Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní vztahy Test 5.. 1. Kdy byl založen SIPRI ??? A. 1945 B. 1948 C. 1966 D. 1968.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní vztahy Test 5.. 1. Kdy byl založen SIPRI ??? A. 1945 B. 1948 C. 1966 D. 1968."— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní vztahy Test 5.

2 1. Kdy byl založen SIPRI ??? A B C D. 1968

3 2. Konflikt SEVER-JIH vzniká ??? A. 1920´s B. 1940´s C. 1960´s D. 1970´s

4 3. Kdo je autorem pojmu Sekuritizace ??? A. Burry Buzan, Ole Weaver B. Burry Buzan C. Ole Weaver D. Ani jeden z nich

5 4. Kolik zúčastněných stran musí mít každý konflikt ??? A. Pouze jednu B. Alespoň dvě C. Více jak dvě D. Pouze dvě

6 5. Co nepatří mezi nástroje v průběhu konfliktu ??? A. Hrozba B. Nátlak C. Sjednání míru D. Vyjednávání

7 6. Které tvrzení není správné ??? A. Konflikty se dělí na vnitřní a vnější B. Existují i mezistupně obou druhů konfliktů C. Hnutí za nezávislost se konfliktů téměř neúčastní D. Vnitřní konflikt se vztahuje ke vládě

8 7. Kolik obětí musí mít konflikt, aby byl označen za válku ? A. 100 obětí B obětí C obětí D obětí

9 8. Kdo se nepodílí na prevenci a managementu konfliktů ??? A. OSN B. Stát C. Jedinec D. Nadnárodní korporace

10 9. Nástroje k prevenci konfliktů jsou ??? A. Vojenské i nevojenské B. Pouze vojenské C. Pouze nevojenské D. Ani jedna možnost správně

11 10. Který pojem nepatří do skupiny ??? A. Vyjednávání B. Arbitráž C. Omezení použití síly D. Embargo

12 11. Jaká úroveň je klíčová pro preventivní diplomacii ??? A. Obecní B. Regionální C. Národní D. Globální

13 12. Mohou Peacekeepingové jednotky použít sílu ??? A. Ano, pouze pro svoji obranu B. Ano, kdykoliv uznají za vhodné C. Pouze výjimečně D. Ne, nikdy

14 13. Jak jsou vysílání pozorovatelé voleb ??? A. Dle uvážení OSN B. Dle uvážení vysílajícího státu C. Dle požadavku OSN D. Dle požadavku dané země

15 14. Který konflikt nelze označit jako válku ??? A. Korejská válka B. Vietnamská válka C. Válka proti teroru D. Válka o Falklandy

16 15. Stabilní mír se projevoval v období ??? A B C D

17 16. Studená válka probíhala ??? A B C D

18 17. Kolik bylo vítězných velmocí 2.sv.v. ??? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

19 18. NATO bylo založeno ??? A B C D. 1951

20 19. Která událost se nestala v 50. letech 20.st. ??? A. Korejská válka B. Marshallův plán C. Vznik Varšavské paktu D. Vstup SRN do NATO

21 20. Vyberte špatné tvrzení týkající se Karibské krize (1962) ??? A. Umístění raket SSSR na Kubě B. Téměř došlo k jadernému konfliktu C. Byla zřízena telefonní linka Moskva- Washington D. US prezident byl Carter

22 21. Jaké období konfliktu Východ- západ bylo strategicky stabilní ??? A. 60. léta B. 70. léta C. 80. léta D. Žádné z uvedených

23 22. Pro období détente je typické ??? A. Zhoršení vztahů USA-SSSR B. Začátek Války ve Vietnamu C. Uvolnění vzájemných vztahů D. Konec existence Varšavského paktu

24 23. Pinponková diplomacie probíhala mezi ??? A. USA a Vietnam B. USA a Čína C. Čína a SSSR D. Čína a Vietnam

25 24. Smlouva SALT I. se týkala ??? A. Omezení počtu chemických zbraní B. Omezení počtu vodíkových zbraní C. Omezení počtu jaderných zbraní D. Omezení počtu biologických zbraní

