Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fytoterapie v praxi L é č i v é r o s t l i n y aneb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fytoterapie v praxi L é č i v é r o s t l i n y aneb"— Transkript prezentace:

1 Fytoterapie v praxi L é č i v é r o s t l i n y aneb
- přežitek ze starověku či prostředek modérní léčby… Mgr. Miroslava Szkutová Ústav soudního lékařství a toxikologie v Praze

2 Definice pojmů Historie fytoterapie Sběr, sušení, skladování Formy užívání Obsahové látky Terapie

3 Od Starověku po současnost
Léčitelé, šamani, kořenáři Hippokratés, Galénos Mezopotámie, Egypt, Malá Asie Mattoliho herbář Řecká přírodní filosofie Arabský svět Avicena Renesance Paracelsus Syntetická léčiva 4.000 1.500 6-4.stol. 8-9 stol. 15 stol. př.n.l. Ranný feudalismus, mnišské léčitelství Otrokářská a feudální spol.

4 Úvod - Terminologie Farmakognosie- věda o přírodních léčivech (rostlinné, živočišné drogy) Fytoterapie je léčení, mírnění a prevence onemocnění za využití rostlin, rostlinných částí nebo z nich připravených preparátů. Rostliny tradičně využívané ve fytoterapii jsou nazývány léčivé rostliny a používají se ve stavu čerstvém nebo sušeném (se označují jako drogy). podzemní (kořeny, oddenky, hlízy, cibule) nadzemní orgány (nať, listy, květy, plody, oplodí, semena). Indikace: podmínky, které určují a vymezují farmakoterapeutické použití léčivých rostlin Kontraindikace: soubor podmínek, které vedou k zákazu nebo omezení podání léku (relativní, absolutní) Proč se tím zabýváme? Terapie onemocnění přírodním způsobem některé vyizolované látky jsou vzorem k modifikaci doplňková léčiva fytobalneoterapii (přidávání léčivých rostlin do koupelí)

5 Roslinná versus syntetická l é č i v a
„Celá rostlina je vyváženějším lékem než chemicky čistý výtažek“ Mýtus: Rostliny jsou „přírodnější“ a mají lepší léčebný dopad než syntetická léčiva.

6 Jak účinná látka působí?
Aplikace Vstřebávání Distribuce Eliminace

7 Jak, kde, co… KDE léčivá látka působí….. JAK…..
CO dělá léčivo s organismem….. Molekulární úroveň Buněčná úroveň Orgánová úroveň Celého organismu úroveň

8 Mechanismus účinku 2. Ú č i n e k Teorie zámku a klíče nespecifický
specifický – endogenní molekula – RECEPTOR - lokalizována na povrchu nebo uvnitř buňky má schopnost rozeznat specifickou molekulu a navázat ji na svůj povrch; vznikne KOMPLEX - farmakon-receptorový komplex – sled reakcí..

9 Roslinná versus syntetická l é č i v a
Nižší koncentrace vyšší koncentrace Směs celé řady čistá aktivní látka aktivní sloučenin Nižší toxicita vyšší toxicita

10 Zásady sběru Počasí Poškození Styk s kovy Čistota
Nesbírat rostliny zákonem chráněné nebo v chráněné krajinné oblasti Jen to co dokonale znám Ve správném termínu Orgán, s vysokým obsahem účinných látek

11 Co sbírat ? Kořen Kořen je podzemní orgán vyšších rostlin
Fce: Kořeny opatřují rostlině rozpustné živiny a jsou také jejím zásobním orgánem. Proto často obsahují i látky terapeuticky důležité. Sbírat  v době, kdy dochází k zasychání nadzemní části rostliny -na podzim. Také zjara, kdy jsou účinné látky dosud v kořenech shromážděny. Kořeny jednoletých rostlin se sbírají před počátkem jejich květu, kořeny dvouletých rostlin koncem vegetačního období. Při sklízení ponechte část kořenů v zemi, aby se rostlina mohla vzpamatovat.

12 Nať Nať - celá nadzemní část rostliny (stonky, listy, květy), vhodné nať řezat nožem , u vysokých rostlin jen horní části cca 20 – 30 cm dlouhé- příliš silná, zdřevnatělá se staršími zažloutlými listy.  V nati jako takové je sice celkově méně účinných látek než má čistě listová nebo květní droga, ale její sběr je rychlejší a pohodlnější.

