Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_21_04 Název DUMu: Pálená hmota Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Pálená hmota Suroviny Mouka Vejce Tuk Voda (mléko) Sůl Obr.3

3 Střední škola Oselce Pálená hmota Mouka Pšeničná hladká speciál Prosátá Obsah lepku nemá vliv na kvalitu výrobků Lepší s vyšším obsahem škrobu – lépe váže tekutinou

4 Střední škola Oselce Pálená hmota Vejce Mají rozhodující vliv na lehkost, pórovitost a kyprost korpusu Nejlepší jsou vejce čerstvá, chladírenská, nebo konzervovaná Lze použít i vaječnou hmotu nebo sušená vejce (předem namočená ve vodě)

5 Střední škola Oselce Pálená hmota Tuk Přispívá k dosažení křehkosti korpusu Nejvíce se používá olej Lze použít i margarín, Heru, máslo, ztužený pokrmový tuk Na slané nebo sýrové výrobky se používá i sádlo

6 Střední škola Oselce Pálená hmota Tekutina Nejčastěji se požívá voda Při použití mléka se rychleji zabarví kůrka korpusu a zlepšuje se i chuť

7 Střední škola Oselce Pálená hmota Sůl Přidává se jako chuťová přísada v malém množství (1%) Do slaných výrobků více

8 Střední škola Oselce Pálená hmota Vlastnosti hmoty Hmota obsahuje velké množství vody. Schopnost mouky vázat vodu se zvyšuje při zahřívání - škrob mazovatí a bobtná. Vodní pára působí při pečení jako kypřidlo a vytváří v hmotě dutiny.

9 Střední škola Oselce Pálená hmota Popiš přípravu! V hrnci se svaří voda, tuk a sůl. Do vařící vody se přidá mouka. Mouka se za stálého míchání důkladně prohřeje – propaří. Prohřátá mouka se pozná, že se nelepí na stěny nádoby ani na měchačku. Do vychladlé hmoty ( °C) se postupně zašlehají celá vejce.

10 Střední škola Oselce Pálená hmota Příprava Obr.5

11 Střední škola Oselce Pálená hmota Tvarování Hmota se tvaruje ihned po vyšlehání Stříkáním řezanou trubičkou Roztíráním plátů Roztíráním pře šablony

12 Střední škola Oselce Pálená hmota Tvarování Řezanou trubičkou Věnečky – kolečko o průměru asi 7 cm Banánky – rovný tvar, délka asi 9 cm Větrníky – spirálovitý tvar, průměr asi 8 cm Labutě – podkova a esovitě stočený krk

13 Střední škola Oselce Obr.15 Pálená hmota Tvarování Obr.14 Obr.28 Obr.22

14 Střední škola Oselce Tvarování pálené hmoty

15 Střední škola Oselce Pálená hmota Pečení Pečení probíhá zpočátku při teplotě 240°C. Trouba se nesmí otvírat aspoň 10 minut, aby výrobky neklesly. Pak se výrobky dopékají při teplotě °C. Doba pečení – věnečky 25 minut větrníky asi 35 minut

16 Střední škola Oselce Pálená hmota Pečení Obr.27

17 Střední škola Oselce Pálená hmota Dohotovení Náplně Žloutkový máslový krém Žloutková šlehačka Šlehačka Karamelová šlehačka Kávová šlehačka Cikánská šlehačka Obr.16 Obr.10 Karamelová šlehačka

18 Střední škola Oselce Pálená hmota Dohotovení Polevy Cukrářská kakaová poleva Fondán Moučkový cukr Obr.4 Obr.9

19 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Žloutkové věnečky Obr.1 Obr.21

20 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Karamelové větrníky Obr.2 Obr.19

21 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Čokoládové větrníky - šotky Obr.25 Obr.26

22 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Banánky Obr.11 Obr.20 Obr.6

23 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Labutě Obr.8 Obr.29

24 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Labutě Obr.7 Obr.18

25 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Mraky - příprava Obr.23 Obr.22

26 Střední škola Oselce Obr.17 Výrobky z pálené hmoty Mraky

27 Střední škola Oselce Výrobky z pálené hmoty Obr.13 Větrníčky s lesním ovocem Obr.24 Obr.12 Ovocná škeble

28 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 1997, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 wOY/UDtAY1BPBDI/AAAAAAAABeY/YWBAJ4T4qvg/s400/P JPG Obr.8 L. Začalová Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15

29 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.16 Obr.17 Obr.18 nbZw9SI6o0s/UDqABNOoEzI/AAAAAAAAA4g/CPTypDGHLwU/s1600/DSC04014.JPG Obr.19 hajkova.cz/_thumb/_product/31892_vetrnik_original.jpg?size=280x280&rect Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29 e/34/41.jpg&c=praktickazena.cz&width=200&height=400 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google