Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Barva těles.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Barva těles."— Transkript prezentace:

1 Barva těles

2 Barva těles má několik příčin:
Schopnost lidského oka odlišně vnímat světlo o různé vlnové délce. Schopnost předmětů světlo o určitých vlnových délkách odrážet nebo pohlcovat. Schopnost některých předmětů vyzařovat světlo o určité vlnové délce.

3 Barva jako vjem Barva předmětu je vjem, který je vytvářen viditelným světlem dopadajícím na sítnici lidského oka. Barevné vidění lidského oka umožňují receptory zvané čípky. V sítnici se nacházejí čípky trojího druhu. Každý druh čípků je citlivý na jednu ze tří základních barev: červenou, zelenou a modrou.

4 Stavba lidského oka

5 Fyzikální podstata barvy těles
Těleso má barvu světla, které: odráží nebo vyzařuje. Obr. 1 Barva těles způsobená odrazem světla. Žlutá barva automobilu je způsobena tím, že jeho povrch odráží právě jen žlutou složku světelného spektra. Obr. 2 Barva těles způsobená vyzařováním světla. Červená barva koncových světel automobilů je způsobena tím, že materiál jejich plastových krytů umožňuje průchod a tedy vyzařování jen červené složky světelného spektra.

6 Barva těles způsobená odrazem světla 1
Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Tak například žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní barvy pohlcuje.

7 Barva těles způsobená odrazem světla 2
Povrch tělesa, který odráží všechny barvy, je bílý. Povrch tělesa, který pohlcuje všechny barvy, je černý. Černá a bílá – co je na obrázku?

8 Barva těles způsobená vyzařováním světla
Barva svítících předmětů je dána tím, že vyzařují světlo o určité vlnové délce.

9 Závislost barvy světla na jeho vlnové délce
Barva viditelného světla závisí na jeho vlnové délce, jak je uvedeno v tabulce. Všechny možné další barvy a odstíny vznikají skládáním základních barev (viz dále). Barva Rozsah vlnových délek červená ~ 625–800 nm oranžová ~ 590–625 nm žlutá ~ 565–590 nm zelená ~ 520–565 nm tyrkysová ~ 500–520 nm modrá ~ 430–500 nm fialová ~ 400–430 nm

10 Základní barvy, skládání světel/ míchání barev
Složením světel základních barev (červené, zelené a modré) vznikne bílá barva. Smícháním základních nátěrových barev (červené, žluté a modré) vznikne černá barva.

11 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Barva


Stáhnout ppt "Barva těles."

Podobné prezentace


Reklamy Google