Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
JEDY ZAPLÍSNĚNÝCH POTRAVIN
ZSF JU v Českých Budějovicích, 1. OVZN Denisa ŠTĚRBOVÁ, Lucie LUKŠOVÁ, Šárka PROKŮPKOVÁ, Markéta BŘEZKOVÁ, Michaela ZAJÍČKOVÁ, Kateřina KALČÍKOVÁ
2
Vláknité mikroskopické houby Dělení:
Žádoucí – sýry Nežádoucí (patogenní) – produkce mykotoxinů, způsobují otravy (mykotoxikózy) Potenciálně toxigenní = tvorba toxinů za určitých podmínek Na potravinách – různě zbarvené porosty
3
Patogenní plísně Dnes známo 350 druhů patogenních plísní
Nejznámější potravinové plísně – rod Penicillium a Aspergillus Často napadené potraviny: pečivo, salámy, sýry
4
Rod Penicillium – Petriho miska
Zdroj:
5
Mykotoxiny = toxiny produkované houbami
Dnes známo 300 druhů mykotoxinů Liší se svojí strukturou Vyvolávají Alergie Onemocnění Poškození – ledviny, játra, sleziny, krve, nervů, reprodukčních orgánů, imunitního systému…
6
Mykotoxiny Specifické účinky na orgány:
Hepatotoxické: aflatoxiny, ochratoxin A Nefrotoxické: ochratoxin, citrinin Neurotoxické Genotoxické Imunosupresivní účinky Toxické pro GIT – zvracení… Nejčastěji sledované – aflatoxin B1, B2, G1, G2; ochratoxiny, patulin, kys. cyklopianozová, sterigmatocystin, deoxynivalenol
7
Ochratoxiny Skupina 7 mykotoxinů, produkovaných rodem Aspergillus a Penicillium Hlavně v obilí, i v arašídech, v kávě a v soje Kumulují se v krvi, orgánech zvířat (! na masné výrobky) Ochratoxin A teratogen imunosupresivní účinek možná i mutagen
8
Penicillium polonicum
Zdroj:
9
Aspergillus ochraceus
Zdroj:
10
Penicillium verrucosum – el. mikroskop
Zdroj:
11
Patulin produkovaný rody Penicillium, Aspergillus V ovoci (jablka)
V potravinách – indikátor špatných výrobních postupů Účinky Bakteriostatické a baktericidní účinky Mutagen Teratogen karcinogen
12
Patulin - jablko Zdroj:
13
Patulin Zdroj:
14
Patulin – Petriho miska
Zdroj:
15
Citrinin Rod Penicillium, Aspergillus
V rýži, krmné směsi, produktech z kokosových ořechů Po 2. sv. válce – otrava Itálie a Španělsko („žlutá rýže“) Účinky : neurotoxicita
16
Penicillium citrini Zdroj:
17
Citrinin Zdroj:
18
Aflatoxiny Produkovaný Aspergillus flavus
Primární produkt – možnost vzniku derivátů Výskyt: podzemnice olejná, kukuřice, kakao, koření, ořechy, obiloviny, sušeném mléko, sýry, výrobcích z mléka, sója (! NE syrová, pouze zpracovaná) Růstové optimum °C , vlhkost nad 84%
19
Aflatoxiny Účinky Akutně toxické Kancerogenní Mutagenní Teratogenní
20
Aspergillus fumigatus
Zdroj:
21
Aspergillus flavus Zdroj:
22
Aflatoxin - ořechy Zdroj:
23
Námel Produkován Claviceps purpurea (Paličkovice nachová)
V obilí (hlavně žito) a travách (hlavně lipnice luční, kostřava červená, trávy rodu Lolium) Dnes z mléka, potraviny z dovozového obilí
24
Námel Onemocnění = ergotismus 2 formy:
Konvulzivní – závratě, tlak na čele, únava, deprese, nauzea, bolesti končetin a zad, mravenčení, křeče svalů… Gangrenózní – stahy cév, svalové bolesti, střídání pocitů chladu a tepla, nekrózy až gangrény
25
Námel na pšenici Zdroj:
26
Fusarium Různé druhy Význam: toxiny - zearalenony - hyperestrogenismus
Patogenní pro rostliny (hniloba, vadnutí) Patogenní pro člověka (zvířata) – kožní, podkožní infekce, peritonitida, osteomyelitida, artritida (po implantaci) Většinou lidé oslabení – ATB, transplantace, popáleniny Význam: toxiny - zearalenony - hyperestrogenismus
27
Fusarium F. oxysporum F. subglutinans
28
Fusarium F. oxysporum – hlíza brambory Zealarenony – F. graminearum
29
Desatero rad (jak se uchránit před potravinovými plísněmi)
Nekonzumujte plesnivé potraviny, ani je neokrajujte a nezkrmujte zvířectvem Dodržujte základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami Pravidelně uklízejte domácnost Uchovávejte potraviny v domácnosti podle doporučeních výrobce a obecných hygienických zásad Nekupujte smyslově znehodnocené potraviny
30
Desatero rad (jak se uchránit před potravinovými plísněmi)
Nekupujte potraviny zbytečně do zásoby – plánujte jejich nákup Nakupujte pouze jakostní potraviny Nedotýkejte se rukou v obchodě nebalených potravin Nebojte se upozornit zaměstnance obchodu na nevhodné skladování potravin v prodejně
31
Zdroje Toxikon: Jedy nižších hub. [online]. [cit ]. Dostupné z: Mycology Online: Fusarium sp. [online]. [cit ]. Copyright © 2012 The University of Adelaide. Dostupné z:
32
Zdroje NĚMCOVÁ, E. Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny. In: toxicology.cz [online] [cit ]. Dostupné z: PATOČKA, J. et al. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, s. ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.