Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rakousko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rakousko."— Transkript prezentace:

1 Rakousko

2 Úvod Rakousko (RZJ) : Zkratka – ÖGS Rakouský znakový jazyk (název) : Österreichische Gebárdensprache ÖGS je plnohodnotný, přirozený jazyk s bohatou slovní zásobou. Má vlastní gramatiku a syntax. Není závislý na německém mluveném jazyce.

3 = historie začala od roku 1990 a od roku 2005 začal být znakový rakouský jazyk být jako národní
= neslyšících lidí je asi zhruba = neslyšící významná osoba v Rakousku byl Hieronysmus Lorm

4 Rozdíl mezi zahraničním znaky
- Ano cizinci se mohou domluvit mezinárodním jazykem nebo pomocí tlumočníka Jak se liší mezi českým a rakouským znakovým jazykem. Jsou úplně odlišné. Protože je to úplně jiný národ s jiným jazykem.

5 Ukažme jim co jsme zač Chceme říct svůj důvod, proč by se neměl rušit znakový jazyk. Proč? Protože neslyšící se potřebují domluvit mezi sebou, a to je právě díky pomocí znakového jazyka. Znakový jazyk je pro nás velmi důležitý, když člověk neumí pořádně mluvit, tak si musí pomáhat pomocí znakového jazyka. Pomocí znaků můžeme vyjádřit i abstraktní pojmy a pocity. Také můžeme v ÖGS vyprávět pohádky. A je to významnou součástí mnohojazyčnosti.

6 Zajímavosti Jako první stát, který schválil znakový jazyk a oficiální státní jazyk byl Island Hodně se můžeme setkat s jazykem, který pochází z jejich oblasti např. Český znakový jazyk, Americký znakový jazyk… Informace o RZJ na videu v ČZJ

7 Závěr Tento reliéf se nachází v Holečkově škole pro sluchově postižené
Závěr Tento reliéf se nachází v Holečkově škole pro sluchově postižené. „Znamená to Život je krásný, buďte šťastni a mějte se rádi!"

8 Zpracovali Lukáš Dotlačil Jenda Listkowski Pavlína Šnajberková
Ivan Crnac Vojtěch Gorol


Stáhnout ppt "Rakousko."

Podobné prezentace


Reklamy Google