 2 vlákna nebo přes jeden čtvereček tkaniny. Látka musí být s pravidelnou strukturou, aby nedošlo k tomu, že z kruhu budeme mít nakonec vyšitý ovál (výšivka se "natáhne" na jednu stranu). Aby křížková výšivka pěkně vypadala, je nutné absolutně přesné vyšívání. Dosáhneme toho tak, že všechny horní stehy musejí jít stejným směrem - pak je dojem z výšivky čistý. Abychom nepropichovali vlákna látky, používáme tupou jehlu se zaoblenou špičkou.

6 . Vyšíváme-li v řadách zespoda nahoru, začínáme první řadu spodních stehů vpravo a směrujeme doleva. 1.

7 Vyšíváme-li potom horní řadu stehů zleva doprava (a tím dokončujeme stehy), můžeme jednoduše propíchnout k místu vypíchnutí další řady spodních stehů. 2. Pokud chcete vyšívat odshora dolů, začíná se řada spodních stehů vždy vlevo dole. 3.

8 Je-li řada dokončena vyšitím horních stehů, můžeme jednoduše propíchnout dolů k zamýšlenému začátku další řady spodních stehů 4.

9 Vyšíváme-li jednotlivé řady seshora dolů, dokončujeme nejprve každý steh, teprve potom vyšíváme další. I zde vpíchneme spodní steh vlevo dole a vedeme ho doprava nahoru, horní steh potom vedeme do kříže přes něj a propíchneme rovnou k začátku dalšího stehu. 5.

10

11 Gobelínová výšivka Na samotnou výšivku nepotřebujeme žádnou speciální zručnost nebo zkušenost. Kromě znalosti několika základních stehů, základních pravidel začínání a ukončení příze potřebujete už jen několik pomůcek a vlastní trpělivost. Tato technika se u nás používá na vyšívání obrázkových námětů, ale kdysi se s ní často realizovali i části, které se používali na čalounění stoliček nebo menších pohovek.

12 Plátno - volba závisí na druhu práce
Plátno - volba závisí na druhu práce. Většina druhů je z bavlny nebo lnu v různém barevném provedení. Tmavé plátno si vyberte jen na práci s tmavými nitěmi, protože v opačném případě by prosvítání tmavého podkladu mohlo celý dojem z výšivky pokazit. Gobelínovým stehem můžeme vyšívat např. na panamě. Příze - musí být tak silná, aby překryla nitě tkaniny, na kterou vyšíváme. Nejlépe je použít mulinku - podle použité tkaniny vyšíváme jedním, dvěma či třemi vlákny. Jehly - gobelínové jehly jsou speciální s velkým ouškem a tupým hrotem. Rám - napnutí plátna na rám vám ulehčí práci a výšivka se nebude natahovat ani vlnit.

13 Postupujeme jako při vyšívání první řady křížků, pracujeme stále šikmými stehy, směřovanými vždy jedním směrem - vlevo nebo vpravo.

14

15 Konec


Stáhnout ppt "Vyšívání."

Podobné prezentace


Reklamy Google