Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník"— Transkript prezentace:

1 Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník
Příprava herbářové položky Bohumil Bareš

2 Příprava herbářové položky – Cíl:
Na základě teoretických vědomostí získaných při určování rostlin naučit se technice přípravy vlastního herbáře

3 Pomůcky : Staré použité sešity formátu A4, archy novinového papíru nebo speciální lis, Kreslící čtvrtky formátu A4, nebo archy téže velikosti nařezané z tvrdšího papíru Spisové desky bez hřbetu formátu A4, Průsvitná papírová bankovní lepenka Klíč k určování rostlin

4 Metodika : Především nesbíráme druhy chráněné
Jakmile poznáme druh určený k herbářování vyhledáme vhodný, zdravý a neporušený exemplář, který opatrně utrhneme těsně při zemi. Ve , vědeckých herbářích je i kořen. Kořen herbářujeme vždy, když je důležitým určovacím znakem. Utrženou rostlinu pečlivě rozložíme mezi dva listy použitého sešitu, urovnáme listy a květy. Vždy k exempláři přikládáme lísteček, kde uvedeme rodové a druhové jméno rostliny, místo nálezu (katastr obce), stručný popis stanoviště a datum nálezu. V konečném popisu uvádíme u jednotlivých položek i jméno sběratele.

5 Jednotlivé druhy sbíráme zásadně ve fázi kvetení
Jednotlivé druhy sbíráme zásadně ve fázi kvetení. Vždy musí být zastoupen stonek, list a květ. Malé rostliny sbíráme celé i více exemplářů, z velkých pouze část, ale tak, aby nechyběl žádný z uvedených orgánů. U rostlin v přízemní růžicí musíme růžici listů utrhnout zvlášť. Dlouhá stébla trávy několikrát přeložíme, aby se rostlina vešla do formátu A4. Sebraný materiál doma co nejdříve vysušíme. Nalezené druhy znovu pečlivě rozložíme a vyrovnáme na archy novinového papíru ( nezapomeneme přiložit lísteček se všemi potřebnými údaji ).

6 Překryjeme tyto archy několika listy papíru a lehce přitlačíme
Překryjeme tyto archy několika listy papíru a lehce přitlačíme. Přikládáme další vrstvy s rostlinami, až vytvoříme blok, který zatížíme. U lisu stáhneme gumou. Blok uložíme na suchém, teplém a dobře větraném místě. Alespoň po dvou dnech rostliny překládáme a vlhké papíry vyměňujeme za suché. Sušení neurychlujeme na kamnech nebo v troubě, protože přílišným teplem hnědnou. Naopak při pomalém sušení snadno podléhají hnilobným mikroorganismům.

7 Správně usušené rostliny zachovávají co nejvěrněji skutečnou barvu, jsou dostatečně vláčné a nedrolí se. Takové rostliny zpracujeme v herbářové položky. Usušenou rostlinu přeneseme na čtvrtku (na jednu čtvrtku vždy jeden druh a obvykle i jeden exemplář, drobných rostlinek je možno dát více), a přilepíme páskou. Listy orientujeme lící navrch, ale jeden nebo dva listy obrátíme naruby. Každá položka je uvedena správným popisem

8 Zdroje: d/files/Prakticka cviceni_z_botaniky.pdf


Stáhnout ppt "Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google