Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skládání sil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skládání sil."— Transkript prezentace:

1 Skládání sil

2 na těleso působí zpravidla více sil
síla, která má na těleso stejný účinek jako několik současně působících sil, se nazývá výslednice těchto sil postup hledání výslednice se nazývá skládání sil

3 A) Skládání sil stejného směru
Na siloměr zavěsíme postupně 50g a 100g závaží. Vždy změříme a porovnáme výslednou sílu. Urči směr sil, jak získáme velikost výslednice, jakým směrem bude působit?

4 F1= 0,5N F = F1+ F2 = 1,5N F2= 1N Výslednice dvou sil stejného směru má s danými silami stejný směr a její velikost se rovná součtu velikostí obou sil.

5 B) Skládání sil opačného směru
Na parašutistu působí gravitační síla 800N, síla odporu vzduchu je 650N. Jak velká výsledná síla na něj působí, jaký má směr? Urči směr sil, jak získáme velikost výslednice, jakým směrem bude působit?

6 F = F1 - F2 = 150N F2= 650N F1= 800N Výslednice dvou sil opačného směru má stejný směr jako větší síla a její velikost se rovná rozdílu velikostí obou sil.

7 C) Skládání sil různého směru
Na těleso působí dvě síly: F1=5N, F2=3N. Síly svírají úhel 45°. Určete výslednici těchto sil. Urči směr sil, jak získáme velikost výslednice, jakým směrem bude působit?

8 F2= 3N F F1= 5N Výslednici dvou sil různého směru určujeme graficky. Sestrojíme rovnoběžník sil, jeho úhlopříčka je pak výslednicí těchto sil.

9 Rovnováha sil F1= 2N F = F2- F1 = 0N F2= 2N
Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, působící současně na těleso v jedné přímce jsou v rovnováze. Jejich výslednice je nulová a pohybové účinky na těleso se ruší.

10 http://surendranath. org/Applets/Kinematics/BoatRiver/BoatRiverApplet
Fyzika silcom-multimedia – skládání sil

11 Zopakuj Skládání sil

12 Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)


Stáhnout ppt "Skládání sil."

Podobné prezentace


Reklamy Google