13 Listy Listy hlavním vyživovacím orgánem rostliny –fotosyntéza…
Obsah účinných látek v listech se během vývoje rostliny mění. Sbírat v době plného rozkvětu. Je samozřejmé, že nejvhodnější jsou listy mladé, šťavnaté a zdravé. Listy by se měly trhat opatrně, aby nedošlo k jejich porušení - destrukcí pletiv listy mohou předčasně zhnědnout a znehodnotit tak drogu. Sbírat jednotlivě. Usušené listy v plátěných sáčcích 

14 Květ Sběr květů je zřejmě nejnáročnější - dbát na vhodné podmínky - suchý a slunný den a doba kolem poledne. Tehdy květy obsahují největší množství účinných látek.  Papírová nebo plátěnou taška; nikdy ne igelitovou - droga by se zapařila. Také nešetrné zacházení může vyvolat  změny barvy i změny enzymatické a drogu znehodnotit. Na to jsou choulostivé především  květy divizny, hluchavky a akátu.

15 Plody Dužnaté plody se sbírají v době plné zralosti, pouze šípky je vhodné sbírat několik dní před úplným dozráním, kdy mají nejvyšší obsah vit. C. Semena se získávají vybíráním nebo vyklepáváním z čerstvých nebo usušených rostlin před uzráním. Drogy na bázi semen obsahují buď semena celá nebo jen jejich částí.

16 Kůra Kůra pokrývá kmen a větve stromů a keřů.
sbírat ji jen z poražených nebo odřezaných stromů. Kůru je nejlépe sbírat brzy na jaře, když začínají rašit první listy nebo na konci vegetačního období, po opadání listů (podzim). NA rozdíl od květů kůru sbírejte za vlhkého počasí nebo po dešti. 

17 Sušení Byliny můžeme sušit teplem přirozeným nebo umělým. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40°C. Kořeny - na slunci a uměle dosušovat. Před sušením kořeny zbavit nečistot. Některé kořeny je třeba dále upravit, například oloupat (kosatec, reveň, hořec). Skladované kořeny zkontrolujte zda neplesniví nebo nejsou napadeny  hmyzem. Květy a nať menších rostlin rozprostřít v tenké vrstvě na suchém stinném místě delší naťe zavěšovat ve stínu  a v průvanu. Nejvhodnější jsou podstřešní prostory, zasklené verandy. Sušíme-li ve stínu venku na  nekrytém místě, mohou bylinky navlhnout a následně zplesnivět. Po usušení se doporučuje ji nechat 2 – 3 suché dny v malých kupkách „vyvětrat“ –neskladovat hned!!! Čím rychleji se bylina usuší, tím je droga kvalitnější. Květy sušit 4-6 dnů, nať 8-14 dnů, kořen 3-8 týdnů. Větrání Obracení

18 Čaje - nálevy Nálev je vodný výluh drog získaný za tepla.
Výhody: Nejběžnější formou - rychlá příprava Nevaří se Čajové směsi dělíme na monokomponentní (např. heřmánkový čaj) nebo polykomponentní (např. Species urologicae). Dobře zkombinovaná čajovina z terap. hlediska by neměla obsahovat více než druhů drog (max. do 8 druhů). Složení léčivých čajů - hlavní složka - pomocné složky korigenční přísady pro zlepšení vůně a chuti. Pro dávkování čajových směsí platí: dávkování 1-2 čajové lžičky na šálek (150 ml vody) Nálev je vodný výluh drog získaný za tepla. Příprava: droga se přelije potřebným množstvím vařící vody a ponechá se stát minut na teplejším místě, následně se scedí přes sítko (většina drog, zejména siličné drogy)

19 Macerát Macerace - droga se zalije vodou, výluh se po 3-12 hodinách scedí přes sítko (slizové drogy) Macerát je vodný výtažek pořízený z bylin za studena. Používá se k přípravě bylin, které nesnášejí var ani páru - jejich účinné látky se teplem ničí. Příkladem takové bylinky je kozlík lékařský. Postup: 25 g drogy vložíte do 500 ml studené (převařené) vody a necháte stát přes noc. Příští den směs přefiltrujete a výluh oddělíte. Před pitím lze trochu přihřát, ale ne více než na 30 ºC.

20 Odvar Odvar: droga se přelije vodou, směs se uvede do varu a potom se povaří 15 minut, dále se nechá 15 minut luhovat a tekutina se slije (tvrdé drogy jako kořeny, kůra). Příprava odvaru se od nálevu liší v tom, že v případě odvaru se droga vložená do studené vody přivede k varu a určitou dobu v ní i přímo vaří. To se týká takových drog, které obsahují obtížně extrahovatelné rozpustné látky, zejména jsou-li obsaženy v tvrdých částech, jako jsou  kořen, kůra, bobule, semena či stonek Postup: 30g sušených či 60g čerstvých tvrdých částí do litru studené vody, přivedení k varu a vaření var po dobu cca 15 minut. Drogu nevařte v kovových nádobách. Nejlepší je nádoba ze skla, kde můžete celý proces pohodlně pozorovat. Vedle běžných odvarů se někdy hovoří také o odvarech čínského typu, ve kterých je obsah drogy mnohem vyšší - kolem 150 g na litr. Další možností je použít k přípravě odvaru místo vody víno. Alkohol ve víně obsažený pomůže k extrahování účinných látek.

