Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HODNOTOVÝ SYSTÉM ŽIVOTNÍ STYL a ŽIVOTNÍ CESTA MÉ OSOBNÍ KRÉDO vskutku lidského života člověka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HODNOTOVÝ SYSTÉM ŽIVOTNÍ STYL a ŽIVOTNÍ CESTA MÉ OSOBNÍ KRÉDO vskutku lidského života člověka."— Transkript prezentace:

1 HODNOTOVÝ SYSTÉM ŽIVOTNÍ STYL a ŽIVOTNÍ CESTA MÉ OSOBNÍ KRÉDO vskutku lidského života člověka jednadvacátého století Zastavte se, prosím, na chvíli a popřemýšlejte se mnou Jaké je vaše krédo? ijk

2 MOC A BOHATSTVÍ Preference vlastního prospěchu, bohatství a peněz umožňuje člověku neomezenou vládu nad lidmi a nad celým světem požitků a činností a dělá z něho bezmála poloboha, kterým by se bez nich sám pravděpodobně nikdy nemohl stát.

3 Peníze a bohatství Člověk si snadno může koupit společenské postavení, kariéru, obrovský majetek, nádherné domy s přepychovým vybavením a pohodlnými lůžky, vzdělání, bohatý sex, všestrannou lékařskou péči a spoustu dalších nečekaných možností.

4 Bohatství a peníze Bohatství je ale pomíjivé. A za žádné peníze si nemůžete koupit svůj vlastní čas, respekt lidí, šťastný a láskyplný domov a klidný spánek, oduševnění, moudrost, přátelství, lásku, štěstí a zdraví. A už vůbec ne vpravdě lidský život, který by opravdu stálo za to žít.

5 Bohatství a bída současného světa
Narcismus, cynický realismus a egoistická ideologie nejsou zřejmě tou správnou cestou. Bohatství vede objektivně k duševní omezenosti člověka, k stupidně okázalému snobismu a živočišné touze vykonávat moc nad jinými výlučně v zájmu vlastního prospěchu. Individuálního šťastného blahobytu nelze proto beztrestně dosáhnout, pokud se nepodaří, aby se stejně dobře měli i ostatní obyvatelé této planety.

6 Po zkušenostech z II. světové války většina z nás věří v možnost existence mírového světa bez jaderných zbraní a zbraní hromadného ničení. Přitom ale nepoučeni znovu a znovu vstupujeme do agresivních aliancí a posíláme naše vojáky bojovat do cizích suverénních zemí (Irák, Afghánistán). A naše mládež z nedostatku jiných příležitostí vybíjí svou agresivitu adrenalinem. Mírové soužití

7 A jestliže člověk nenosí světlo v srdci, pak ho nikdy nenajde.
Víra a náboženství Úpadek lidskosti současného člověka je prý následkem ztráty víry v Boha. Historie lidstva byla však naplněna mnoha nelidskými válkami mezi judaismem, křesťanstvím, islámem, hinduismem, buddhismem a dalšími náboženstvími. A tak se zdá být pravdivějším tvrzení, že ve skutečnosti příliš nezáleží na tom, v jakého Boha člověk věří, pokud toho svého Boha skutečně nosí hluboko v sobě, ve svém srdci a v duši. Jestliže člověk nežije v duchu pozitivních myšlenek, skončí přemýšlením nad tím, jak to vlastně vůbec žije. Je známo, že čím menší je srdce člověka, tím více nenávisti v něm obvykle přebývá. A jestliže člověk nenosí světlo v srdci, pak ho nikdy nenajde.

8 Pokora a boj se zlem Podle rebelů je pokora „psovská ctnost“, podle křesťanů je „příbytkem lásky.“ Pro vzdělaného člověka pokora neznamená slabost, ani ústupnost, zbabělost nebo bezmocnost. Je to láska a síla a schopnost žít s lidmi v rovnocenných přátelských vztazích, respektovat druhé a mít k nim pozitivní vztah. K pokoře patří skromnost, trpělivost, a umění naslouchat a odpouštět. Měli bychom ctít pravidla soužití a jen zcela výjimečně se nezbytně uchylovat k násilí. A to nejen jednotlivci, ale i státy. Pýcha a zpupnost v lidech vzbuzují obavy, strach, napětí a nejistotu a jsou proto nehodné naši úcty. Neobdivujme nekriticky velké válečníky a vrahy: Alexandra, Caesara, Čingischána, Napoleona, Valdštejna, Hitlera, Stalina, a jim podobné. A ani Mašíny.

