Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovensko Ruda Kubíček 8.A 15,09,2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovensko Ruda Kubíček 8.A 15,09,2008."— Transkript prezentace:

1 Slovensko Ruda Kubíček 8.A 15,09,2008

2 Prezident:Ivan Gasparovič
slovensko Rozloha: km2, Státní zřízení:republika státní znak: Státní vlajka: Prezident:Ivan Gasparovič Členství v mezinárodních organizacích: OSN, UNESCO, OECD, OBSE, CERN, WHO, INTERPOL atd.

3 Poloha státu Česká republika, Polská republika, Ukrajina, Maďarská republika, Rakousko

4 Přírodní poměry . Nejdelší hranici, o délce 678 km, má s Maďarskem a nejkratší, měřící 92km s Ukrajinou. Povrch: Povrch Slovenska patří ke karpatské horské soustavě. Na území státu leží největší část Západních a část Východních Karpat. Nejvyšším vrcholem velehorských Vysokých Tater je Gerlachovský štít, měřící 2655 m. Jižně od Karpat leží Panonská pánev. Podél Dunaje se rozprostírá Podunajská nížina, na východě země leží východoslovenská nížina. Podnebí: Slovensko leží v severním mírném podnebném pásu, na pokraji mezi vnitrozemským a oceánským typem podnebí. Dochází k pravidelnému střídání čtyř ročních období. Pro horské oblasti jsou charakteristické teplotní inverze, které se vyskytují především na jaře a na podzim. Nejteplejší oblasti jsou na jihu, nejstudenější jsou vrcholy horských hřebenů.

5 Přírodní poměry Řeky a jezera: územím Slovenska prochází hlavní Evropské rozvodí. Z Rakouska na Slovensko přitéká největší středoevropská řeka Dunaj, která spojuje Slovensko s Černým mořem. Nejdelší slovenskou řekou je Váh měřící 390km. V Tatrách se nachází mnoho horských jezer, tzv. Ples. Největší a nejhlubší jezero je Hincovo pleso ve Vysokých Tatrách s rozlohou 20 ha a hloubkou 53m. Nejsevernější bod – Oravská Polhora Nejjižnější bod – Patince Nejzápadnější bod – Záhorská Ves Nejvýchodnější bod – Nová Sedlica Nejnižší bod – Streda nad Bodrogom (94m)

6 hospodářství Nerostné suroviny: Ve slovenském rudohoří se těží antimon, železo a magnezit. v Hospodářství: Přechod z centrálně řízeného plánovaného hospodářství k tržnímu hospodářství , schopnému konkurence na světových trzích, staví Slovensko vzhledem k jednostranné struktuře průmyslu a silnému zaměření zahraničního obchodu na bývalý východní blok před velké problémy. Ty se ještě zvětšily po oddělení od hospodářsky silnější České republiky. Největším hospodářským centrem je Pováží. Ř Zemědělství: Na Slovensku se pěstují obilniny, především pšenice, kukuřice, cukrovka, brambory, různé druhy zeleniny, také víno, ovoce a dokonce i tabák. Zemědělství zde hraje tradičně velkou roli. Zaměstnává asi 11% pracujících a využívá úrodnou půdu v nížinách. Ve výše položených oblastech se nalézají pastviny sloužící pro chov skotu a ovcí. Průmysl: Industrializace probíhala po roce 1948 podle Sovětského vzoru a představ, přičemž se hlavní důraz kladl na rozvoj těžkého a zbrojařského průmyslu, přestože pro něj chyběla nutná surovinová základna. Rozvinul se také chemický, textilní, lehký a potravinářský průmysl. Slovensko vyváží zejména stroje, chemické výrobky a zbraně. Elektrická energie se vyrábí v tepelných elektrárnách a hydroelektrárnách, které jsou soustředěny na Vážské soustavě. Průmysl zaměstnává asi 60% obyvatelstva.

7 Obyvatelstvo Obyvatelstvo: Z 5,3 mil. Obyvatel Slovenska tvoří Slováci 85,6%. Nejsilnější menšinou je 10,8 procent Maďarů. Další menšiny tvoří: Češí, Rusové, Ukrajinci a Rómové. Určitá část obyvatelstva je roztroušena po světě, především v U.S.A.. Náboženství: 60 procent obyvatel se hlásí k římskokatolické církvi, asi 8 procent k evangelickému náboženství včetně pravoslavného, 9 procent obyvatel je bez vyznání Hustota obyvatelstva: 109/km²

8 zajímavosti - nejvyšším pohořím Slovenska jsou Vysoké Tatry s přibližně 300 vrcholky - nejteplejší i nejsušší oblastí Slovenska je Podunajská nížina. - největší počet jeskyní lze napočítat v Nízkých Tatrách – více než 130. Na Slovensku evidujeme přibližně 3800 jeskyní, které jsou roztroušeny po celém území. - nejrozlehlejší je soustava Demänovských jeskyní v Nízkých Tatrách s délkou 22 km. - nejvíce pramenů minerálních vod – 161 se nachází v okrese Liptovský Mikuláš. Na Slovensku sa nachází více než 1200 pramenů minerálních vod. - nejteplejší termální pramen s teptotou 92 stupňů najdeme ve Veľkom Mederi - nejvíce zahraničních návštevníků míří do Bratislavy. 18% turistů upřednostňují Vysoké Tatry. - nejvyhledávanějšími z lázní jsou světoznámé Piešťany (léčí se zde revmatické choroby). - nejnavštěvovanějším z hradů a zámků je Bojnický zámek - největší hrad je Spišský hrad s rozlohou m2. Největší aquapark :tatralandia

9 obrázky TATRALANDIA: SPÍŽSKÝ HRAD: VYSOKÉ A NÍZKÉ TATRY:

10 Turistický ruch Cestovní ruch: Největším lákadlem Slovenska jsou bezesporu jeho vysoké hory, tedy Vysoké a Nízké Tatry. Jedním z lyžařských středisek je Štrbské pleso. Za povšimnutí také stojí Spišský hrad, největší středověký hrad střední Evropy. Navštěvován je také Slovenský kras, jehož rozloha činí 2700km2. Doteď je registrováno víc než 1200 jeskyň různých velikostí, z nichž 12 je přístupno veřejnosti.

11 himna Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú, Zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú. To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo, ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo.

12


Stáhnout ppt "Slovensko Ruda Kubíček 8.A 15,09,2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google