Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZSF JU v Českých Budějovicích, 1. OVZN Denisa ŠTĚRBOVÁ, Lucie LUKŠOVÁ, Šárka PROKŮPKOVÁ, Markéta BŘEZKOVÁ, Michaela ZAJÍČKOVÁ, Kateřina KALČÍKOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZSF JU v Českých Budějovicích, 1. OVZN Denisa ŠTĚRBOVÁ, Lucie LUKŠOVÁ, Šárka PROKŮPKOVÁ, Markéta BŘEZKOVÁ, Michaela ZAJÍČKOVÁ, Kateřina KALČÍKOVÁ."— Transkript prezentace:

1 ZSF JU v Českých Budějovicích, 1. OVZN Denisa ŠTĚRBOVÁ, Lucie LUKŠOVÁ, Šárka PROKŮPKOVÁ, Markéta BŘEZKOVÁ, Michaela ZAJÍČKOVÁ, Kateřina KALČÍKOVÁ

2  Vláknité mikroskopické houby  Dělení:  Žádoucí – sýry  Nežádoucí (patogenní) – produkce mykotoxinů, způsobují otravy (mykotoxikózy)  Potenciálně toxigenní = tvorba toxinů za určitých podmínek  Na potravinách – různě zbarvené porosty

3  Dnes známo 350 druhů patogenních plísní  Nejznámější potravinové plísně – rod Penicillium a Aspergillus  Často napadené potraviny: pečivo, salámy, sýry

4 Zdroj: onov%C3%A1&start=60&num=10&hl=cs&biw=12 80&bih=578&tbm=isch&tbnid=SivR8-DMp- Ld9M:&imgrefurl=http://eso.vscht.cz/cache_data/1 154/www.vscht.cz/kch/galerie/houby1.htm&docid= NUumR_bWlqfyfM&imgurl=http://eso.vscht.cz/cac he_data/1154/www.vscht.cz/kch/galerie/obrazky/h ouby/pcyamak.gif&w=451&h=554&ei=9ReZUO3p MMqo4gTE- 4GYAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=444&vpy=168&du r=2499&hovh=249&hovw=203&tx=132&ty=147&si g= &page=4&tbnh=135&t bnw=122&ndsp=24&ved=1t:429,r:42,s:20,i:130

5  = toxiny produkované houbami  Dnes známo 300 druhů mykotoxinů  Liší se svojí strukturou  Vyvolávají  Alergie  Onemocnění  Poškození – ledviny, játra, sleziny, krve, nervů, reprodukčních orgánů, imunitního systému…

6  Specifické účinky na orgány:  Hepatotoxické: aflatoxiny, ochratoxin A  Nefrotoxické: ochratoxin, citrinin  Neurotoxické  Genotoxické  Imunosupresivní účinky  Toxické pro GIT – zvracení…  Nejčastěji sledované – aflatoxin B1, B2, G1, G2; ochratoxiny, patulin, kys. cyklopianozová, sterigmatocystin, deoxynivalenol

7  Skupina 7 mykotoxinů, produkovaných rodem Aspergillus a Penicillium  Hlavně v obilí, i v arašídech, v kávě a v soje  Kumulují se v krvi, orgánech zvířat (! na masné výrobky)  Ochratoxin A  teratogen  imunosupresivní účinek  možná i mutagen

8 Zdroj: &imgrefurl=http://www.mdpi.com/ /2/8/2083&docid=K3M2yTu3vViaVM&imgurl=http://www.mdpi.com/ /2/8/2083/ag&w=379&h=236&ei=yRGZUPq7H4ni4QT39IGgDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=952&vpy=28 6&dur=3743&hovh=177&hovw=285&tx=155&ty=101&sig= &page=3&tbnh=130&t bnw=208&start=37&ndsp=22&ved=1t:429,r:21,s:20,i:192

9 Zdroj: mages/aspergillus- ochraceus.jpg&w=185&h=137&ei=yRGZUPq7H4ni4QT39IGgDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=624&vpy=269&d ur=2930&hovh=109&hovw=148&tx=109&ty=41&sig= &page=3&tbnh=109&tbnw= 145&start=37&ndsp=22&ved=1t:429,r:19,s:20,i:186

