Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transformace souřadnic 2D a 3D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transformace souřadnic 2D a 3D"— Transkript prezentace:

1 Transformace souřadnic 2D a 3D
Daniel Ondráček, H2KNE1 2014

2 Úvod Transformace souřadnic slouží k převodu polohových bodů z jednoho souřadnicového systému x,y do druhého X,Y. Někdy bývá k předběžnému určení polohy bodů používán místní souřadnicový systém ξ,η, z kterého je pak třeba body převést do stávajícího souřadnicového systému X,Y.

3 Druhy transformací Rovinná (2D) a prostorová (3D) Shodnostní
Podobnostní Afinní Projektivní Konformní Polynomická Jungova

4 Pravidla pro transformace
Transformované body musí být uvnitř obvodového polygonu, tvořeného ID body. Pro kontrolu musí být větší počet ID bodů, než je nutný (nadbytečný počet veličin). Dáváme přednost jednoduššímu typu transformace. Kvalitu transformace posuzujeme souřadnicovými nebo polohovými odchylkami na ID bodech.

5 Rozložení IB

6 Shodnostní transformace
Zachovává tvar a rozměr obrazců 3 Transformační parametry: - dva posuny - úhel pootočení Pro výpočet parametru je nutné znát alespoň 2 IB

7 Rovnice shodnostní transformace X = X0+x. cos ε - y. sin ε Y = Y0+x
Rovnice shodnostní transformace X = X0+x*cos ε - y *sin ε Y = Y0+x*sin ε + y*cos ε Rovnice se často uvádějí i v tomto tvaru:

8 3D shodnostní transformace
Řešení pootočením okolo souřadnicových os Řešení pomocí Eulerových vzorců

9 Podobnostní transformace
Zachovává tvar obrazů 4 transformační parametry: - 2 posuny - úhel pootočení - měřítkový faktor Pro výpočet parametrů je nutné znát alespoň 2 IB v rovině a 3 v prostoru

10 Rovnice shodnostní transformace X = X0 + q x cosε – q y sin ε q=S/S´ Y = Y0 + q x sin ε – q y cos ε Jejich maticová úprava:

11 Afinní transformace Zachovává přímky a rovnoběžnost
6 transformačních parametrů - dva posuny - úhel pootočení - dva měřítkové faktory - úhel popisující nekolmost os Pro výpočet parametrů je potřeba znát hodnoty alespoň 3 IB

12 Rovnice afinní transformace X = X0 + qX cos εX – qYsin ε Y Y = X0 + qX sin ε X + qYcos ε Y Maticový zápis:

13 Vlastnosti některých transformací

14 Posouzení kvality transformace

15 Využití transformací Pologynové pořady, Hansenova úloha a další geodetické úlohy. Transformace trigonometrických sítí do jiných SS a zobrazovacích rovin. V inženýrské geodezii ( při posunech a deformacích částí místních sítí). Ve fotogrammetrii pro převod snímkových souřadnic do ortogonálních systémů.

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Transformace souřadnic 2D a 3D"

Podobné prezentace


Reklamy Google