Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace zeleniny a hub.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace zeleniny a hub."— Transkript prezentace:

1

2  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace zeleniny a hub  Průřezové téma: Mediální výchova  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace zeleniny a hub  Průřezové téma: Mediální výchova

3  Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost  Většina potravin má právě trvanlivost krátkou, rychle podléhá zkáze, vlastně se rozkládá a vznikají v ní látky, které jsou zdraví škodlivé – toxiny  Způsoby konzervace – sušení, sterilace, mléčné kvašení a zamrazování  Mikroorganizmy - to jsou hlavně bakterie, kvasinky a plísně  Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost  Většina potravin má právě trvanlivost krátkou, rychle podléhá zkáze, vlastně se rozkládá a vznikají v ní látky, které jsou zdraví škodlivé – toxiny  Způsoby konzervace – sušení, sterilace, mléčné kvašení a zamrazování  Mikroorganizmy - to jsou hlavně bakterie, kvasinky a plísně Obr. 1 Obr. 2 Obr. 1 Obr. 0

4 1. Sušení Postup je podobný jako u ovoce, sušíme pouze zdravou zeleninu, sušíme pozvolna, ne na přímém slunci, zajistíme dobrý přísun vzduchu Co všechno sušíme? A. zelené natě, bylinky/majoránku, kopr, mateřídoušku, libeček/  Obr. 3 Obr. 4 B. lístky i plody keřů a rostlin /bobkový list, lístky jahod, malin, květy černého bezu, lípy, pampelišky, máty, kopřivy aj./ C. zdravé a jedlé houby /ne všechny druhy/ Hřib zvaný pravák

5  Mléčné kvašení je velmi rozšířený způsob konzervace zeleniny, která tak neztrácí vitamín C. Tento způsob konzervace nejčastěji používáme pro nakládání zelí a okurek /rychlokvašek/, ale i směs nastrouhané kořenové zeleniny.  Příprava kvašení nastrouhané zeleniny je jednoduchá. Nastrouhanou zeleninu stlačíme do sklenic, zalijeme teplým solným nálevem, přidáme koření a uzavřeme. Necháme kvasit 2-4 týdny při 20st.C, pak dáme do chladné místnosti. Obr. 5  Mléčné kvašení je velmi rozšířený způsob konzervace zeleniny, která tak neztrácí vitamín C. Tento způsob konzervace nejčastěji používáme pro nakládání zelí a okurek /rychlokvašek/, ale i směs nastrouhané kořenové zeleniny.  Příprava kvašení nastrouhané zeleniny je jednoduchá. Nastrouhanou zeleninu stlačíme do sklenic, zalijeme teplým solným nálevem, přidáme koření a uzavřeme. Necháme kvasit 2-4 týdny při 20st.C, pak dáme do chladné místnosti. Obr. 5 Kysané zelí Rychlokvašky

6 OBLÍBENÉ JSOU I RYCHLOKVAŠKY A KYSANÉ ZELÍ JSOU VELKÝM ZDROJEM VITAMINU C PŘÍPRAVA KYSANÉHO ZELÍ PŘÍPRAVA RYCHLOKVAŠEK  zelí očistíme, nakrouháme, přidáme cibuli, sůl a kmín, a šlapeme, až pustí šťávu  zakryjeme a necháme 1-2 týdny kvasit v teplé místnosti /kolem 20st.C/  potom zelí dáme do chladu, nejlépe do sklepa, kde ještě 4-6 týdnů dokvašuje Obr. 7  zelí očistíme, nakrouháme, přidáme cibuli, sůl a kmín, a šlapeme, až pustí šťávu  zakryjeme a necháme 1-2 týdny kvasit v teplé místnosti /kolem 20st.C/  potom zelí dáme do chladu, nejlépe do sklepa, kde ještě 4-6 týdnů dokvašuje Obr. 7  čisté okurky dáme do nádoby, proložíme koprem a vinnými listy  vodu svaříme se solí a teplým nálevem zalijeme okurky  nádobu přikryjeme, necháme na teplém místě  okurky jsou vykvašené již za několik dní  čisté okurky dáme do nádoby, proložíme koprem a vinnými listy  vodu svaříme se solí a teplým nálevem zalijeme okurky  nádobu přikryjeme, necháme na teplém místě  okurky jsou vykvašené již za několik dní Obr. 6 Obr. 7 Obr. 9

