Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmístění obyvatelstva na Zemi"— Transkript prezentace:

1 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Podle mapy a obrázků zhodnoť stručně současné rozmístění lidí na Zemi. 2) Co vyjadřují barvy na mapě? Co znamená bílá a co červená barva na mapě?

2 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
3) Uveď alespoň 5 příkladů oblastí, které jsou neosídlené, nebo mají minimální osídlení. Vysvětli, proč jsou neosídlené?

3 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
4) Uveď alespoň 8 příkladů oblastí s největším soustředěním obyvatelstva. Jaké jsou důvody vysoké koncentrace lidí?

4 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
je výsledkem dlouhodobého vývoje, ovlivňují ho faktory přírodní a socioekonomické. 6) Uveď příklady přírodních a socioekonomických faktorů. Podnebí, nadmořská výška, blízkost vodního toku, úrodná půda… V dosahu pracovních příležitostí, služeb, při významných komunikacích… 7) V kterých obdobích vývoje lidské civilizace byly pro rozmístění lidí určující přírodní faktory a v kterých faktory socioekonomické? Přírodní faktory byly určující v preindustriálním období. Socioekonomické faktory byly určující v industriálním a postindustriálním období.

5 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Více než 65% obyvatelstva žije v nížinách (do 200 m nad mořem). Více než 50% obyvatelstva žije při pobřeží moře (ve vzdálenosti do 200 km od pobřeží). Více než 50% obyvatelstva žije ve městech (podíl obyvatel ve městech stále roste).

6 Hustota zalidnění je ukazatel, který udává počet lidí na 1 km2 (podíl počtu obyvatel a rozlohy území) 1) Zapište státy s nejvyšší hustotou zalidnění. 2) Zapište státy s nejnižší hustotou zalidnění.

7 Svět v noci

8 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
1) Určete polohu následujících oblastí. 2) U každé oblasti rozhodněte, jestli se jedná o oblast s minimálním osídlením nebo naopak o oblast s vysokou koncentraci obyvatelstva. minimální osídlení vysoká koncentrace obyvatelstva Nová Anglie Jáva Patagonie Amazonie delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina Taklamakan Patagonie Amazonie Taklamakan Nová Anglie Jáva delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina

9 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
3) U států v tabulce vypočítejte hustotu zalidnění . stát Počet obyvatel Rozloha (km2) Hustota zalidnění (lidí/1 km2) Česko 78 867 135 Mongolsko 1,8 Bangladéš 1154 Singapur 697 7987 World Factbook


Stáhnout ppt "Rozmístění obyvatelstva na Zemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google