Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae – bobovité)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae – bobovité)"— Transkript prezentace:

1 LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae – bobovité)

2 Podle české legislativy rozumíme: luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin, předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu, luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,

3 Luštěniny s nízkým obsahem tuku Čočka jedláLens culinaris Fazol obecnýPhaseolus vulgaris Hrách setýPisum sativum Cizrna beraní (římský hrách)Cicer arietinum Bob obecnýFaba vulgaris Fazol měsíční (lima boby)Phaseolus lunatus Vigna zlatá (fazole mungo)Vigna radiata Vigna čínská (dlouhatec čínský)Vigna sinensis

4 Luštěniny s vysokým obsahem tuku (olejniny) Podzemnice olejnáArachis hypogaea Sója luštinatáGlycine max

5 LUŠTĚNINY – složení obsah bílkovin % (podzemnice až 32%, sója až 40%); neplnohodnotné bílkoviny obsah tuku nízký: 1-3% sacharidy 60% - škrob, nestravitelné sacharidy; výjimka sója - 20%, podzemnice - 50% vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová), sója i vitamin E minerální látky (Ca, Fe Zn, Mg - málo využitelné, P, K aj.)

6 LUŠTĚNINY - složení vláknina toxické a antinutriční látky, zejména u sóji – nutná dostatečná tepelná úprava, přiměřený příjem

7 Hodnocení luštěnin z hlediska výživového Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, jejichž výživová hodnota je podstatně vyšší než výživová hodnota bílkovin obilovin. Vhodnou kombinací luštěnin s obilovinami je možno získat zdroj bílkovin srovnatelný s bílkovinami živočišnými Příjem bílkovin z luštěnin není spojen s příjmem tuku a cholesterolu, jak je tomu v případě bílkovin živočišných

8 Luštěniny jsou na rozdíl od potravin živočišného původu poměrně bohatým zdrojem vlákniny Luštěniny jsou zdrojem dalších důležitých výživových faktorů – vitaminů, především skupiny B a minerálních látek (fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku aj. Luštěniny mají nízký glykemický index Při nutnosti omezení spotřeby masa, mléka a vajec z důvodů zdravotních nebo ekonomických jsou luštěniny jejich nejvhodnější náhradou

9 Luštěniny zpracované moderními technologiemi jsou vhodné k obohacování různých výrobků z obilovin o bílkoviny a některé další výživové faktory Luštěniny jsou nezbytnou součástí veganských diet, protože v těchto dietách podstatně zvyšují obsah bílkovin a některých dalších výživových faktorů Luštěniny jsou nezbytnou součástí některých léčebných diet Cena luštěnin je ve srovnání se živočišnými zdroji bílkovin výrazně nižší

10 Spotřeba luštěnin v ČR Spotřeba luštěnin stagnuje po několik let mírně nad 2 kg/osobu/rok Důvody nízké spotřeby luštěnin: –Nízká spotřeba luštěninových pokrmů způsobená senzorickými vlastnostmi luštěnin a trávícími potížemi po jejich konzumaci –Trávicí potíže jsou způsobeny hlavně nestravitelnými oligosacharidy - α-galaktosidy (jejich obsah může být účinně snížen klíčením) a dále vlákninou a resistentním škrobem

11 Sója luštinatá (Glycine max (L.) MERR.)

12 Obecná charakteristika luskovina z čeledi bobovité (Fabaceae syn. Leguminosae); semena: sójové boby původ: Jihovýchodní Asie, pravděpodobně Čína semena – sójové boby - jsou již po tisíce let ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu do jídelníčku obyvatel průmyslově vyspělých zemí Evropy a Ameriky začaly pronikat až v minulém století v současné době je světově nejvýznamnější a nejrozšířenější luskovinou. Největším světovým producentem sóji jsou USA

13 Živina/energieObsah (g.100 g -1 ) Voda8,54 Bílkoviny36,49 Lipidy19,94 Sacharidy z toho vláknina potravy cukry 30,16 9,30 7,33 Popel4,87 Energie (kJ/kcal)1866/446 Zdroj: USDA Nutrient Database for Standard Reference (2009) Průměrné složení zralých sójových bobů

