Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(NE)SPRAVEDLIVÝ OBCHOD aneb kdyby věci mohly mluvit.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(NE)SPRAVEDLIVÝ OBCHOD aneb kdyby věci mohly mluvit."— Transkript prezentace:

1 (NE)SPRAVEDLIVÝ OBCHOD aneb kdyby věci mohly mluvit

2 Silvie Hašlová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov Komenského 29 750 02 Přerov

3 Výrobky ze zemí třetího světa leží v regálech a mlčky čekají…

4 …až přijde zákazník a koupí si je…

5 …aniž by se zamyslel nad tím, odkud pocházejí…

6 …a jak žili lidé, kteří je vypěstovali nebo vyrobili…

7 Ale co kdyby věci mohly mluvit? adgůlizcvoziekkhdakgzpoif zgbafghakhgpofizgpiazgi                   

8 Z ceny jednoho balíčku kávy ve vašem obchodě dostane pěstitel málokdy více než 7%, zbytek připadne jedné z pěti velkých firem, které ovládají trh s kávou. Kvůli nízkým výkupním cenám nemají drobní pěstitelé peníze na školné, zdravotní péči nebo na nákup oblečení. Nízké výkupní ceny také nutí zemědělce k pěstování drogových plodin (koka, mák, atd.).

9 Při pěstování kakaa se na plantážích používají agresivní chemikálie, jejich zbytky se ukládají v tělech lidí i zvířat a znehodnocují vodu a půdu. Zdravotní pojištění ani sociální zabezpečení pro pracovníky na plantážích neexistují. V případě těžkého úrazu nebo nemoci zůstávají bez prostředků. Děti pracují na kakaových plantážích v hazardních podmínkách. Při práci s mačetou, kterou se odsekávají velké plody kakaovníku, jsou zranění velmi častá.

10 Drobní zemědělci nemají kapacity na zpracování a skladování čaje, jsou tak nuceni je prodat zprostředkovatelům, kterým připadne významná část zisku. Čaj se na rozdíl od kakaa či kávy pěstuje především na velkých plantážích. Sběrači žijí často v chatrčích přímo na plantážích, odříznuti od okolního světa.

11 Pracovníci v textilních továrnách na Haiti, které dodávají své výrobky světovým značkovým firmám dostávají za celodenní práci 2,15 dolarů. Ovšem nejnutnější denní výdaje k životu na Haiti činí 6,12 dolarů.

12 Nikdy Vás nenapadlo, že by na tak běžných věcech jako je káva nebo čokoláda mohlo být něco špatného? Bertolt Brecht kdysi řekl: „Bezpráví nabývá charakteru práva mnohdy prostě tím, že se vyskytuje často.“

13 Myslím, že tohle je přesně ten případ. Mnoho výrobků z rozvojových zemí bereme tak samozřejmě, že nás ani nenapadne přemýšlet nad tím, kolik lidí kvůli naší ranní kávě či odpolednímu čaji žije v bídných podmínkách.

14 Naštěstí jsou mezi námi lidé, kterým život drobných zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích není lhostejný. Díky nim vznikl tzv. spravedlivý obchod (Fair Trade). Jaké jsou jeho výhody?

15 Z prodejní ceny jednoho balíčku férové kávy dostanou producenti 15% až 20%. Ekonomická udržitelnost Výrobci Fair Trade výrobků dostávají odměnu, která odráží vynaložené úsilí a umožňuje důstojné živobytí. Fair Trade výrobky nejsou skrytě dotovány zničeným životním prostředím ani nízkou kvalitou života lidí v rozvojových zemích. Část zisku se použita na místní rozvoj, organizace výrobců se mohou samy rozhodnout, kam investují společnou část získaných prostředků. Podmínkou je pouze transparentnost investice a její sociální nebo ekologický přínos.

