Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002."— Transkript prezentace:

1 Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 PŘÍMÉ BANKOVNICTVÍ BALÍČKOVANÍ SLUŽEB PLATEBNÍ KARTY

3  dálkový styk s bankou, možnost zadávat příkazy a provádět bankovní operace bez nutnosti osobního kontaktu, 24 hodin, 7 dnů v týdnu  vznik v 90. letech 20. století jako alternativa ke kamenným pobočkám bank  příležitost jak ušetřit peníze, čas  rychlejší, levnější a pohodlnější, s důrazem na bezpečnost financí  další výhody – úspory na straně banky – méně pracovníků, menší pobočky  operace jsou zabezpečené heslem, kódem, elektronickým podpisem

4 Možnosti  internetové bankovnictví  např. v KB – telefonní linka, bezplatná 800…..  mobilní banka  samoobslužné zóny  telebanking

5 BALÍČKOVÁNÍ SLUŽEB  Klient má zájem o více služeb, banka nabízí balíček produktů, podepisuje se 1 smlouva, banka získává o klientovi hodně informací na základě kterých ve vhodnou dobu nabízí další a další produkty Výhody balíčku:  rychlost (přímé bankovnictví)  likvidita (šeky, karty, možnost přečerpat konto)  výnos (spořící účet s trvalým příkazem)  přehled (výpisy – papírové, elektronické)  bezpečnost (bezhotovostní převody mezd)  komfort (trvalé platební příkazy, platební karty s pojištěním)

6 PLATEBNÍ KARTY Historie  1914 první platební karta - americká telefonní a telegrafní společnost. Byla z plechu a umožňovala svým stálým zákazníkům telefonovat a posílat telegramy bez okamžitého placení  1950 - první univerzálně použitelné platební karty - Diners Club - vydával svým členům pro bezhotovostní placení v restauracích Pravá bankovní karta  1951- The Franklin National Bank z New Yorku. Zdarma pro důvěryhodné klienty, obchodníci platili bance poplatek za provedené platby. Klienti museli nákupy uhradit do 30, 60, 90 dnů  1988 ČR - První kartu vydala Živnostenská banka jako dispoziční karta k tuzexovému účtu. Od poloviny roku 1989 vydávala Česká státní spořitelna svým klientům ke sporožirovým účtům karty k výběru z bankomatů

7 DRUHY PLATEBNÍCH KARET Základním kritériem je tvz. způsob zúčtování  Debetní - lze platit u obchodníka nebo vybírat z bankomatu, pokud je na účtu dostatek peněz. K zúčtování dochází většinou chvíli po provedené transakci maximálně několik dní či týden. Banka odečte danou sumu přímo z účtu klienta  Kreditní - nákup zboží nebo služby na úvěr. K zúčtování dochází až po určité bankou stanovené době. Úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru (obvykle 5 - 10 % z dlužné částky) a úvěrový limit (podle bonity klienta)

8 POČET KREDITNÍCH KARET V ČR v mil. (zdroj HN 16. 11. 2011)

9 STAV FINANČNÍHO SEKTORU ČR Velká bankovní čtyřka – podíl na celkových aktivech bankovního sektoru téměř 58 % - pořadí dle výše zisku. Častěji se uvádí statistika podle počtu klientů  Česká spořitelna – 5,3 mil klientů (Rakousko)  Skupina ČSOB – 3 mil klientů (Belgie)  Skupina Komerční banka – 1,6 mil klientů (Francie)  UniCredit Bank Czech Republic – od 2007, spojení Živnostenské banky a HVB banky (Rakousko)

10 FINANČNÍ DESATERO 1. chraňte peníze před zloději a před padělky 2. peníze musí pracovat, i když vy spíte 3. dobře zkoumejte nabídky bank, ta na první pohled atraktivní-nemusí být nejlepší 4. pečujte o svůj úvěrový profil – neměňte často zaměstnání, adresu, plaťte účty včas, ne mnoho půjček. Vyhýbejte se úvěrové pasti, která neodpovídá vašim příjmům 5. vytvořte si své investiční portfolio, při rizikové akci zvažte kolik můžete ročně max ztratit 6. myslete na „zadní kolečka“- zvolte optimální variantu pojištění a spoření 7. pracujte s novými penězi – zvažte, který druh bezhotovostního placení vyhovuje, vyber takovou platební kartu, která nemá vysoké poplatky díky službám, které ani nepotřebujete 8. řízení financí začíná každodenním sledováním příjmů a výdajů 9. sleduj dění na trhu peněz, nauč se rozumět řeči čísel a financí 10. pamatuj na úsloví „Peníze jsou nástroj moudrých a cíl hlupáků“

11 ÚKOL  Na internetu najdi nabídku přímého bankovnictví u banky, kde máš vedený účet.  Jaký balíček služeb nabízí tvoje banka?  Kdo je vlastníkem jednotlivých bank u tzv. bankovní čtyřky v ČR?

12 POUŽITÁ LITERATURA  Klínský, P. Ekonomika 3. Praha: FORTUNA, 2004. ISBN 80- 7168-826-6.  Synek, M. a kol. Podniková ekonomika. Praha: C.H.Beck,1999. ISBN 80-7179-228-4.  Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled. Zlín: CEED, 2008. ISBN 978-80-903433-7-5.  Hospodářské noviny 16. 11. 2011  http://www.penize.cz/prime-bankovnictvi


Stáhnout ppt "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002."

Podobné prezentace


Reklamy Google