Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben"— Transkript prezentace:

1 D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben 2008 .
Filiae flos lípový květ marihuana, hašiš Co to je když se řekne Quercus corrtex dubová kůra extáze D R O G A LSD Matricariae flos heřmánkový květ Petroselini radix kořen petržele duben 2008 . RNDr. Jiří Sajvera

2 DROGA Řekne-li se DROGA, je tím myšlena látka euforizující, psychotropní, návyková … pervItin marihuana hašiš kokain opium … Nebylo tomu tak vždy. Nahlédněme třeba do Praktického slovníku medicíny: (Vokurka, Hugo, Praktický slovník medicíny Maxdorf, Praha 2000) DROGA původně: sušený rotlinný či živočišný materiál určený k léčebnému použití dnes látka přírodní či syntetická, která splňuje dva základní požadavky: a) ovlivňuje prožívání reality (psychotropní efekt) b) může vyvolat závislost .

3 Léčivo je v angličtině drug.
DROGA Jak je tomu v cizině – jen namátkou: Podívejme se do jazykového slovníku: V USA existuje Úřad pro potraviny a léčiva Léčivo je v angličtině drug. .

4 DROGA DrogaMI jako sušeným či jinak upraveným
Za DROGY se dnes považují látky návykové DrogaMI jako sušeným či jinak upraveným rostlinným či živočišným materiálem se zabývá FARMAKOGNOSIE FARMAKOGNOSIE je slovo řečkého původu farmakon = léčivo, gnosis = poznání FARMAKOGNOSIE je tedy NAUKOU O LÉČIVECH Původně byla známa jen přírodní léčiva dnes je farmakognosie pojímána jako NAUKA O LÉČIVECH PŘÍRODNÍHO PŮVODU. FARMAKOGNOSIE - je profilovou disciplínou studia na farmaceutických fakultách - učí se na některých oborech středních škol a vyšších zdravotnických škol .

5 DROGA DROGY v české zdravotní legislativě
Zákon č. 466/2004 Sb., o návykových látkách, Zákon č. 269/20030Sb., úplně znění zákona č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplněních některých souvisejících zákonů, jak vyplývá z pozdějších změn pojem DROGA přisuzuje pouze návykovým látkám a tradiční farmaceutický pojem DROGA nahrazuje termínem ROSTLINÁ LÁTKA Toto řešení je velmi nešťastné: Je těžké si představit třeba kořen pampelišky jako ROSTLINNOU LÁTKU … .

6 DROGA ZÁVĚR DROGA je kontroverzní pojem
pro většinu populace (včetně zákonodárců) je to návyková látka pro odborníky a poučené laiky je to buď léčivo přírodního původu nebo návyková látka Nakonec dvě otázky: 1. Máte vlastní zkušenost s nějaku drogou ? 2. Máte vlastní zkušenost s nějakou drogou ve smyslu farmakognosie? Nějakou – a nejednu – drogu v tradíčním smyslu poznal každý vždyť všechny čaje jsou DROGY koření (pepř, oregano, novéí koření …) jsou DROGY konečně i antibiotika jako léčiva přírodního původu jsou DROGY .

7 K O N E C DROGA Podívejme se ještě na několik obrázků rostlinných drog
.


Stáhnout ppt "D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben"

Podobné prezentace


Reklamy Google