Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsob života kura domácího

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsob života kura domácího"— Transkript prezentace:

1 Způsob života kura domácího
Ptáci Způsob života kura domácího

2 Kur domácí zdomácnělý – domestikovaný pták
všechna plemena kura domácího pochází z kura bankivského zdomácnění proběhlo před několika tisíce let – kolem 3200 př.n.l. v Asii, především v Indii v 7 stol. př.n.l. byly domestikované slepice v Evropě kur domácí žije v hejnech všežravý (zrní, zelené krmení, žížaly, slimáky a různý hmyz) podle způsobu získávání potravy ho řadíme mezi hrabaví Kur domácí

3

4 Kur domácí • kohouti bývají plodní • kvočnou tj. slepice se
kolem 7 měsíců věku • kvočnou tj. slepice se stává až kolem 12 měsících • slepice může snášet vajíčka od 4 – 6 měsíců věku Kur domácí

5 • slepice snášejí vejce neoplozená a to po celý rok, oplozená po páření
• po snesení 15 – 20 vajec, pokud neodebíráme, přestane snášet • slepice změní způsob chování – kvoká • po dosažení 5 – 6 let slepice téměř vejce nesnáší nebo málo a nepravidelně Kur domácí

6 sezení na vejcích trvá asi 21 dní
líhnutí trvá několik hodin a probíhá pod tělem kvočny po vyklubání kuřat kvočna mladé po asi 6 – 7 týdnů vodí

7 Slepičí vejce Skořápka • pórovitá , což zárodku umožňuje dýchat
• obsahuje uhličitan vápenatý Slepičí vejce

8 Slepičí vejce Vnitřní struktura Bílek Žloutek
• bílkoviny, cukry a minerální látky Žloutek • je hlavní zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek • protilátky, chrání mládě • bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamíny Slepičí vejce

9 Slepičí vejce zárodečný vzduchová komora plodová tekutina bílek
terčík vzduchová komora vnější papírová blána poutko vzduchová komora plodová tekutina vnitřní papírová blána bílek žloutek blána močová zárodek

10 Salmonelóza Salmonelóza - nejčastější infekce střevního traktu
Salmonelóza – jak vzniká? Salmonely jsou: - střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků - jsou značně odolné a rychle se rozmnožují Zdrojem infekce jsou: - cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách - nevhodný transport nebo skladování - do těla pronikají bakterie výhradně ústy Salmonelóza – jak se pozná? • projeví se po 8 až deseti hodinách zvracení, celková nevolnost, silné průjmy, bolest hlavy a břicha, teploty až 40 stupňů Salmonelóza – jak se léčí? • nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin Salmonelóza

11 Zajímavosti slepici trvá 24-26 hodin k vyprodukování vejce
po 30 minutách začne s tím samým procesem znovu po vaječné skořápce nacházíme až malinkatých pórů, jimiž absorbuje pachy a vůně vajíčko za 1 den v pokojové teplotě zestárne více než když je týden v lednici slepice s bílými pery a bílými ušními lalůčky produkuje bílá vajíčka slepice s červenými pery a červenými lalůčky produkuje hnědá vajíčka abyste poznali, zda je vajíčko syrové nebo již natvrdo zatočte s ním, pokud se točí lehce je natvrdo a pokud ještě není, tak se divně kolébá pokud vám spadne vajíčko na zem, zasypte ho silně solí pro snadnější úklid skořápka tvoří asi 9-12% celkové hmotnosti vajíčka síla skořápky závisí na výživě slepice (vitamíny, minerály) zejména na vápníku, fosforu, manganu a vit. D při velkém nedostatku vápníku se může stát, že vzniklé vajíčko ani skořápku mít nebude je velmi vhodnou potravinou pro vegetariány, kteří jen těžce získávají kvalitní proteiny Zajímavosti

12 Zdroj http://www.superstock.co.uk/stock-photography/embryo+growth
a&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=AM7mfdZSB9c2NM:&imgrefurl= chicken/&docid=FZBr9ExTcbJChM&w=670&h=524&ei=P04wTuvvIpHNswakvpkf&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=985&vpy=325&dur=668&hovh=198&hovw=254&tx=9 2&ty=128&page=16&tbnh=155&tbnw=198&start=272&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:272 a&hs=vMo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=4KQetT5YRDWFfM:&imgrefurl= nisms/chicken/&docid=coBpdeY8JzDb- M&w=561&h=445&ei=ZU0wTrWCJNDQsgac0cz0Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=193&vpy=100&dur=509&hovh=200&hovw=252&tx=95&ty=140&page=1&tbnh=157&tbnw =198&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0 a&hs=NB9&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=H-PieYFPlUbokM:&imgrefurl= photography/hatchling&docid=PDICKdzFlnR1qM&w=168&h=170&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=689&vpy=364&dur=416&hovh=136&hovw=134&t x=71&ty=72&page=6&tbnh=136&tbnw=134&start=90&ndsp=16&ved=1t:429,r:13,s:90 a&hs=tWo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=8aFX6L1jJdw_9M:&imgrefurl= TFM&w=400&h=280&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=728&vpy=127&dur=442&hovh=188&hovw=268&tx=150&ty=98&page=7&tbnh=138&tbnw=1 57&start=106&ndsp=18&ved=1t:429,r:9,s:106 a&hs=jio&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=oQ3KOvFJgzgYRM:&imgrefurl= _gallus/day20/&docid=oLp-4LwYfNYflM& a&hs=wes&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=PDA-qW- V75uDlM:&imgrefurl= ur=58&hovh=140&hovw=200&tx=112&ty=47&page=19&tbnh=140&tbnw=200&start=303&ndsp=16&ved=1t:429,r:2,s:303 a&hs=TQC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=tgTVAf1g8GtvDM:&imgrefurl= domaci&docid=2cHOm45tktgK7M&w=372&h=424&ei=6uwyTr3LA47VsgbN5Z3pBg&zoom=1&iact=hc&vpx=672&vpy=80&dur=2197&hovh=240&hovw=210&tx=117&ty= 139&page=1&tbnh=157&tbnw=138&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0 a&hs=V9W&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=T5q52q3F3o-ECM:&imgrefurl= kur_domaci_(gallus_gallus_f._domestica)-9412&docid=LR3fkPbK9K3x6M&w=399&h=600&ei=0e0yTsniCI_0sgawo_ToBg&zoom=1&iact=hc&vpx=1056 a&hs=mbC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=XAwF0TrMm5_5jM:&imgrefurl= poklickou.gastronews.cz/vyloucit_vajicka_ze_stravy_je_zbytecne&docid= d2cBM:&imgrefurl= g_ Zdroj

13 http://www. google. cz/imgres
refox- a&hs=glD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tb nid=wURVaQwymGEBfM:&imgrefurl= 9781/%253Ftaxonid%253D21463%2526type%253D1&docid=mQi1k0XkiHbgC M&w=900&h=600&ei=DgEzTvbpJ8bLswbO1cHoBg&zoom=1&chk=sbg&iact=hc &vpx=830&vpy=104&dur=32&hovh=183&hovw=275&tx=158&ty=106&page= 15&tbnh=143&tbnw=205&start=240&ndsp=15&ved=1t:429,r:3,s:240 refox- a&hs=XnD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&t bnid=LHlpe- IT9pdQhM:&imgrefurl= onid%253D21463&d 321 Zdroj


Stáhnout ppt "Způsob života kura domácího"

Podobné prezentace


Reklamy Google