10 Zdroj: &imgrefurl=http://www.grainscanada.gc.ca/storage-entrepose/ota/ota- eng.htm&docid=AtuiTqRTdR5w2M&imgurl=http://www.grainscanada.gc.ca/storage- entrepose/ota/images/ota-a-wk- 9.png&w=595&h=277&ei=yRGZUPq7H4ni4QT39IGgDQ&zoom=1&iact=rc&dur=366&sig= &page=3&tbnh=144&tbnw=288&start=37&ndsp=22&ved=1t:429,r:26,s:20,i:207&tx=190&ty=93

11  produkovaný rody Penicillium, Aspergillus  V ovoci (jablka)  V potravinách – indikátor špatných výrobních postupů  Účinky  Bakteriostatické a baktericidní účinky  Mutagen  Teratogen  karcinogen

12 Zdroj: FETqSha1pM9NdM:&imgrefurl=http://www.gronkowiec.pl/patulin.html&docid=zMryYxt3MtMWDM&imgurl =http://www.gronkowiec.pl/patulina.jpg&w=200&h=196&ei=oA- ZUNWmIcGE4ASW6YC4Cw&zoom=1&iact=hc&vpx=146&vpy=169&dur=2569&hovh=156&hovw=160&tx =38&ty=53&sig= &page=8&tbnh=156&tbnw=155&ndsp=27&ved=1t:429,r:78,s:1 00,i:23

13 Zdroj: news.blogspot.com/2011_04_17_archive.html&docid=w3AtFOnfIMMmeM&imgurl=http://www.biologi.lipi.go.id/fo to_berita/2011_04_25_14_14_19apel.jpg&w=388&h=133&ei=sBCZUP3HJaSn4gT1yoCoCw&zoom=1&iact=hc &vpx=847&vpy=322&dur=4011&hovh=106&hovw=310&tx=215&ty=29&sig= &page=3& tbnh=106&tbnw=278&start=53&ndsp=28&ved=1t:429,r:59,s:20,i:306

14 Zdroj: uage/en-US/Default.aspx

15  Rod Penicillium, Aspergillus  V rýži, krmné směsi, produktech z kokosových ořechů  Po 2. sv. válce – otrava Itálie a Španělsko („žlutá rýže“)  Účinky : neurotoxicita

16 Zdroj: VyCbJM:&imgrefurl=http://www.fermentek.co.il/citrinin.htm&docid=VH1m9Yw3yft2RM&imgurl= citrinum.jpg&w=98&h=130&ei=YxeZUOCOKKb_4QTO9oC4DA&zoom=1&iact=hc&vpx=999&vpy=20 9&dur=2236&hovh=104&hovw=78&tx=75&ty=31&sig= &sqi=2&page=1&tbnh =104&tbnw=78&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:4,s:0,i:78

17 Zdroj: VMrqdnu9NFexM:&imgrefurl=http://www.kosvi.com/courses/vpat5215_1/vpat5230/tubulardis/TUBULAR_2. htm&docid=Oejp_nd2zM5qrM&imgurl=http://www.kosvi.com/courses/vpat5215_1/vpat5230/tubulardis/imag es/F07550.jpg&w=350&h=299&ei=ZheZUO6hF7LZ4QTxvoEg&zoom=1&iact=hc&vpx=457&vpy=95&dur=5 184&hovh=207&hovw=243&tx=162&ty=79&sig= &page=4&tbnh=149&tbnw=201& ndsp=25&ved=1t:429,r:64,s:20,i:196

18  Produkovaný Aspergillus flavus  Primární produkt – možnost vzniku derivátů  Výskyt: podzemnice olejná, kukuřice, kakao, koření, ořechy, obiloviny, sušeném mléko, sýry, výrobcích z mléka, sója (! NE syrová, pouze zpracovaná)  Růstové optimum °C, vlhkost nad 84%

