Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030206 Název: Lucemburkové 12. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu o krizi českého státu na sklonku vlády Václava IV. až na práh husitské revoluce. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

2 Král bez koruny v prosinci 1397 porýnští kurfiřti předložili Václavovi soupis požadavků a stížností. Týkaly se Václavovy nedůslednosti v řešení říšských problémů, církevní politiky, zejména v otázce papežského schizmatu, ale i jeho postoje vůči bratrovi Zikmundovi Lucemburskému, se kterým byl Václav v neustálých konfliktech v srpnu 1400 sesazení Václava IV. z německého trůnu s odůvodněním, že jde o krále „nepotřebného a nečinného i nedbalého“ novým králem zvolen Ruprecht Falcký své sesazení Václav neuznal a titul římského krále používal nadále

3 1

4 1401 → obležení Prahy míšeňskými vojsky za podpory Jošta → Václav se ubránil, ale byl donucen odevzdat vládu „radě čtyř“ → sestavena z příslušníků panské jednoty (arcibiskup Olbram ze Škvorce, Jindřich z Rožmberka, Ota z Bergova a Hynek Krušina z Lichtemburka) →definitivní úpadek královské moci → Václav měl předat moc Zikmundovi, ale ten se vzepřel vydat mu majetek březen 1402 → Václav je v Praze na Zikmundův příkaz zatčen a odvlečen do Vídně, kde byl vězněn až do r. 1403, kdy se mu podařilo uprchnout za pomoci přátel a tentokráte i Jošta

5 Po útěku je v letech 1403–1405 donucován postupně uznávat další a další požadavky vyšší šlechty.
Politická nestabilita a morová epidemie z konce 14. století byly hlavními příčinami ekonomického propadu Českého království. Rostlo sociální napětí a dovoz zboží. Když se v roce 1409 sešel v Pise církevní koncil, uznal znovu Václava IV. za německého krále, aniž by se ale do konce života fakticky ujal vlády. Roku 1410 byl proti němu zvolen králem jeho bratr Zikmund.

6 2

7 Dekret kutnohorský 1409 Václav IV. zpočátku podporoval Jana Husa, což vyvrcholilo roku 1409 Dekretem kutnohorským - listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě (1 : 3 – cizinci : Češi) vydaná 18. ledna 1409 důsledkem této změny byl odchod německé části profesorského sboru a studentů (celkem se jednalo o cca 800 osob) na univerzity ve Vídni, Krakově, Heidelbergu, Kolíně nad Rýnem, Erfurtu a vedl k založení nové univerzity v Lipsku. Solidárně odešla i řada právníků, přestože se jejich univerzity dekret netýkal. Došlo tudíž k počeštění pražské univerzity a okamžitému úbytku o 80% členů akademické obce.

8 Dekret kutnohorský 1409 3

9 Studenti, kteří po této změně opustili Karlovu univerzitu, odešli studovat jinam, nejčastěji do Lipska, čímž kvalita školy fatálně utrpěla. Zároveň byla ostentativně i nadále bojkotována pedagogy i studenty z ciziny.

10 roku 1412 Václav zaštítil prodej odpustků, čímž se s Husem navzájem odcizili
Ani odsouzení Husa jako kacíře a naléhání koncilu i Zikmunda, aby zasáhl proti „sílícímu kacířství“ v Českém království, nedokázaly Václava IV. vyburcovat k jednoznačnému postoji. Stále více se uchyloval do ústraní, kde ho také zastihla zpráva o první pražské defenestraci. To u něj vyvolalo záchvat mozkové mrtvice nebo snad epilepsie Václav IV. zemřel na Novém Hradě u Kunratic. Druhá Václavova manželka Žofie nechala pohřbít jeho pozůstatky v klášteře na Zbraslavi. Klášter byl však za husitských válek (10. srpna 1420) husity pod vedením plzeňského kněze Václava Korandy vypleněn a královo tělo dokonce vytaženo z hrobu.

11 4 Odpustková listina udělená papežskou autoritou Johannem Tettzelem roku 1517

12 5 Chrám Panny Marie na Zbraslavi (kopie barokní kresby z Horních Mokropes)

13 Nový hrad u Kunratic - rekonstrukce
6

14 „Táboři se vlámali i do hrobky královské, a vyňavše tělo krále Václava IV. z rakve, tropili s ním žerty ohavné, aby pozdě na noc, opilí vínem klášterním, s trofejemi rozbitých obrazů a mnišských kápí vraceli se do Prahy... — Josef Pekař Obě Václavova manželství zůstala bezdětná. Václavovi moravští bratranci Jošt Moravský a Prokop Lucemburský rovněž děti neměli. Někteří další členové rodu (Jan Zhořelecký, Zikmund a Václavova sestra Markéta měli každý pouze po jediné dceři.

15 Použité materiály a seznam citací
Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218"

Podobné prezentace


Reklamy Google