Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu:"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu: EU PŘ 11 Název materiálu: Hospodářská zvířata – koza, ovce a tur domácí Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako doplnění k tématu hospodářské organismy. Pomocí prezentace se žáci seznámí s hospodářsky významnými býložravci – přežvýkavci. Poznají některá plemena skotu a význam těchto živočichů pro člověka. Klíčová slova: Hospodářsky významný organismus, skot, přežvýkavec Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, uvědomuje si význam hospodářsky významných přežvýkavců a jejich chov u nás. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 Hospodářská zvířata koza, ovce a skot domácí
Obr.1

3 Zopakuj si! Hospodářky významné organismy člověk chová pro svůj užitek jako zdroj potravy nebo surovin Takováto zvířata označujeme jako domestikovaná – zdomácnělá, ochočená Koza, ovce a skot (tur) domácí patří mezi býložravce, sudokopytníky a přežvýkavce Přežvýkavci mají složený žaludek ze 4 části: bachor, čepec, kniha, slez Potrava jde nejdříve do prvních dvou částí žaludku, poté ji zvíře zvrátí a na zadních stoličkách podruhé přežvýká a spolkne. Obr.2, 3, 4, 5

4 Koza domácí Patří mezi nejstarší domestikované druhy
Chová se pro maso, srst, mléko a kůži Samice se nazývá koza, samec kozel, vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup. Hňup je méně agresivní a jejich maso má slabší specifický zápach, mládě se nazývá kůzle U nás se nejčastěji chová plemeno bílá krátkosrstá koza, ale běžná jsou i jiná plemena Obr.7 pyrenejská koza Obr.6 holandská strakatá koza

5 Ovce domácí Ovce se nejvíce chovají v Číně a Austrálii
Milují otevřené pastviny Samice se nazývá ovce, samec beran, vykastrovaný beran se označuje slovem skopec, maso skopců má slabší specifický zápach, mládě se nazývá jehně Ovce se chovají pro maso, mléko, vlnu Obr.8 polské plemeno Merino – chov na vlnu Obr.9

6 Produkty z ovčího mléka
Obr.10 chléb natřený brynzou – měkký ovčí hrudkovitý sýr Obr.11 jadel – pletený pařený ovčí sýr Obr.12 parenica – uzený ovčí sýr

7 Skot (tur) domácí Skot domácí se chová hlavně na maso a mléko
Samice je kráva, samice která neměla mladé je jalovice, samec je býk, vykastrovaný býk se nazývá vůl, mládě je tele u nás se běžně chová červenostrakatý a černostrakatý skot Kvalita mléka a vyšší dojivost závisí na kvalitní potravě – čerstvá pastva, seno, siláž, čerstvá a čistá voda Z výkalu skotu a slámy vzniká hnůj, který se vyváží na pole a zaorává – zlepšuje se úrodnost půdy Z kravského mléka se nejčastěji vyrábí máslo, různé sýry, tvaroh, jogurty, atd. Obr.13 bílý jogurt

8 Plemena skotu Obr.14 český strakatý skot

9 Obr.15 černostrakatý holštýnský skot

10 Obr.16 kráva plemene jersey

11 Obr.17 hnědý horský skot

12 Obr.18 Masné plemeno, Blonde d'Aquitaine

13 Domácí úkol: Vypiš do sešitu:
Obr. 19 Vypiš do sešitu: 1. Jaké jsou tvé oblíbené mléčné výrobky? Jak často je konzumuješ? 2. Vyber si některé plemeno skotu a vypiš o něm pár zajímavostí.

14 Použitá literatura a internetové zdroje:
Obr.1: FIR0002. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.6: TEUNIE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.7: DARREENVT. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.8: BEANAN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.9: AGRICULTURE RESEARCH SERVICE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr.10: KPALION. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.11: AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.12: DORONENKO, Stanislav. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.13: ENZ, Rainer. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.14: KUČERA, Josef. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.15: ELLYWA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.16: BOOK, Storye. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.17: ZH, Roland. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.18: MYRABELLA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.2, 3, 4, 5, 19: [cit ]. Sada klipartů Microsoft Office


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google