16 Sociální podpora Zaměstnancům je v rámci Fair Trade zaručena zákonná minimální mzda a alespoň základní sociální a zdravotní zabezpečení. Nucená a dětská práce je vyloučena. Drobní výrobci a zemědělci dostávají zálohu na sjednanou produkci předem, aby se nemuseli nevýhodně zadlužit kvůli krátkodobému nedostatku prostředků. Fair Trade umožňuje více než miliónu lidí v padesáti rozvojových zemích světa důstojně a soběstačně žít.

17 Ekologická únosnost Výroba Fair Trade produktů je šetrnější k přírodě a životnímu prostředí – upřednostňují se místní přírodní materiály získané udržitelným způsobem, obnovitelné zdroje energie, šetrné postupy v zemědělství i následném zpracování. Podporuje se přechod na ekologické zemědělství a diverzifikace plodin. Sdružení Kuapa Kokoo z Ghany, zapojené do Fair Trade, buduje ve vesnicích pěstitelů studny, zřizuje školy a pojízdné zdravotnické kliniky, přispívá na jejich vybavení a podporuje zavádění ekologické certifikace, která umožňuje prodávat kakao za lepší cenu a garantuje šetrné využívání přírodních zdrojů.

18 Politický rozměr Do Fair Trade se zapojila především demokraticky organizovaná družstva výrobců a pěstitelů, jejichž členové se podílí na rozhodování. Fair Trade organizace vytváří tlak na národní i mezinárodní politické struktury a usilují o změnu pravidel konvenčního mezinárodního obchodu. Bolivijské družstvo El Ceibo uvedlo díky Fair Trade do provozu vlastní továrničku, kde se ekologicky pěstované boby zpracovávají na kakaové máslo, kakaový prášek i čokoládu. Odbyt nalézají nejen u evropských Fair Trade organizací.

19 Jeden člověk, který po dobu jednoho roku konzumuje Fair Trade kávu, živí po stejnou dobu jednu rodinu pěstitelů kávy v některé rozvojové zemi. První specializovaný obchod s Fair Trade výrobky byl otevřen v roce 1969 v Nizozemí. Fair Trade výrobky se prodávají ve více než 55 000 evropských supermarketech a ve více než 2 800 specializovaných Fair Trade obchodech. 47% všech banánů, 28% květin a 9% cukru prodaného ve Švýcarsku je označeno ochrannou známkou FAIR TRADE. Zajímavosti o Fair Trade

20 Jak Fair Trade výrobky poznáte? Fair Trade výrobky jsou označeny tímto symbolem. „Férovost“ výrobků garantuje certifikační a kontrolní organizace FLO. Velkou část sortimentu Fair Trade tvoří potraviny : káva, čaj, kakao, čokoláda, koření, rýže, cukr, banány, sušené ovoce a podobně. Významnou součástí nabídky Fair Trade jsou umělecké a řemeslné výrobky, například tašky, šátky, šperky, doplňky do domácnosti, koberce, hudební nástroje, hračky a oblečení.

21 Teď už víte všechno podstatné o (ne)spravedlivém obchodě. Je jen na Vás, aby jste se rozhodli, komu dáte své peníze. Pokud se rozhodnete nakupovat férově, mám pro Vás na závěr pár tipů, kde „férové“ výrobky seženete. Obchůdky NAZEMI v Praze, Brně a Olomouci Obchody se zdravou výživou a bipotravinami ; některé supermarkety. Internetové obchody

22 Použitá literatura: ŠPAČKOVÁ, Š; CHMELAŘ, P.: INFORMAČNÍ MANUÁL O FAIR TRADE 1. vyd. Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání o.s., 2006. 30 s. FAIR TRADE, Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání o.s. FAIR TRADE – čaj, Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání o.s., FAIR TRADE – kakao, Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání o.s., http://www.fairtrade.cz


Stáhnout ppt "(NE)SPRAVEDLIVÝ OBCHOD aneb kdyby věci mohly mluvit."

Podobné prezentace


Reklamy Google