26 25. Brežněvova doktrína se týkala ??? A. Satelitních zemí Číny B. Satelitních zemí USA C. Satelitních zemí SSSR D. Satelitních zemí Vietnamu

27 26. R. Ragan nastoupil do úřadu ??? A B C D. 1981

28 27. Carterova doktrína se týkala oblasti ??? A. Perského zálivu B. Panamského průplavu C. Suezského průplavu D. Biskajského zálivu

29 28. Jaký zásadní konflikt probíhá v 80. letech Jižní Asii ??? A. Irák-Írán B. Libanon-Sýrie C. Palestina-Izrael D. Afghánistán-SSSR

30 29. M. Gorbačov se stává GT KSSS v roce ??? A B C D. 1987

31 30. Jaký stát nepatří do skupiny ??? A. Arménie B. Gruzie C. Kosovo D. Ukrajina

32 31. Hlavní město Arménie je? A. Baku B. Jerevan C. Tbilisi D. Biškek

33 32. Hlavním městem Jemenu je? A. San´á B. Dauhá C. Maskat D. Manáma

34 33. Vientiane je hlavní město? A. Kambodži B. Filipín C. Laosu D. Bangladéše

35 34. Ulánbátar je hlavní město? A. Nepálu B. Pákistánu C. Kašmíru D. Mongolska

36 35. Maledivy mají hlavní město? A. Dauhá B. Manila C. Kuala Lumpur D. Male

37 36. Baku je hlavním městem? A. Ázerbajdžánu B. Arménie C. Uzbekistánu D. Mongolska

38 37. Dušanbe je hlavní město? A. Turkmenistánu B. Tádžikistánu C. Uzbekistánu D. Kyrgyzstánu

39 38. Abú Dhabí je hlavní město? A. Saudské Arábie B. Kuvajtu C. Kataru D. Spojených arabských emirátů

40 39. Hlavní město Fidži je? A. Wellington B. Suva C. Port Moresby D. Port-Arthur

41 40. Manáma je hlavním městem? A. Kuvajtu B. Ománu C. Bahrajnu D. Jemenu

42 41. Bhútán má hlavní město? A. Thimphu B. Dháka C. Amman D. Kathmandu

43 42. Hlavní město Kyrgyzstánu je ? A. Jerevan B. Biškek C. Astana D. Male

44 43. Phnompenh je hlavním městem? A. Kambodži B. Laosu C. Bhútánu D. Vietnamu

45 44. Bejrút je hlavním městem? A. Pásma Gazy B. Libanonu C. Západního břehu D. Sýrie

46 45. Hlavním městem Austrálie je? A. Sydney B. Melbourne C. Canberra D. Darwin

47 46. Ašchabad je hlavním městem? A. Uzbekistánu B. Tádžikistánu C. Kyrgyzstánu D. Turkmenistánu

48 47. Rijád je hlavním městem? A. Kuvajtu B. Ománu C. Saudské Arábie D. Íránu

49 48. Hlavní město Vietnamu je? A. Hanoj B. Dauhá C. Saigon D. San´á

50 49. Islamábád je hlavním městem? A. Afghánistánu B. Iráku C. Íránu D. Pákistánu

51 50. Tbilisi je hlavním městem? A. Arménie B. Gruzie C. Ázerbajdžánu D. Mongolska

52 Výsledky 1C, 2D, 3A, 4B, 5C, 6C, 7B, 8D, 9A, 10B, 11B, 12A, 13D, 14C, 15C, 16D, 17A, 18B, 19B, 20D, 21A, 22C, 23B, 24C, 25C, 26D, 27A, 28A, 29B, 30C, 31B, 32A, 33C, 34D, 35D, 36A, 37B, 38D, 39B, 40C, 41A, 42B, 43A, 44B, 45C, 46D, 47C, 48A, 49D, 50B


Stáhnout ppt "Mezinárodní vztahy Test 5.. 1. Kdy byl založen SIPRI ??? A. 1945 B. 1948 C. 1966 D. 1968."

Podobné prezentace


Reklamy Google