Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Správce obrázků. Správce obrázků iPhoto je program určený pro práci s digitální fotografií. Umožňuje snadné zálohování, třídění, sdílení a tisk fotografií.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Správce obrázků. Správce obrázků iPhoto je program určený pro práci s digitální fotografií. Umožňuje snadné zálohování, třídění, sdílení a tisk fotografií."— Transkript prezentace:

1 správce obrázků

2 Správce obrázků iPhoto je program určený pro práci s digitální fotografií. Umožňuje snadné zálohování, třídění, sdílení a tisk fotografií. Pokud kromě zálohování a třídění potřebujeme fotky i upravovat, můžeme využít nástroje jako je efekt červených očí, nastavení kontrastu obrazu, doostření, aj. Aplikace sice není součástí operačního systému Mac OS X, ale patří mezi bezplatné programy balíku iLife.

3 Po spuštění programu iPhoto se nám zobrazí prostředí fotoeditoru, které má stejné uspořádání jako ostatní aplikace pro MAC OS X a skládá se z následujících položek: Menu bar Toolbar Source list Information pane Viewing area

4 Snímky do programu iPhoto většinou vkládáme přes různá záznamová zařízení jako jsou digitální fotoaparáty, kamery nebo mobilní telefony. Princip nahrání fotografií je u této aplikace velice jednoduchý. Stačí toto záznamové zařízení připojit přes USB port (Universal Serial Bus) s PC či notebookem od firmy Apple a počítač sám rozpozná zařízení a automaticky spustí program iPhoto.

5 Po přenesení snímků se aplikace iPhoto přepne do záložky Last Import. Pokud jsme nechali zatrženou volbu Autosplit events after importing, snímky budou roztříděny do jednotlivých událostí podle času vytvoření. Nyní si snímky začneme pojmenovávat a třídit. Přepneme se do záložky Photos, kde jsou zobrazeny všechny snímky a jednotlivé události jsou odděleny linkou. V této záložce můžeme snímky kopírovat, editovat, otáčet, pojmenovávat, hodnotit, přidávat klíčová slova, skrývat a mazat. Totéž lze provádět už v záložce Last Import, ale jen s naposledy nahranými snímky.

6 Záložka Faces umožňuje shromažďovat ze všech nahraných snímků ty, na kterých je lidská tvář a řadit je do jednoho alba. Pokud se přepneme do této položky, uvidíme korkovou nástěnku, na které je umístěna fotografie s poznámkou: To get started with Faces, select a photo of people you know, click Name, and then type their names. Named people appear here on the corkboard. Ta představuje jednoduchý návod pro vytvoření série fotografií s určitou tváří. Postup je opravdu velmi jednoduchý, stačí mít nahrané fotografie lidí.

7 V aplikaci iPhoto můžeme nejenom vytvářet velmi pohodlně alba z obličejů na fotografii, ale u dané fotografie i přímo určit pozici na mapě. K tomu nám stačí najet myší nad požadovanou fotografii, v pravém dolním rohu snímku se zobrazí malé i v kroužku a pokud na něj klikneme, fotografie se přemění na okno s mapou světa s několika editačními poli v horní třetině okna s miniaturou fotografie.

8 Úprava fotografie se provádí přes ikonu Edit na panelu Toolbar. Po výběru se změní nabídka této lišty a zobrazí se následující ikony: Ukázka jedné z funkcí – Retouch

9 Díky této funkci můžeme vytvořit pomocí několika kliknutí myši během chvilky velmi dokonalou prezentaci. Pokud tedy tuto funkci potřebujeme využít, stačí v položce Events kliknout na ikonu přehrávání Slideshow, a poté se zobrazí nabídkové okno s třemi záložkami.

10 Po kliknutí na ikonu Keepsakes na liště Toolbar, vyjede nabídka tří možností na vytvoření šablon pro: Book (fotoknihy) Calendar (kalendáře) Card (pohlednice/přání)

11 Vyfotografujte deset snímků školy a vytvořte krátkou prezentaci o vaší škole.


Stáhnout ppt "Správce obrázků. Správce obrázků iPhoto je program určený pro práci s digitální fotografií. Umožňuje snadné zálohování, třídění, sdílení a tisk fotografií."

Podobné prezentace


Reklamy Google