14 Toxické a antinutriční látky sójových bobů Tepelně labilní Inhibitory proteas, lektiny, antivitaminy, goitrogenní látky Tepelně stabilní Kyselina fytová, estrogeny, nestravitelné oligosacharidy, lysinoalanin, puriny, alergeny

15 Výrobky ze sóji definované českou legislativou sójovým výrobkem se rozumí potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny sójový nápoj (termín sójové mléko se nesmí používat) zakysaný sójový výrobek tofu - sójový výrobek sojanéza tempeh - sójový výrobek

16 Obecné schéma výroby sójového nápoje 1. Čištění bobů2. Praní3. Máčení ve studené vodě4. Praní 5. Drcení v horké vodě 6. Oddělení vlákniny 7. Vaření8. Odstředění OKARA ↓ ↓ NÁPOJ

17 Legislativní limity pro sójové výrobky Sójový výrobek Bílkovina (%) min. Tuk v sušině (%) max. Sušina v % min. Sójový nápoj0,25,0 Mléko> 2,9> 8,5 (tukuprostá) Sójový nápoj v prášku 2,030,090,0 Zakysaný sójový nápoj 0,415,013,0 Tofu7,540,016,0

18 Živina g/100gSójový nápoj Bender Vitasoy USA (FAO) Kravské mléko Bílkoviny 3,6 3,0 3,2 (74) 3,4 (91) Tuky 2,3 1,5 1,83,5 Sacharidy 3,4 1,4 4,54,6 Energie (kJ/kcal) 204/49 130/30 197/47269/64 Cholesterol 010 mg Laktosa 04,6 Vápník 17 (10%)120 (30%) Složení mastných kyselin (%) Nasycené14,063,5 Monoenové21,633,5 Polyenové63,53,0 Složení kravského mléka a sójových nápojů

19 Živina (g.100g -1 ) Zajíc (sójový nápoj Natural) Zajíc (sójový nápoj Plus) Kravské mléko Bílkoviny3,4 (4,9)3,225,5 Tuky27,4 (31,0)26,026,4 Sacharidy63,0 (60,4)61,036,0 Energie (kcal)510 (529) Vápník (mg)neuvedeno (6,0) Složení sušeného plnotučného mléka a sušených sójových nápojů

20 Surovinové složení sušených sójových nápojů Zajíc – sójový nápoj Natural: sušený kukuřičný sirup, (částečně hydrogenovaný sójový olej, tepelně upravená sója - 30 %), regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, protispékavá látka oxid křemičitý, sůl přírodně identické barvivo karoten Zajíc – sójový nápoj Plus: dtto + vápník, vitaminový komplex (B 1, B 2, B 6, B 12, E, C, kys. pantotenová, biotin, niacin, kys. listová) stabilizátor karagenan

21 Složení plnotučného mléka a sušených sójových nápojů po obnovení Sójový nápoj – ASP: kukuřičný sirup, částečně ztužený rostlinný tuk, tepelně upravená sója 3%, sójový proteinový koncentrát 2%, stabilizátor fosforečnan draselný, emulgátor E472, protispékavá látka oxid křemičitý, přírodně identické aroma. Živina (g/100 ml) ZajícASPKravské mléko Bílkoviny0,380,553,4 Tuk2,50 3,5 Sacharidy6,545,504,6

22 Rozdíly v kvalitě živin ŽivinaKravské mlékoSójové nápoje Bílkovinyplnohodnotnéneplnohodnotné Tukvysoký obsah SFA nízký obsah PUFA obsahuje cholesterol nízký obsah SFA vyšší obsah PUFA neobsahuje cholesterol Sacharidylaktosacukry, oligosacharidy, vláknina Vápníkvysoká využitelnost (cca 30%) nižší využitelnost (cca 10 %)

23 Další rozdíly v kravském mléce je vyšší obsah vitaminu A a obsahuje na rozdíl od sójových nápojů vitamin B 12 a vitamin D vápníku, fosforu, zinku a některých dalších minerálních látek obsahují sójové nápoje (pokud nejsou obohacené) výrazně méně než mléko kravské v sójových nápojích jsou přítomny antinutriční látky (nestravitelné oligosacharidy, saponiny, alergeny, fytoestrogeny aj.)

