Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec."— Transkript prezentace:

1 VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec

2 Faktory přírodního prostředí  Koncentrace N 2 O  Koncentrace CO 2  Půdní vlhkost  Obsah živin v půdě  Počet dní vegetačního období  Množství srážek ve vegetačním období  Průměrná teplota ve vegetačním období  Roční teplotní amplituda  …..

3 Přírodní podmínky definované z dat LHP  Přírodní lesní oblast  Nadmořská výška  Expozice  Sklon  Rok  Lesní typ

4 Ovlivňované veličiny  Výškový růst a přírůst  Tloušťkový růst a přírůst  Objemový růst a přírůst  Princip tzv. ekologické bonitace  Citlivost dřevin na přírodní podmínky s ohledem na ekologickou amplitudu (hraniční podmínky, suboptimální podmínky, optimální podmínky)

5 Praktický postup nastavení stanovištních podmínek  Vybrat a nastavit podrobné nebo zevšeobecněné podmínky prostředí  Zaktualizovat růstové a přírůstové funkce  Kontrola bonit s údaji v generátoru (v případě generování z růstových tabulek)

6 Úkol 5  V porostu z úkolu 1 nastavte přírodní podmínky pro tři následující varianty a porovnejte vliv těchto podmínek na taxační veličiny.  Varianta 1: PLO 27, 1000 m.n.m., sklon 25°, severní expozice, chudé až středně bohaté svěží stanoviště  Varianta 2: PLO 28, 600 m.n.m., sklon 0, severní expozice, středně bohaté podmáčené stanoviště  Varianta 3: PLO 28, 350 m.n.m., sklon 5°, jižní expozice, bohaté suché stanoviště

7 Úkol 6  Porost z úkolu 3 umístěte do podmínek PLO 30, sklon 10°, jižní expozice, středně bohaté mírně svěží stanoviště a porovnejte výšky BO a DB v polohách 300, 450 a 600 m.n.m. proti výškám BK, SM a JD.


Stáhnout ppt "VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec."

Podobné prezentace


Reklamy Google