Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONOSPREJ příprava a použití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONOSPREJ příprava a použití"— Transkript prezentace:

1 KONOSPREJ příprava a použití
BUSHKA BRYNDOVÁ Červen 2011

2 Bezpečnostní varování
Extrakci i vaření za přítomnosti rozpouštědel je třeba provádět v dobře větrané místnosti či venku a za zvýšených bezpečnostních opatření. Pokud se používá rýžovar či podobné zařízení, měl by se na nádobu s odpařujícím se rozpouštědlem namířit ventilátor, který sfoukne páry pryč, aby nezkondenzovaly a nezatekly k topnému tělesu, protože by mohlo dojít k výbuchu.

3 Suroviny Konopí - 100 g květenství (palic) jemně nadrcené a proseté
Lékařský benzín - 2,5 l Propylenglykol (PPG) ml Aktivní uhlí - 13 g Destilovaná voda - 2,5 l Alkohol 60% ml Papírový ubrousek Filtrační papíry Dělící nálevka 0,5-1 l

4 Extrakce perkolací Do dělící nálevky vložit zmuchlaný ubrousek, volně nasypat konopí. Zalít benzínem a nechat 4 minuty namáčet. Pomalu vypouštět extrahovaný roztok a přilévat čistý benzín, až jej zcela vytlačí. Nasycenost roztoku se pozná hmatovou metodou – když se prsty nelepí, není ještě nasycený. Potřebné množství rozpouštědla je přímo závislé na potenci extrahovaného materiálu.

5 Čistění extraktu od chlorofylu
Vmíchat do extraktu 13 g aktivního uhlí. Nechat 30 minut odstát a občas promíchat. Přefiltrovat. Odstraní se tím barvivo chlorofyl (cca 30%), které je přítomné jen v léčebně bezvýznamné koncentraci, ale podléhá tepelné degradaci a znečišťuje výtažek.

6 Odpařování rozpouštědla a redukce objemu
K extraktu přidat stejný objem destilované vody ml propylenglykolu a za častého míchání vařit. Zredukovat objem na necelý litr. Na hladině se během varu vytvoří hutná mastná oka - rozpuštěné vosky obsažené v extraktu.

7 Odstranění vosků a vody
Nechat úplně vychladnout. Studený roztok přefiltrovat. Zahřívat získanou směs výtažku v PPG s vodou až do úplného odpaření vody – roztok se stane křišťálově průzračným.

8 Příprava roztoku do spreje
Získaný výtažek zředit 1:1 alkoholem 60% pro zlepšení viskozity a jemnosti rozprašování a vstřebatelnosti do sliznic. Aplikovat rozprašovačem s min. jemností 100 střiků/10 ml pod jazyk a na ústní sliznici.

9 Výhody Konospreje - zvýšení biodostupnosti
Aplikace parenterální cestou, nedochází ke ztrátám v trávicím ústrojí. Díky použití PPG a alkoholu jako média se účinné látky velmi rychle vstřebají a přejdou do krevního oběhu (PPG zvyšuje min. 10x vstřebatelnost účinných látek). Nedojde k first pass effect, kdy se účinná látka dostane do zažívacího ústrojí a v játrech projde metabolickými změnami, což silně zpomalí nástup jejího působení a pozmění její účinky. Biodostupnost u Konospreje podobná jako u Sativexu čili až 80%. Po aplikaci dojde k mírnému zvýšení koncentrace THC v krvi, která do svou hodin klesne a udržuje si několikahodinové plató. Při inhalaci konopí se tato koncentrace velmi prudce zvýší, ale po 2-4 hodinách klesne na původní úroveň.

10 Použití Konospreje Sprej zabírá mezi 5-20 minutami. Doporučuje se 2-5 minut před a po aplikaci nejíst a nepít, nebrat jiné léky. Terapeutický účinek trvá 6-24 hodin. Než se vyvine tolerance, výrazněji psychoaktivně účinkuje cca 4 hodiny. Nástup a účinky nijak výrazně neovlivňuje stav naplnění žaludku. Rychlost nástupu účinků vyhovuje i astmatikům, pokud včas aplikují, a nenechají záchvat rozvinout.

11 Případová studie - Působení konopného výtažku na cukrovku II. typu
Konosprej - konopný výtažek v propylenglykolu zředěný alkoholem v poměru 1:1 byl aplikován 15 minut před každým jídlem v dávce 1 ml/denně. Denní sledování hladiny cukru po jídle přístrojem Accu-Check Aviva v nmol/l Průměr výkyvů denních hladin cukru během 7 denního období: 2,5 Denní sledování se 3 měřeními hladiny cukru: 2,3

12 Hodnocení postupu přípravy od profesora Hanuše
Objevitel prvního endokanabinoidu anandamidu a světově známý vědec českého původu doc. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš DrSc., Dr.h.c. shledal můj postup přípravy Konospreje odborný a fundovaný. Napsal mi také: "Jinak Vase nová pozorování spojená s cukrovkou jsou bájecná. Proste kam se hrabou na "babu korenárku" vedci! Smekám a hluboce se klaním!„ CV profesora Hanuše:

13 Odkazy Soubor s podrobnými daty případové studie o diabetu:
Sativex - složení, cena, vliv, účinky Patent konopného spreje Sativex od GW Pharma (anglicky) Studie Cannabis and Cannabis Extracts: Greater Than the Sum of Their Parts? McPartland, Russo (anglicky)s Pegasovy kapky aneb domácí Sativex Propylenglykol (PPG) - Wikipedia


Stáhnout ppt "KONOSPREJ příprava a použití"

Podobné prezentace


Reklamy Google