7  Sterilace je nejpoužívanější způsob konzervace zeleniny.  Postup:  Očištěnou zeleninu dáme do vyvařených sklenic, přidáme koření, cibuli a zalijeme nálevem – svařená vodu s octem solí a cukrem  Dobře uzavřené sklenice sterilujeme minut při 85st. C  Takto konzervujeme okurky, papriky, rajčata, hrášek, květák, fazolky, zelí, cibulky a houby aj.  Sterilace je nejpoužívanější způsob konzervace zeleniny.  Postup:  Očištěnou zeleninu dáme do vyvařených sklenic, přidáme koření, cibuli a zalijeme nálevem – svařená vodu s octem solí a cukrem  Dobře uzavřené sklenice sterilujeme minut při 85st. C  Takto konzervujeme okurky, papriky, rajčata, hrášek, květák, fazolky, zelí, cibulky a houby aj. Obr. 10 Obr. 9

8 Další způsob sterilace je sterilace v soli a v tuku. Používá se např. u hub, česneku aj. Obr. 12 Obr. 11 Čím je zelenina měkčí, tím je kratší doba sterilace. Další způsob sterilace je sterilace v soli a v tuku. Používá se např. u hub, česneku aj. Obr. 12 Obr. 11 Čím je zelenina měkčí, tím je kratší doba sterilace. Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13 Obr. 19

9  Zamrazování  Je to velmi rychlý způsob konzervace zeleniny a hub /ty před zamrazováním podusíme/  Zamrazujeme vždy čerstvou a zdravou zeleninu a houby  Čím je nižší teplota v mrazáku, tím zelenina déle vydrží  Touto konzervací nedochází k úbytku vitaminu C  Po rozmrazení zůstává chuť zeleniny a hub stejná jako před zamrazením  Zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny včetně bylinek  Po rozmrazení zeleninu ihned zpracujeme Obr. 14 Obr. 15 Obr. 16  Zamrazování  Je to velmi rychlý způsob konzervace zeleniny a hub /ty před zamrazováním podusíme/  Zamrazujeme vždy čerstvou a zdravou zeleninu a houby  Čím je nižší teplota v mrazáku, tím zelenina déle vydrží  Touto konzervací nedochází k úbytku vitaminu C  Po rozmrazení zůstává chuť zeleniny a hub stejná jako před zamrazením  Zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny včetně bylinek  Po rozmrazení zeleninu ihned zpracujeme Obr. 14 Obr. 15 Obr. 16

10  1. Co je to konzervace?  2. Vyjmenuj druhy konzervace zeleniny a hub.  3. Jakými způsoby můžeme konzervovat mrkev, cibuli a brambory?  4. Kterou zeleninu zamrazujeme?  5. Co je to sterilace?  6. Popiš sterilaci okurek.  1. Co je to konzervace?  2. Vyjmenuj druhy konzervace zeleniny a hub.  3. Jakými způsoby můžeme konzervovat mrkev, cibuli a brambory?  4. Kterou zeleninu zamrazujeme?  5. Co je to sterilace?  6. Popiš sterilaci okurek. Obr. 17 Obr. 18 Obr. 19

11  Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Zdroje informací a obrázků:roje užité zdroje : Inernet Explorer /http://clanky.vareni.cz/konzervovani-zeleniny-a-ovoce/erecepty.ic.cz/tag/konzervace-zeleniny/ cs.wikipedia.org/Internet Explorer https://www.google.com/- obrázky https://www.google.com/- Obr. 0 – svetmaminek.eu Obr. 1 -http://cz.123rf.com/photo_ _zelenina-v-koa-a-afa-ku.html Obr. 2 - ireceptar.cz Obr. 3 - hobby.idnes.cz Obr. 4 - fiftyfifty.cz Obr. 5 - hajany.com Obr. 6 - prostreno.bety.cz Obr. 7 - prozeny.cz Obr. 8 – topclanky.cz Obr. 9 – ireceptar.cz Obr ireceptar.cz Obr Obr. 12 – ireceptar.cz Obr Obr. 14 –potravinydomu.cz Obr. 15 Obr Obr Obr Obr. 19 – Ireceptar.cz Zdroje informací a obrázků:roje užité zdroje : Inernet Explorer /http://clanky.vareni.cz/konzervovani-zeleniny-a-ovoce/erecepty.ic.cz/tag/konzervace-zeleniny/ cs.wikipedia.org/Internet Explorer https://www.google.com/- obrázky https://www.google.com/- Obr. 0 – svetmaminek.eu Obr. 1 -http://cz.123rf.com/photo_ _zelenina-v-koa-a-afa-ku.html Obr. 2 - ireceptar.cz Obr. 3 - hobby.idnes.cz Obr. 4 - fiftyfifty.cz Obr. 5 - hajany.com Obr. 6 - prostreno.bety.cz Obr. 7 - prozeny.cz Obr. 8 – topclanky.cz Obr. 9 – ireceptar.cz Obr ireceptar.cz Obr Obr. 12 – ireceptar.cz Obr Obr. 14 –potravinydomu.cz Obr. 15 Obr Obr Obr Obr. 19 – Ireceptar.cz


Stáhnout ppt " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace zeleniny a hub."

Podobné prezentace


Reklamy Google