Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Havárie v největší ruské hydroelektrárně dne 17. srpna 2009

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Havárie v největší ruské hydroelektrárně dne 17. srpna 2009"— Transkript prezentace:

1 Havárie v největší ruské hydroelektrárně dne 17. srpna 2009
Sajano-Sušenskaja hydroelektrárna Havárie v největší ruské hydroelektrárně dne 17. srpna 2009

2 Euler Cruz Ing. Rafael Cesário
Původní autoři této prezentace přeložené do polštiny : Euler Cruz Technický poradce – turbíny Ing. Rafael Cesário mechanik Brazilie – 24. srpna 2009 Volný překlad popisu z polštiny do češtiny

3 Je to velmi zajímavý dokument
co dokáže voda a její tlak, když se vše vymkne obsluze ovládání. Na následujících fotografiích je vidět ohromný rozsah škod. Tato prezentace ukazuje výsledný pohled na některé technické aspekty této katastrofy. Je ale pouze jednou z hypotéz příčin, která byla vytvořena jenom na základě fotografií a filmu pouhý týden po katastrofě. Konečná analýza si vyžádá ještě mnoho drobné práce a času.

4 Výška přehradní hráze je 245 m. Délka přehradní hráze je 1 km.
Tato hydroelektrárna postavená v roce 1978 nedaleko města Sajanogorska na řece Jenisej je šestá z největších světových hydroelektráren a je největší v Rusku. Výška přehradní hráze je 245 m. Délka přehradní hráze je 1 km. Před havárií byla největším dodavatelem elektřiny v Rusku. Zásobovala elektřinou pece největšího světového producenta hliníku - firmu RUSAL.

5 Technické údaje Počet turbinových jednotek: 10
Typ turbin: Francis (16 lopatek) Výkon jedné jednotky: 650 MW Hltnost (průtok) každé jednotky: 358,5 m³/s Nominální otáčky: 142,86 ot/min Spád netto: 194 m Datum výroby: 1978 Váha rotoru: 156 tun Průměr rotoru: 6,77 m

6 Přehradní hráz Kanály k turbinám Přepadové kanály Budova elektrárny
Turbíny 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Budova elektrárny Dispečink

7

8

9 Celkový pohled

10 Vodní přepady Přívodní kanály k turbínám Transformátory Vedení vysokého napětí Budova turbín a generátorů

11 Sajano-Sušenskaja hydroelektrárna
Řeka Jenisiej Budova elektrárny

12 Havárie – 17. srpna (v TV)

13 Průběh havárie 17. srpna 2009 v 08:13 místního času (00:13 GMT), v elektrárně v jedné z turbín vzrostl náhle tlak („vodní ráz“). Nárazový vzrůst tlaku vody způsobil vyvrácení turbíny č. 2 z ložiska a její zhroucení. Váha jedné turbíny je asi 900 tun. Turbína č.7 a 9 rovněž doznaly těžká poškození a zhroutily se na turbíny č. 3, 4 a 5 a též je poškodily. Turbína č. 6, která byla v plánované odstávce, byla poškozena jen minimálně. Byla jediná z 10-ti turbín, která nebyla poškozena ani elektricky a ani její transformátor nebyl poškozen zkratem a bude moci po menší opravě znovu pracovat. Voda následně zatopila strojovny turbín a generátorů a způsobila exploze transformátorů. 23. srpna 2009 oficiální zprávy udávaly počet 69 mrtvých. V té době bylo ještě 6 osob pohřešováno. Předpokládalo se, že během dnů, po vyčerpání vody ze zatopených částí budou jejich těla nalezena.

