Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové."— Transkript prezentace:

1

2 Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové hmotě podezřelé podpůrné doplňky. Význam termínů: Fitness - zdatnost, míra schopnosti a dovednosti efektivně žít a pracovat

3 * Fitness je kompletní soubor metod a způsobů, které nastolují harmonii uvnitř celého organismu. Jde o předem nastavený program, který vám napomůže zpevnit stavbu těla, jeho držení a v neposlední řadě i zlepšit zdraví. Základy fitness vznikaly z kulturistiky, ale více se zdůrazňovala pohyblivost, pevnost těla, než objem svalové hmoty. * Do fitness proto zařazujeme jakýkoliv způsob posilování – na strojích, s vlastní tělem, s využitím hudby (různé formy aerobiku) nebo pravidelná chůze do školy – i to je forma fitness

4 Kulturistika - slovo pochází z francouzského slova culturistique, což můžeme přeložit jako „kultura těla“. Základem je posilování, které vede k dobré fyzické kondici Předchůdcem kulturistiky bylo zdvihání břemen – cvičení k rozvoji svalové síly používali staří Číňané (bylo to součástí víceboje), Egypťané a samozřejmě Řekové

5 * Významným sportovcem Starověku byl zápasník Milón Krotónský (šestinásobný olympijský vítěz), zvaný také „druhý Heraklés“ – rozvíjel sílu tím, že nosil mladého býčka na zádech a zátěž byla zvyšována tím, že býček rostl. Trenérem mu byl slavný matematik Pythagoras, který sestavil vědecky propracovaný trénink a propagoval tělesnou zdatnost, vhodnou stravu, otužování, (v dnešní terminologii – zdravý životní styl).

6 Zdvihání břemen mělo velkou popularitu v 19.století, byly pořádány vystoupení na kterých se zvedaly primitivní kulové činky, též balvany nebo těžké sudy. Předmětem obdivu byla mohutná postava a hrubá síla vzpěračů a zápasníků – legendární jména této doby jsou: E de Bonne, J. P.Krajevskij, G. Hackenschmidt Ve 20. století došlo k oddělení vzpěračů od zápasníků, začaly se používat nakládací činky a změnil se tím způsob tréninků – jedni trénovali s cílem dosáhnout větší síly a uspět v různých sportovních disciplínách, druzí chtěli rozvíjet svalstvo a harmonickou stavbu těla.

7 Zakladatelem moderní kulturistiky je Eugen Sandow (1867-1925), vlastním jménem Fridrich Wilhelm Müller. Začínal jako profesionální zápasník a silák, který na veřejných vystoupeních porážel soupeře a předváděl své vypracované svalnaté tělo, zakryté často pouze fíkovým listem. V roce 1901 – Londýně - zorganizoval první kulturistickou soutěž. Cena pro vítěze byla bronzová soška v podobě svalnatého Sandowa – (i dnes je tato trofej cenou na kulturistické soutěži Mr.Olympia.

8 Velký ohlas měla jeho kniha „Body building“, vydaná v Londýně roku 1903 – zdůrazňoval význam stavby těla, jeho zpevnění a odůvodnil zásady cvičení, které se později staly základem moderního posilování. Kniha se stala základním materiálem o kulturistice nejen v Evropě, ale i v Americe. První oficiální soutěž nejlépe harmonicky rozvinutého těla byla v roce 1939 v USA. O rok později se zde začala pořádat soutěž Mr. America.

9 V roce 1946 byla v Kanadě založena Mezinárodní federace kulturistů. V Československu se kulturistika začala rozvíjet na počátku 60. let. 1964 - kulturistika začleněna do vzpěračského svazu 1968 – první mistrovství ČSSR 1969 – ustanoven samostatný svaz kulturistiky

10 V dnešní době je posilování nejen součástí přípravy závodní kulturistiky nebo ostatních sportovců, rozvoj zaznamenala kondiční kulturistika, kdy cílem je zpevnění postavy, úprava stravy a hlavně změna životního stylu.

11 * Zdroje: SOMMER, Jiří. Malé dějiny sportu aneb o sportech našich předků. Fontána, první vydání, 2003. VITOUŠ,Pavel. Malá encyklopedie sportu. Mladá fronta, Praha 1980

12


Stáhnout ppt "Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové."

Podobné prezentace


Reklamy Google