Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který."— Transkript prezentace:

1 Shrnutí I. - III. přikázání

2 Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který osvobozuje z … otroctví). „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví“ Bůh jako jediný zachránce, Bůh zachraňuje, bohové nemohou.

3 Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Svoboda v. manipulace Ideologie Ideologie – do sebe uzavřený systém, který chce vysvětlit vše pouze sebou samým. Pokušení moci Pokušení majetku Pokušení požitku a rozkoše

4 Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Relativizace Bohem Relativizace moci Relativizace majetku Relativizace požitku a rozkoše

5 Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Obrazy Boha a dějin spásy v kultu a umění II. Nicejský koncil (787) se rozhodl pro uctívání obrazů. Jádrem zdůvodnění bylo Vtělení Logu. V Ježíši Kristu se Bůh stal člověkem. Tak má Bůh konkrétní tvář, tvář Ježíše Nazaretského. Lidská tvář je tváří Boží, je ikonou Otce.

6 Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Krása – proporcinalita, integrita, záře řádu. Kýč – lživá parodie krásy. Falešné představy o Bohu Bůh soudce, dozorce, účetní... Bohopocta Falešný kult a pověra

7 Shrnutí I. - III. přikázání II. přikázání Jméno – osoba Jméno – číslo Kdo znal jméno, mohl manipulovat osobou. JAHVE Jméno milovaného ho zpřítomňuje. Ježíš - Je = Jahve, šua = spása Zneužití Božího jména: lze s ním zaštiťovat naše zájmy „ve jménu Boha“.

8 Shrnutí I. - III. přikázání II. přikázání Povinnost úcty k posvátnému Úcta k posvátným místům Úcta k posvátným předmětům a věcem profanace, rouhání

9 Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání 1. Znění textu Trojí znění textu 2. Vztah práce a odpočinku v antickém světě Práce – otroci + ženy, volný čas – svobodní muži Epos Athrahasis – volný čas jako výraz svobody.

10 Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání III. přikázání Dekalogu – změna v rozdělení práce a volného času. Bůh pracuje a odpočívá, lidé (bez rozdílu) pracují a odpočívají Dvě východiska – stvoření a osvobození z otroctví v Egyptě. Logos proměňuje chronos v kairos – Zvěstování Panně Marii.

11 Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání Neděle je dnem kritického zamyšlení se nad zodpovědným zacházením se vším, co nám bylo svěřeno jako Boží stvoření, naším místem a orientací ve vlastním životě.


Stáhnout ppt "Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který."

Podobné prezentace


Reklamy Google