Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hromadná korespondence OpenOffice.org 3. Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hromadná korespondence OpenOffice.org 3. Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo."— Transkript prezentace:

1 Hromadná korespondence OpenOffice.org 3

2 Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo ale napíše adresy? My budeme psát adresu rovnou do dopisu. Má to své výhody a my máme okénkové obálky. Pointa hromadné korespondence je v tom, že nám spojí formulář dopisu s daty ze seznamu a pro každého adresáta vytvoří originální dopis.

3 Spustíme průvodce hromadnou korespondencí

4 1. krok, kde vzít text pokud jsme již něco napsali před spuštěním hromadné korespondence, nebo chceme začít na čistém papíře – možnost psát ještě bude pokud chceme adresy či jiné položky hromadné korespondence vložit do již existujícího dokumentu

5 2. krok, vybereme druh dokumentu - dopisy

6 3. krok, výběr seznamu s daty - adresami Předpokládejme, že seznam s adresáty máme již připraven v některém z pod- porovaných souborů (csv; dbf; xls; …). Zde ho otevřeme

7 Po otevření souboru uvidíme Nechceme-li všechny záznamy, můžeme požít filtr.

8 Vložení bloku s adresou Nejdůležitější je nastavit shodu skutečných názvů položek s názvy očekávanými.

9 4. krok, vložení oslovení závislého na pohlaví Text pro muže i pro ženy můžeme editovat. Pokud oslovení zahrnovat nechceme, odháčkujeme volbu.

10 5. krok, úprava vzhledu Snadno můžeme nastavit pozici adresy tak, aby vyšla do okénka obálky.

11 6. krok, úprava dokumentu Výběr příjemce (položky seznamu). Vlastní dopis se skrývá pod tímto poměrně velkým oknem. Zde zapnout úpravu dokumentu (je-li třeba). Teprve nyní možnost ručního výběru příjemců

12 Úprava dokumentu – text pro všechny Vícenásobného oslovení se nelekejte, v dopise bude použito to správné podle pohlaví. Dále volte ZPĚT Níže pište nebo vložte text dopisu.

13 7. krok, úprava jednotlivých dopisů Tím končí hromadné úpravy. Po stisku tohoto tlačítka bude vygenerován dokument obsahující dopis pro každého příjemce

14 Nyní už můžete upravovat každý dopis zvlášť.

15 8. krok, uložení – tisk Počáteční dokument je dokument s poli, společný pro všechny příjemce. Vygenerovaný dokument obsahuje mnoho stran – dopisů pro jednotlivé příjemce.

16 Nášup

17 Vložení jiné položky – pole ze seznamu

18 1. 2. 3. 4. 5.

19 Vložení textu podmíněného položkou

20 1. 2. 4. text, je splněno 6. 5. text, není splněno 3. podmínka Syntaxe pro xls: [sešit.list.sloupec] ==je rovno?

21 Pro začátek vše


Stáhnout ppt "Hromadná korespondence OpenOffice.org 3. Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo."

Podobné prezentace


Reklamy Google