Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontrola mléčné užitkovosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontrola mléčné užitkovosti"— Transkript prezentace:

1 Kontrola mléčné užitkovosti
ČR členem I.C.A.R. od r.1991 (Mezinárodní výbor pro kontrolu užitkovosti) ČSN (novela z r ISO ) ·     v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele) ·     u všech dojnic ve stádě ·     provádí pověřený a vyškolený pracovník ·     zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu ·     užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

2 Kontrola mléčné užitkovosti
METODY A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace formy: A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti) počet kontrol za rok 12-13, interval mezi kontrolními dny 28-30 v kontrolní den ze všech dojení AT - střídavě z večerního a ranního dojení počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30 B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organ. publikace výsledků odděleně od výsledků kontroly A F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj)

3 Kontrola mléčné užitkovosti
dojivost - vážením průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem ml (% tuků, bílkovin, laktózy) ·     první kontrola nejdříve 6.den po otelení ·     zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy: kontrolní list krávy (všechny laktace, index stáda, mezidobí, celoživotní užitkovost, zkouška dojitelnosti, PH a RPH pro ukazatele mléčné užitkovosti) seznam narozených telat (měsíčně, původ telete) potvrzení o původu

4 Kontrola dojitelnosti
ČSN (r.1994) jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) - současně s KU v kontrolní den ·     pomocí průtokoměru a stopek ·     doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje) ·     stanovení s přesností na 0,2 l ·     výdojek menší než 5 l se nehodnotí

5 Kontrola dojitelnosti
Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek) ·     nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne) ·     standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)


Stáhnout ppt "Kontrola mléčné užitkovosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google