21 Extrakt Extrakt - bylinné výtažky, získané za studena či za tepla působením nevodného činidla (oleje). Droga se přelije vhodným olejem, nejčastěji nejčistším olivovým, ale lze použít i slunečnicový, mandlový, arašídový, klíčkový atd. Postup: Ponechat na teplém místě (třeba na osluněné okenní římse), a to i několik týdnů. Pak se olejový extrakt zfiltruje Nádobu s bylinkami vložit do větší nádoby s vodou, zakrýt a vařit zvolna 2 hodiny, zchladit…olej zcedit a olej použít ještě k další extrakci Výsledkem extrakce je jemná tekutina, přímo vhodná k mazání a vtírání. Může také posloužit jako surovina k přípravě mastí a krémů s přídavkem včelího vosku.

22 Tinktury Tinktury připravované vyluhováním drog ve vysokoprocentním alkoholu (od 40 % výše) jsou výhodné z toho hlediska, že účinné látky se extrahují jak vodou, tak alkoholem, čili ve výsledném roztoku je pak směs látek vodorozpustných i látek rozpustných v alkoholu. Alkohol vedle své extrakční funkce také výsledný produkt konzervuje. K přípravě tinktur se většinou používá potravinářský líh v koncentraci předepsané pro danou tinkturu (koncentrace se doporučuje dodržet). Někdy lze také použít "náhradní zdroj alkoholu" - například žitnou, koňak a podobně. Tinktura se připravuje obvykle tak, že se droga v potřebném množství přelije odměřeným alkoholem a ponechá na teplém místě delší dobu (třeba dva týdny) odležet, pak se kapalná část odfiltruje a naplní do lahviček. Při užívání je vhodné dodržet doporučené dávkování. Tinktury totiž většinou obsahují velké množství účinných látek. 

23 Čerstvé šťávy Některé byliny se hodí k přípravě čerstvé šťávy (třeba černá ředkev nebo česnek). Přepasírováním se z drogy oddělí šťáva, kterou je ale třeba spotřebovat neprodleně, poněvadž konzervace není žádoucí a šťáva by se jinak zkazila.  Čerstvé byliny vylisujeme ve strojku na ovoce nebo rozmačkejte a šťávu protlačte přes pláténko. K lisování jsou vhodné smaltované nebo porcelánové nádoby, aby nedocházelo k nežádoucímu styku šťávy s holým kovem.

24 Sirup Zdrojem bude 500 ml nálevu či odvaru zhotoveného z dané suroviny - naťe, listu, kořene, kůry nebo květu. K hotovému nálevu přidejte 500g medu či nerafinovaného cukru a rozmíchejte až do úplného rozpuštění. Lehce vařte na mírném ohni (třeba i na vodné lázni), dokud směs ne získá sirupovou konzistenci. Nechte vychladnout, zfiltrujte a plňte do lahviček.  Cukr působí v sirupu jako konzervační činidlo. Ale i tak by se sirup neměl skladovat déle než čtvrt roku -  i když je v tmavé a dobře zazátkované láhvi. Protože oslazení (zejména medem) přemaskuje chuť některých bylin, jsou sirupy vhodné pro děti.

25 Koupel a Obklady Koupel
200 g sušených nebo několik hrstí čerstvých bylinek. Bylinky dát přes noc macerovat do studené vody, druhý den vše zahřát a tekutinu přidat do koupele. Rostliny můžeme použít zpravidla ještě dvakrát takže koupel užíváme 3x týdně (plátěný sáček přímo do lázně. Obklady K přípravě obkladu je třeba předem připravit z potřebné drogy horký či studený odvar, nálev nebo tinkturu. V připravené tekutině namočte vhodnou čistou látku;

26 Schopnost syntézy organických látek v rostlinách – FOTOSYNTÉZA
K účinným látkám v léčivých rostlinách patří: alkaloidy  (dusíkaté látky různého typu) glykosidy (organické látky složené z cukerné a necukerné složky) saponiny  (bezdusíkaté látky snižující povrchové napětí vodných roztoků a se schopností pěnit) třísloviny (fenolické látky rozpustné ve vodě působící stahujícím účinkem) hořčiny (látky výrazně hořké chuti zvyšující sekreci trávicích šťáv) silice (těkavé látky terpenoidního charakteru s výraznou vůní) slizy (látky složité cukerné povahy bobtnající ve vodě a vytvářející viskózní roztoky) vitamíny (látky fungující jako katalyzátor biochemických procesů v živočišném těle) doprovodné organické látky (organické kyseliny, barviva, pryskyřice, balzámy).


Stáhnout ppt "Fytoterapie v praxi L é č i v é r o s t l i n y aneb"

Podobné prezentace


Reklamy Google