Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lomené výrazy – násobení a dělení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lomené výrazy – násobení a dělení"— Transkript prezentace:

1 Lomené výrazy – násobení a dělení
VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.16 Lomené výrazy – násobení a dělení Anotace: Žák si připomene krácení, násobení a dělení zlomků. Prezentace žákovi ukáže postup při násobení a dělení lomených výrazů. Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Násobí a dělí lomené výrazy. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Devátý ročník základní školy

2 Připomeneme si násobení zlomků.
Nejdříve se podíváme, zda se nedají zlomky krátit. V našem případě se zlomky nedají krátit. Vynásobíme čitatele a zvlášť jmenovatele. Zapíšeme výsledek.

3 Připomeneme si dělení zlomků.
Nejdříve opíšeme první zlomek napíšeme krát a druhý zlomek převrátíme. Nyní se podíváme, zda se nedají zlomky krátit V našem případě se zlomky nedají krátit. Vynásobíme čitatele a zvlášť jmenovatele. Zapíšeme výsledek.

4 Násobení a dělení lomených výrazů
Vypočti: 1 1 2 𝑎 3 1∙2 1∙ 𝑎 3 = 1 Nejdříve se podíváme, zda se nedají lomené výrazy krátit. V našem případě se výrazy dají krátit. Krátíme. Zlomky vynásobíme. Zapíšeme podmínky. Pozor při zapisování podmínek. Díváme se na jmenovatele ještě před krácením!

5 Násobení a dělení lomených výrazů
Vypočti: 1 1 1 4 1. Krátíme. 2. Vynásobíme. 3.Zapíšeme podmínky.

6 Násobení a dělení lomených výrazů
1. Převedeme na násobení. 2. Krátíme. 3. Vynásobíme. 4. Zapíšeme podmínky. 5. Při zápisu podmínek u druhého zlomku dejte pozor. Zlomek byl převrácen. Zajímá nás jeho čitatel i jmenovatel!

7 Násobení a dělení lomených výrazů
1 1 1 1 1 1 1. Rozložíme na součin čitatele i jmenovatele. 2. Krátíme. 3. Vynásobíme. 4. Zapíšeme podmínky. Díváme se na jmenovatele po rozkladu na součin.

8 Násobení a dělení lomených výrazů
Postup Rozklad na součin Krácení Násobení Podmínky


Stáhnout ppt "Lomené výrazy – násobení a dělení"

Podobné prezentace


Reklamy Google