Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol. 2010 – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol. 2010 – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad."— Transkript prezentace:

1 E-knihy v Nakladatelství Academia

2 Obecný úvod

3 Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol. 2010 – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad 2011- schůzka mezi ředitelem AC a ředitelem knihovny AC (p. Lhotský) ohledně digitalizace vydaných textů - Následně vytipovány tituly k převodu a ve formátech PDF nabízeny na distribuční portály - Začátek 2011 – rozhodnuto, že SSČ vytvoří výrobní linku k tvorbě e-knih - 20.5.2011 – spuštěn e-shop s e-knihami Nakladatelství Academia

4 Výrobní linka a e-knihy - Tzv. „výrobní linka“ je software, ve kterém lze knihy nejen kontrolovat, aktualizovat, schvalovat a automaticky pak předávat do e-shopu, ale lze zde také e-knihy přímo vytvářet – mohou ji využívat všechny ústavy v rámci AV ČR - E-kniha je elektronickou variantou tištěné publikace s charakteristickými prvky (tiráž, vlastní ISBN, vyplněná metadata) a je zhotovena do výsledného formátu tzv. EPUBu, MOBI – jednodušší verze EPUB, nebo do PDF určeného pro elektronické publikování - Příprava e-knihy je možná buď v rámci prostředí linky (to vyžaduje pokročilé nastavení i ovládání linky), nebo lze e-knihu připravit ze zdrojových dat určených rovněž pro knihu tištěnou

5 Kritéria výběru knih k digitalizaci - Téměř každou běžnou publikaci lze převést do elektronické podoby, ale pozor na omezení, která s sebou elektronická verze nese: méně kvalitní zobrazení ve výtvarných monografiích, či uměleckých publikacích při zachování únosné datové velikosti e- knihy nedostatečná vybavenost fonty, tzn. ztráta některých znaků a naprosté odbourání typografické hodnoty textu ve srovnání s tištěnou verzí!

6 Aktuální stav - V současné době jsou pečlivě vybírány vhodné knihy k převodu » Licenční nakladatelské smlouvy jsou uzavírány i na elektronické šíření a zároveň doplňovány prostřednictvím dodatků u starších titulů. - Prodej knih AC: - Cena elektronických knih se pohybuje někde mezi polovinou a dvěma třetinami ceny knih papírových

7 Právní rámec pro koncové uživatele e-knih Pokud není uzavřena licenční smlouva mezi koncovým uživatelem e-knihy a distributorem, je takovému uživateli garantován pouze minimální rozsah práv. Stejně jako je tomu v případě, kdy si rozmnoženinu autorského díla pořídí z neoficiálního zdroje. Pokud licenční smlouva (ústní, ale lépe písemná) výslovně nestanoví jinak, jsou práva uživatele k elektronickým knihám následující: - Nelze je zdědit, půjčit ani darovat, a to dokonce ani v případě, že je zapůjčíte či darujete spolu se čtečkou, pokud se čtečkou nebyly pořízeny. - Nelze je tisknout, pokud to vydavatel nepovolil. - Nelze prodat čtečku s e-knihami, které jste do ní nahrál po jejím nákupu. - Nelze je zbavit DRM, abyste je mohli použít na jiném zařízení, ačkoliv jste za e-knihu zaplatili.

8 Výhled - E-knihy mají jistě budoucnost, čtenářům však ztěžuje situaci soupeření mezi výrobci nosičů. - E-kniha může být prostý text nalitý v EPUBu bez dalších úprav ( html, rtf aj. ) anebo interaktivní pomůcka s mnoha funkcemi, odkazy, doplňky, obrázky a jinými prvky – pak se již z právního hlediska jedná o software nikoli elektronickou knihu (otázka licence, zdanění a ISBN) – krásná ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=gew68Qj5kxw. - Čím dál více vydaných e-knih v USA nevydal nakladatel, ale autor sám a čím dál více e-knih je nabízeno zdarma a pokud není nabízeno zdarma, rychle se stává kořistí pirátů. - Nakladatelství Academia bude nadále pokračovat ve výrobě nových e-knih a převádět na e-knihy starší tituly, vydané jako klasická kniha.

9 Děkuji vám za pozornost!


Stáhnout ppt "E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol. 2010 – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad."

Podobné prezentace


Reklamy Google