Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA"— Transkript prezentace:

1 DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA
Záchranná stanice živočichů Plzeň Koncem roku 2012 tomu bude 20 let, co byl oficiálně založen Dobrovolný ekologický spolek ochrany ptactva. Jeho vzniku však předcházelo ještě několik let ochranářsko-ornitologické činnosti dvou tehdejších školáků z Plzně – Doubravky, bydlících v bytovce kousek od kostela sv. Jiří a soutoku řeky Mže s Úslavou. Pojďte se spolu s námi vrátit zpět do této doby, kdy komunikaci vévodila pevná linka, y se daly posílat pouze vytištěné v obálce Českou poštou a na fotografie za 12,- Kčs z barevného Kinofilmu jsme běžně čekali týden. Do doby, kdy v Plzni vznikala Záchranná stanice ptactva (živočichů) a v Praze  poslanci hlasovali o novodobých zákonech ochrany přírody. Pojďte s námi zavzpomínat a najít i kus toho svého příběhu, života či skutku, který jste za těch X let našemu spolku, jeho činnosti a záchranné stanici dali. TENKRÁT NA ZÁPADĚ (16 . týden 2012) „RETRO příběhy DES OP“

2 Stále jsme ještě v roce 1996, který byl beze sporu velice vydatný na nejrůznější protizákonné kauzy a děsivé případy. Náš spolek se stal účastníkem správních řízení na povolování jednotlivých chovů zvláště chráněných živočichů a zásahů do jejich přirozeného vývoje. Proto náš archiv těchto řízení čítá hned několik desítek ba dokonce i stovek jednotlivých kauz, kterým jsme se snažili zabránit. Rovněž se začíná projevovat určitá benevolence některých orgánů ochrany přírody a hlavně totální neschopnost MŽP ČR povolující šmahem všechny možné šmeliny. Ze vzácných zvířat se rázem stává zajímavý obchodní artikl a napětí mezi státním dozorem a naší organizací se stupňuje. Na podzim roku 1996 se účastním ornitologické konference v Mikulově O problému vykrádání hnízd vzácných dravců se hovořilo několik hodin.

3 Nijak výborná však není ani atmosféra a situace na naší záchranné stanici ptactva. V březnu roku 1996 je vyloučen Jaroslav Hruška, který následně zakládá vlastní ČSOP a za ním postupně přechází i další členové a zakladatelé DES OP. Vše graduje 13. prosince 1996, kdy ze spolku za poměrně dramatických okolností odchází i pan Václav Bošek a tím se výrazně mění i struktura členské základny. Dnes už bych mnoho věcí řešil úplně jinak a upřímně mě mrzí, že to tenkrát hlavně díky mně dopadlo tak dramaticky, jelikož to celé byla jedna velká zbytečnost a hloupost. V květnu 1997 ze spolku odchází i Vladimír Šťovíček, spoluzakladatel klubu Rysové a DES OP.

4 Po odchodu výrazné skupiny členské základny a spoluzakladatelů spolku se však k těm, co zůstali, přidali další noví členové a adepti. Mezi úplně ty první patřil Václav Kural mladší, RNDr. Stanislav Beneda, Kamil Forst, Pavla Blažková, Jiří Guziur, Karel Lang, Václav Lang a další. Většina těchto lidí už se stanicí v tu dobu několik let spolupracovala, ale řádnými členy spolku se oficiálně stali až v roce 1997.

5 Úplně prvním novým členem roku 1997 byl Václav Kural ml
Úplně prvním novým členem roku 1997 byl Václav Kural ml., syn již stávajícího člena Václava Kurala staršího. Jeho nástup byl zprvu tak trochu nevýrazný, ale po vojně se do spolku vrátil a začal se aktivně realizovat zejména ve věcech technických. Postupně se přes nejrůznější akce vypracoval až na místopředsedu DES OP, kterým je dodnes.

6 Kolegové RNDr. Stanislav Beneda, Václav Lang a Karel Lang byli a jsou váženými ornitology, přáteli a hlavně kroužkovateli. Díky nim a jejich příchodu do spolku se nám otevřely další kroužkovací možnosti a lokality. Stanislav Beneda a za ním pan hajný Jiří Blovský Václav Lang Karel Lang Václav Lang a Karel Lang

7 Proto se také většina našich současných projektů a kroužkovacích aktivit datuje právě od roku Například kroužkování labutí, čápů bílých i černých, ledňáčků, motáků pochopů a mnoha dalších ptačích druhů.

8 Nejúspěšnější kroužkovací akcí byl noční odchyt morčáků velkých zimujících na Berounce Ten byl realizován v lednu roku 1997 a jednalo se o jeden z prvních odchytů v ČR. (večer) venku teplota -20°C

9 V roce 1997 se zároveň rozjíždí zejména díky aktivitě a podpoře MVDr
V roce 1997 se zároveň rozjíždí zejména díky aktivitě a podpoře MVDr. Františka Čady projekt „Malárie“ Tento projekt spočíval v náběru krevních vzorků (nátěrů) zejména u populace volně žijících sov, dravců, vrubozobých a brodivých ptáků. Za tu dobu do dnešního dne bylo odebráno a MVDr. F. Čadou vyšetřeno přes 800 vzorků, které přinesly zajímavé výsledky. MVDr. František Čada

10 Nástup Pavly Blažkové (dnes už Tájkové) si pamatuji dodnes
Nástup Pavly Blažkové (dnes už Tájkové) si pamatuji dodnes. Nejdříve mi volala paní Blažková s tím, že dcera hraje volejbal, ale že ji to už nějak nenaplňuje a že by chtěla pracovat u nás na stanici. Pavle tenkrát bylo 13 let a členkou spolku je dodnes i když už bydlí a působí mimo Plzeň. Aktivně se věnuje ornitologii, vystudovala biologii a nyní pracuje na CHKO.

11 V roce 1997 přichází do spolku i Kamil Forst ze Staňkova
V roce 1997 přichází do spolku i Kamil Forst ze Staňkova. Ten se téměř okamžitě zároveň stává i naším odloučeným pracovištěm a pobočkou pro oblast Domažlicka. I Kamil je stále naším členem.


Stáhnout ppt "DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google