24 Další rozdíly fytoestrogeny (isoflavony) – obsah: 0,25 mg/g v klasickém nápoji. Pozitivní působení u žen po menopauze, u žen v reprodukčním věku a dětí mohou působit negativně senzorické vlastnosti sójových nápojů jsou pro většinu spotřebitelů málo atraktivní (výroba směsí s kravským mlékem)

25 ZÁVĚRY Sójové nápoje nejsou rovnocennou náhradou mléka, i když mají určité přednosti, zejména: nepřítomnost cholesterolu a laktosy a lepší složení mastných kyselin tuku v případě, že se nejedná o částečně ztužený tuk pokud tuk pochází ze sójových bobů obsahuje pozitivně působící fosfolipidy a fytosteroly pro ženy po menopauze je přínosem obsah isoflavonů (fytoestrogenů) největším nedostatkem (pokud se nejedná o nápoje obohacené) je nízký obsah vápníku, který je navíc málo využitelný

26 ZÁVĚRY Dalšími nedostatky jsou: nižší biologická hodnota bílkovin (nedostatek sirných aminokyselin) velice nízký obsah bílkovin a vysoký obsah sacharidů v některých sušených výrobcích nižší obsah některých vitaminů a nepřítomnost vitaminu B 12 a D obsah antinutričních látek sója je větším alergenem než mléko

27 Porovnání masa jatečných zvířat a „masa“ sójového Nepřítomnost tuku a cholesterolu Nižší energetická hodnota Přítomnost vlákniny Nižší kvalita bílkovin Malá využitelnost železa Nepřítomnost vitaminu B 12 Jiné senzorické vlastnosti (horší) Přítomnost antinutričních látek

28 Vliv vysokého tlaku na mikroflóru naklíčených luštěnin. JANA DOSTÁLOVÁ 1, PAVEL KADLEC 2, JAN STROHALM 3, JANA CULKOVÁ 1 a MILAN HOUŠKA 3 1 VŠCHT, Ústav chemie a analýzy potravin 2 VŠCHT, Ústav chemie a technologie sacharidů 3 Výzkumný ústav potravinářský Praha

29 Klíčení luštěnin Obsah nestravitelných sacharidů lze velmi účinně (méně než 20% původní hodnoty) snížit klíčením Během klíčení se velmi zvyšuje obsah mikroorganizmů – JTK v našich pokusech dosáhly hodnot až V literatuře je popsáno mnoho onemocnění z potravin způsobených konzumací naklíčených luštěnin Pro prodloužení skladovatelnosti naklíčených luštěnin jsme v naší studii zvolili metodu ošetření vysokým tlakem

30 VÝSLEDKY Změny α-galaktosidů a CPM během klíčení semen čočky a cizrny

31 Materiál Hrách (Pisum sativum L.), Česká republika Cizrna (Cicer arietinum L.), Turecko Čočka (Lens culinaris MEDIK.), Kanada Fazole mungo (syn. mungo) (Vigna radiata (L.) WILCZEK), Barma

32 Metody Klíčení: 2-3 dny v provzdušňované vodovodní vodě při 20 ˚C Mikrobiologické rozbory byly provedeny v akreditované laboratoři Státního zdravotního ústavu v Praze –Mikrobiologické hodnocení zahrnovalo stanovení: celkového počtu mikroorganizmů - ČSN ISO 4833, kvasinek - ČSN ISO 7954, koliformních mikroorganizmů - ČSN ISO 4832, plísní - ČSN ISO 7954, salmonel - ČSN EN ISO –U všech vzorků byla provedena čtyři paralelní stanovení

33 Naklíčená semena cizrny

34 Naklíčená semena čočky 1 den2 dny3 dny 4 dny5 dní

35 Vysokotlaké zařízení Lis CYX 6/0103 ZDAS s.r.o., Česká republika Pracovní tlak do 600 MPa Velikost komory průměr 90 mm délka 320 mm Objem komory 2 litry Příkon 7.5 kW