19  Účinky  Akutně toxické  Kancerogenní  Mutagenní  Teratogenní

20 Zdroj: ia/commons/9/9b/Aspergillus.gif&w=208&h=207&ei=AhGZUMnACIb04QT4nYHIAw&zoom=1&iact=hc&vpx= 305&vpy=166&dur=416&hovh=165&hovw=166&tx=128&ty=72&sig= &sqi=2&page =1&tbnh=143&tbnw=155&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0,i:69

21 Zdroj: 19/aflatoxin.html&docid=D87E2aPoMvhbBM&imgurl=http://www.ipm.iastate.edu/ipm/icm/files/images/aspercorn.j pg&w=504&h=335&ei=AhGZUMnACIb04QT4nYHIAw&zoom=1&iact=hc&vpx=523&vpy=2&dur=2437&hovh=183 &hovw=275&tx=141&ty=69&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=147&tbnw=245&start=0&ndsp =18&ved=1t:429,r:8,s:0,i:90

22 Zdroj: s/PlantIndustries_FruitAndVegetables/Peanuts_aflatoxin250.jpg&w=250&h=130&ei=AhGZUMnACIb04QT4nY HIAw&zoom=1&iact=hc&vpx=540&vpy=175&dur=1946&hovh=104&hovw=200&tx=102&ty=60&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=104&tbnw=200&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:0,i:108

23  Produkován Claviceps purpurea (Paličkovice nachová)  V obilí (hlavně žito) a travách (hlavně lipnice luční, kostřava červená, trávy rodu Lolium)  Dnes z mléka, potraviny z dovozového obilí

24  Onemocnění = ergotismus  2 formy:  Konvulzivní – závratě, tlak na čele, únava, deprese, nauzea, bolesti končetin a zad, mravenčení, křeče svalů…  Gangrenózní – stahy cév, svalové bolesti, střídání pocitů chladu a tepla, nekrózy až gangrény

25 Zdroj: ali%C4%8Dkovice_nachov% C3%A1

26  Různé druhy  Patogenní pro rostliny (hniloba, vadnutí)  Patogenní pro člověka (zvířata) – kožní, podkožní infekce, peritonitida, osteomyelitida, artritida (po implantaci)  Většinou lidé oslabení – ATB, transplantace, popáleniny Význam: toxiny - zearalenony - hyperestrogenismus

27 F. oxysporumF. subglutinans

28 F. oxysporum – hlíza bramboryZealarenony – F. graminearum

29  Nekonzumujte plesnivé potraviny, ani je neokrajujte a nezkrmujte zvířectvem  Dodržujte základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami  Pravidelně uklízejte domácnost  Uchovávejte potraviny v domácnosti podle doporučeních výrobce a obecných hygienických zásad  Nekupujte smyslově znehodnocené potraviny

30  Nekupujte potraviny zbytečně do zásoby – plánujte jejich nákup  Nakupujte pouze jakostní potraviny  Nedotýkejte se rukou v obchodě nebalených potravin  Nebojte se upozornit zaměstnance obchodu na nevhodné skladování potravin v prodejně

31  Toxikon: Jedy nižších hub. [online]. [cit ]. Dostupné z: /obsah.php /obsah.php  Mycology Online: Fusarium sp. [online]. [cit ]. Copyright © 2012 The University of Adelaide. Dostupné z: al_Descriptions/Hyphomycetes_(hyaline)/Fus arium/ al_Descriptions/Hyphomycetes_(hyaline)/Fus arium/

32  NĚMCOVÁ, E. Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny. In: toxicology.cz [online] [cit ]. Dostupné z: e=News&file=article&sid=164 e=News&file=article&sid=164  PATOČKA, J. et al. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, s. ISBN:


Stáhnout ppt "ZSF JU v Českých Budějovicích, 1. OVZN Denisa ŠTĚRBOVÁ, Lucie LUKŠOVÁ, Šárka PROKŮPKOVÁ, Markéta BŘEZKOVÁ, Michaela ZAJÍČKOVÁ, Kateřina KALČÍKOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google