9 Láska Láska, to není jen sex. Začíná obvykle úsměvem, roste dotykem a polibkem a nezřídka je provázena i slzami. Nespočíva ale v tom, že se lidé na sebe dívají, ale že společně hledí a jdou jedním směrem. Nebýt milován je smůla, ale nemilovat, to je skutečné neštěstí.

10 Lidskost a lidská důstojnost
Varujme se šrámů, které se těžko hojí. Milujme lidi, kteří za to stojí. Važme si těch, kteří nás umějí potěšit, respektují naši důstojnost a dovedou v nás vzbudit pozitivní postoje tehdy, kdy to nejvíce potřebujeme. Staňme se lidmi, kteří dovedou vždy včas obejmout své drahé a říci jim, jak jim na nich záleží a záležet bude. A je-li to třeba, najdou si i čas říci jim „je mi to líto“, „promiň mi to“, „to je v pořádku“ a „děkuji“. Aby jednou nebylo už pozdě. Aby se nemohlo stát, že nám někdo bude jednou tak strašně chybět, že bychom byli ochotni ho unést i ze svého snu, abychom ho mohli ještě jednou naposledy obejmout. Lidskost a lidská důstojnost

11 Přátelství Opravdový přítel je ten, který když vám upřímně stiskne ruku  se při tom příjemně dotkne i vašeho srdce. Upřímný stisk ruky bychom proto nikdy neměli nahrazovat sevřenou pěstí. Nedovolte, aby malé hádky zhatily vaše dobrá přátelství. Vždyť každý na první pohled snadno pozná jak vypadáme, ale velmi těžko poznává jací skutečně jsme.

12 Život, krása, štěstí, zdraví a naděje
To jsou nejcennější atributy lidského života. Nejsou však bohužel závislé na naší vůli ani na našem snažení. Délku svého života příliš neovlivníme. Naše krása je klamná a pomíjivá. Mnohem cennější než ta vnější, je ta vnitřní krása - moudrost a krása naší duše. Zdraví není všechno, ale bez dobrého zdraví je život člověka mnohem těžší. A štěstí už vůbec nezávisí na naší vůli. Naši nadějí je skutečnost, že jestliže se jedny dveře ke štěstí zavřou, můžeme očekávat, že se otevřou jiné. A naděje? Tu si snažme uchovat! Jak známo, ta umírá poslední!

13 Štěstí Štěstí, to není jen muška zlatá. Štěstí, to je především správně zvolená cesta životem

14 Čím je sluneční svit pro květiny, tím je úsměv pro lidi.
Úsměv je řečí lásky, je to světlo, které oknem naší duše oznamuje, že naše srdce je doma. Život je jako zrcadlo. Zamračíte-li se, zamračí se také, usmějete-li se, i on se usměje. Postačí jen jediný úsměv, aby se váš pochmurný den vyjasnil. A vlastně také ani nikdy nevíte, kdo se může zamilovat do vašeho úsměvu. Proto vyhledávejte lidi, kteří vás umějí rozesmát. Vždyť úsměv léčí a je také jedinou bezplatnou terapií.

15 Práce Práce je lidskou přirozeností člověka samovolně vyrůstající z dětských her. Její tajemství spočívá v tom, že člověk nedělá jen to, co má rád, ale že dokáže nalézt zalíbení i v tom, co právě dělá. Lidé, kteří pracovat dovedou, chtějí a mohou, jsou šťastnějšími nežli lajdáci a ti, kteří se raději někde povalují a nudí se, než by pracovali.

16 Pokud neexistuje nebe, nebo alespoň reinkarnace, pak máme jen jeden život. Přeji vám proto, abyste mohli snít o tom, o čem snít chcete. Abyste se stali tím, kým se stát chcete. Abyste mohli jít tam, kam si přejete jít a být s těmi lidmi, s kterými si přejete společně prožít život. Přeji vám životní zkoušky, abyste zůstali silnými a takovými, jakými chcete být a dařilo se vám splnit vaše naděje a uskutečnit vaše sny. Přeji vám i slzy, abyste zůstali lidští. Přeji vám zdraví, štěstí, lásku, přátelství, moudrost, rodinnou pohodu i úspěch. Přeji vám čistý vzduch, který se dá dýchat, vodu, která se dá pít, oheň na ohřátí a zem na které se dá žít. A hlavně vám přeji lidský život s lidmi, kteří vám dokáží naslouchat a jsou ochotni vám kdykoli pomoci. Moje přání závěrem


Stáhnout ppt "HODNOTOVÝ SYSTÉM ŽIVOTNÍ STYL a ŽIVOTNÍ CESTA MÉ OSOBNÍ KRÉDO vskutku lidského života člověka."

Podobné prezentace


Reklamy Google