Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozšiřování semen a plodů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozšiřování semen a plodů"— Transkript prezentace:

1 Rozšiřování semen a plodů
Obecná botanika Rozšiřování semen a plodů

2 Pojmy Semena (plní pro rostlinu jednu z nejdůležitějších rolí –
slouží k pohlavnímu rozmnožování rostlin) Plody (chrání semena, v mnoha případech mají za úkol zajistit přenos semen na nová místa) Diaspory (jakékoliv části rostlinného těla sloužící k rozšiřování např. výtrusy, semena, plody, plodenství, cibulky atd.)

3 Jak se rostliny rozšiřují?
Předpokladem pro existenci druhu v určitém území je i dobrá schopnost rozšiřování diaspor. Rozlišujeme několik typů rozšiřování: vzdušnými proudy (anemochorie) vodou (hydrochorie) zvířaty (anemochorie) člověkem (antropochorie) samovolně (autochorie)

4 Anemochorie – vzdušnými proudy
nejčastější způsob takto se mohou rozšiřovat malá semena a plody, často mají létací zařízení: chmýr (nažky pampelišky – r. hvězdnicovité) chlupy (semena vrb, topolů) křídlaté nažky (javory, břízy, jasan)

5 Příklady – rozšiřování větrem

6 Hydrochorie – pomocí vody
většina vodních rostlin, ale také řada rostlin v blízkosti tekoucích vod plody a semena mají lesklý, těžko smočitelný povrch a vydrží delší dobu ve vodním prostředí mají různé útvary umožňující vznášení po vodní hladině (lemy, křídla, chlupy, nafouknuté útvary) z našich rostlin např. kosatec, kotvice, žabník, leknín

7 Příklady – rozšiřování vodou

8 Zoochorie – pomocí zvířat
uplatňují se především ptáci a savci, dále plazi, ryby, měkkýši, hmyz (mravenci) nebo žížaly jedno z nejdůležitějších v přírodě, forma šíření na velké vzdálenosti rozšiřování se uskutečňuje přichycením na živočicha (lopuch) nebo s potravou živočicha (bez, jeřáb, jmelí)

9 Příklady – rozšiřování zvířaty

10 Antropochorie – člověkem
datuje se od mladší doby kamenné (3000 př. n. l) v souvislosti s počátkem zemědělství a pastevectví šíření probíhá: znečištěným osivem při zpracování půdy dopravou s odpadem úmyslné šíření například: obilniny, kopřiva, vlčí mák, plevele – pěťour, netýkavka, křídlatka

11 Příklady – rozšiřování člověkem

12 Autochorie - samovolně
rozšiřování semen a plodů vlastní „aktivitou“ rostliny pouze na krátkou vzdálenost, proto má význam pouze na daném stanovišti často se připojuje ještě další způsob (např. violka – po vystřelení z plodu mají semena tzv. masíčko, které vyhledávají mravenci) příklady: netýkavka, r. vikvovité, některé trávy a pupava (mají osiny, pomocí nichž se pohybují)

13 Příklady – rozšiřování vlastní aktivitou


Stáhnout ppt "Rozšiřování semen a plodů"

Podobné prezentace


Reklamy Google