36 Ošetření vysokým tlakem Tlakovací medium: pitná voda Obalový materiál: PA/PE 80 sáčky Průměrný přírůstek tlaku: 8 MPa/s Dekomprese byla ovládána ručně (kolem 150 MPa/s) Teplota tlakovacího media: 18 – 22°C (přibližně stejná jako teplota vzorků) Vzorky byly po tlakování skladovány v chladničce při 4 – 8°C 21 dnů

37 Tabulka 1. Podmínky tlakování naklíčených semen luštěnin. SemenaDny klíčeníNálevPoměr Semena : nálev pHTlak (MPa) Doba tlakování (min) Hrách3Voda1 : Cizrna2Citronová k.2 : Čočka3Citronová k.1 : Mungo3Citronová k.1 :

38 Celkový počet mikroorganismůPlísně Semena/podmínkyABCABC Hrách2.4x10 6 <107.5x10 4 <10 Cizrna1.6x10 5 <10 70<10 Čočka3.4x10 7 <10 80<10 Mungo1.4x x x10 5 <10 Tabulka 2. Obsahy mikroorganismů v naklíčených semenech luštěnin (CFU/g). A – netlakované B – po tlakování C – 21 dnů po tlakování

39 KvasinkyKoliformní Semena/podmínkyABCABC Hrách4.8x10 3 <10 6.6x10 5 <10 Cizrna1.8x10 2 <10 1.1x10 3 <10 Čočka1.1x10 3 <10 2.7x10 6 <10 Mungo1.1x10 2 <10 4.3x10 4 <10 Tabulka 2. pokračování A – netlakované B – po tlakování C – 21 dnů po tlakování

40 Klíčením, působením vysokého tlaku a skladováním takto ošetřených semen došlo ke snížení obsahu α- galaktosidů u hrachu na 8 %, u cizrny na 5 % a u čočky na 8 % původního obsahu galaktosidů v suchých semenech.

41 Receptura (porce:100g) 50g fazole 5g nálev 5g kukuřice 10g mrkev 20g zelí 10g cizrna

42 Receptura (porce:100g) 30g mrkev 5g celer 15g pór 20g cizrna 30g majonéza

43 Tři druhy zeleninových salátů s přídavkem naklíčených fazolí mungo ošetřených vysokým tlakem

44 Zeleninové saláty s přídavkem naklíčené sóji ošetřené vysokým tlakem Fazolovo-rajčatový salát Salát s kuskusem a houbami

45 Hodnocení zeleninových salátů s přídavkem naklíčené sóji ošetřené vysokým tlakem  Fazolovo-rajčatový salát  Zeleninový salát s kuskusem a houbami EHBTS bez sóji138 kJ1,2 g0,6 g5,5 g s přídavkem sóji238 kJ3,8 g2,0 g5,9 g EHBTS bez sóji276 kJ2,5 g1,1 g11,2 g s přídavkem sóji320 kJ3,9 g1,8 g10,8 g

46 Výsledky senzorického hodnocení  prokázány statisticky významné rozdíly pouze v intenzitě luštěninové chuti Fazolovo-rajčatový salát Salát s kuskusem a houbami

47 ZÁVĚRY Ošetření vysokým tlakem je pro naklíčená semena luštěnin efektivní metodou pro prodloužení jejich skladovatelnosti Počty všech mikroorganizmů ve všech luštěninách, s výjimkou fazolí mungo, byly působením vysokého tlaku sníženy na počty < 10 CFU/g Celkový počet mikroorganizmů se zvýšil během 21 denního chladírenského skladování nad 10 CFU/g v hrachu a fazolích mungo (v čočce a cizrně byl < 10 CFU/g) Počty plísní, kvasinek a koliformních zůstaly < 10 CFU/g během celé doby skladování

48 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST A DOBROU CHUŤ PŘI KONZUMACI POKRMŮ PŘIPRAVENÝCH Z LUŠTĚNIN


Stáhnout ppt "LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae – bobovité)"

Podobné prezentace


Reklamy Google