Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _21_14 Název DUMu: Kynuté těsto Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 3. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Kynuté těsto

3 Střední škola Oselce Kynuté těsto Pšeničná mouka Droždí Cukr Vejce (žloutky) Tuk Mléko Sůl Chuťové přísady Popiš kvalitu mouky, její úpravu. Jaké jsou podmínky pro skladování droždí? Jaký používáme? Proč používáme žloutky i celá vejce? Jak upravujeme tuk? Jak upravujeme mléko? Kam přidáváme sůl? Vyjmenuj některé přísady. Suroviny

4 Střední škola Oselce Příprava kvásku Jaké jsou podmínky pro správnou činnost kvasnic? Jak připravujeme kvásek? Proč připravujeme kvásek? Které látky zpomalují činnost kvasinek? Obr.1

5 Střední škola Oselce Příprava koláčového těsta Z droždí, vlažného mléka, cukru a malého množství mouky připravíme kvásek. Popiš přípravu Obr.5

6 Střední škola Oselce Příprava koláčového těsta Do prosáté mouky přidáme sůl, citrónovou kůru, zbytek mléka, vejce, zbytek cukru, nakynutý kvásek a rozehřátý tuk. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme vykynout, během kynutí promísíme. Tvarujeme výrobky Obr.32

7 Střední škola Oselce Výrobky z koláčového těsta Obr.33 Obr.4

8 Střední škola Oselce Výrobky z koláčového těsta Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.6

9 Střední škola Oselce Výrobky z koláčového těsta Dukátové buchtičky Obr.37 Obr.39 Obr.38 Obr.9

10 Střední škola Oselce Výrobky z koláčového těsta Obr.8 Obr.3 Obr.10 Obr.11 Obr.19

11 Střední škola Oselce Příprava koblihového těsta Připravíme kvásek. Šleháme žloutky s cukrem do pěny. Do prosáté mouky přidáme sůl, zbytek mléka, žloutky, kvásek, citrónovou kůru a rum. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Tvarujeme koblihy a smažíme. Vysvětli způsob přípravy

12 Střední škola Oselce Příprava koblihového těsta Jakým způsobem plníme koblihy? Proč přidáváme do těsta rum? Při jaké teplotě smažíme koblihy? Obr.7

13 Střední škola Oselce Příprava svátečního těsta Připravíme kvásek z většího množství kvasnic. Vyšleháme nahřátý tuk s moučkovým cukrem. Postupně zašleháme žloutky. Do směsi postupně zapracujeme mouku, sůl, citrónovou kůru, zbytek mléka, kvásek. Vypracujeme těsto, ke konci přidáme rozinky a mandle. Necháme vykynout, jednou nebo dvakrát promícháme. Tvarujeme. Popiš přípravu Obr.2

14 Střední škola Oselce Výrobky ze svátečního těsta Obr.16 Obr.40 Obr.15 Vánočka ze 6 pramenů

15 Střední škola Oselce Výrobky ze svátečního těsta Vyjmenuj výrobky ze svátečního těsta Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.30 Štola Bochánek

16 Střední škola Oselce Příprava lívancového těsta Popiš přípravu lívanců Připravíme kvásek Ke kvásku přidáme zbytek vlažného mléka, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru Necháme vykynout Těsto odebíráme shora a lijeme na rozpálenou pánev potřenou tukem Pečeme po obou stranách dozlatova

17 Střední škola Oselce Jak podáváme lívance? Obr.23 Obr.24 Obr.25

18 Střední škola Oselce Lívance Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29

19 Střední škola Oselce Příprava kynutého listového těsta Jak říkáme jinak kynutému listovému těstu? Plundrové těsto Jak připravujeme plundrové těsto? Jako listové těsto, místo vodánku použijeme kynuté těsto. Necháme kynout při nižší teplotě. Vyvalujeme a překládáme dvakrát až třikrát.

20 Střední škola Oselce Výrobky z plundrového těsta Obr.17 Obr.18 Obr.21 Obr.20 Obr.22

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 1998, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr,7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 bio/uploads/files/recepty/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD/STOLA%20recept.jpg Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 KVOgYDDhI/AAAAAAAAAVA/aRnOCHUriio/s400/Livance_jahody2.jpg Obr.26 dMBk4NaXh68/T6gXmUnKnPI/AAAAAAAAADY/2H0Ytm1uHXk/s320/Livance+ze+s%C3%BDra+cott age+na+sladko+%281%29.JPG Obr.27 Obr.28 oundhexhffffff_extent216x149_gravitycenter_strip.jpg Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.37 z5kFWpHkC2c/UOYbfmlqcmI/AAAAAAAAAtM/34F83HX9xxc/s400/CAM00788.jpg Obr.38 XR72zZlBg/s400/CAM00789.jpg Obr.39 FkIgxqgNS0A/UOYbiHBLyGI/AAAAAAAAAtk/4Yl722dVoWY/s400/CAM00798.jpg Obr.40 Obr.41 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google