14 Před havárií Vršek generátoru Mostní jeřáb Jednotlivé turbíny
Vzducho-olejové nádrže Vršek generátoru Pumpy regulatorů Šnekové pohony

15 Po havárii Strop Strop generátorů Sběrač Vzducho-olejové nádrže
Turbína č. 2 Prstenec ložiska Předek turbíny Jednotka turbiny č.1 Strop generátorů

16 Vršek generátorů Celkový pohled

17 Celkový pohled

18 Rotor generátoru – turbína č. 5
Před havárií Rotor generátoru – turbína č. 5 Zde začala katastrofa Rotor generátoru

19 vzducho-olejové nádrže Předek (vrch) generátoru

20

21 Zničená turbínová jednotka č.7

22 Turbínová jednotka č.9 Turbínová jednotka č.7

23 Pojezdová dráha po havárii „propletená“ s montážním jeřábem

24 Zničené silové rozvody
Chráněné řídící rozvody Horní uložení ložiska generátoru Rotor generátoru

25 Zbytky věnce turbíny

26 voda + olej v zatopené části

27 Chráněné řídící rozvody

28 Jeřábová dráha Montážní lávka Vršek (předek) generátoru Větráky pro chlazení generátoru Pojezdové kolejnice

29

30 Transformátor Zničený výtah

31

32 Dach

33

34

35

36 Elektrárna – po explozi
Kalkulace obětí 76 osob mrtvých Otázka: Při této havárii bylo v elektrárně asi 100 osob. Obvykle při údržbových a montážních pracech tam nebývá tak velké množství lidí. Nabízí se otázka, proč jich tam bylo tolik… Elektrárna – po explozi

37 Škody Škody přesáhnou minimálně částku 310 millionů USD.
Oprava bude trvat dlouhou dobu. Ztráty ve výrobě hliníku se odhadují na tun. Řeka pod elektrárnou je znečištěna olejovou skvrnou

38 Vyhodnocení dopadů havárie
Není vyhodnoceno jak mnoho lidí tato katastrofa ovlivní a následně postihne. Elektrárna pokrývala 10% potřeb energie Sibiře. Pece pro výrobu hliníku spotřebovávaly 70% energie vyrobené v této elektrárně.

39 Příčiny a průběh havárie
Předběžné hypotézy příčin havárie (pouze dle fotografií): Náhlé zaseknutí se regulačních lopatek turbiny. č. 2. Intenzivní „vodní rázy“ ve spirálním obvodu turbíny a v přívodním vodním kanálu zapříčinily její zhroucení. Síla vytvořená vodními nárazy se přenesla i na budovu a přívodní vodní kanály. Tlak vody do stran zapříčinil porušení struktur statických částí uložení turbíny. Intenzivní zpětné vodní rázy v ssacím potrubí za vodní turbínou způsobily zničení krytu generátoru, podlahy strojovny atd. Došlo k rychlému zatopení elektrorozvodů. . U turbínových jednotek č. 7 a 9 z důvodu jejich odpojení od zátěže (sítě) došlo k nekontrolovanému nárůstu otáček generátorů (již zaplavených vodou) a jejich havárii.

40 Pravděpodobné příčiny
Jedna z předběžných hypotéz příčin zaseknutí se lopatek turbíny Jednou z příčin mohlo být, že se do rotoru turbíny dostal větší předmět, který pro svoji velikost neprošel dál a zasekl se tam. Tento kus materiálu se točil s rotorem a narážel na všechny regulační lopatky, až se ve zlomku vteřiny zasekl a zastavil turbínu. Tím materiálem mohla být kláda která prošla vstupní mříží zachycující předměty, nebo materiál pocházející z ulomené lopatky rotoru, nebo z regulační lopatky. Nebo (což je málo pravděpodobné): Vlivem hydraulických sil došlo k prasknutí olejové roury hydrauliky k servopohonu regulačních lopatek uzavírající přívod vody do turbíny.

41

42

43 Turbínová jednotka č. 2 Turbínové jednotky č.7 a 9

44 Zatopení vodou voda

45 Rozebírání trosek

46

47

48

49 Situace v sobotu 22 srpna 2009

50

51

52

53

54 Voda ze zaplavených částí je již odčerpána …

55 Plány na další činnosti
Dohledání a nalezení příčin havárie. Úplný úklid a odstranění ruin. Úplné odstranění zátopové vody a vysušení. Vybudování zakrytí prostoru turbín a jeho zabezpečení před zimou. Zprovoznění výtahů. Instalace mostního jeřábu a pojezdových drah v budově elektrárny pro použití při opravách a nové instalaci zařízení.

56 Tiskové zprávy – z 21. srpna 2009
NOVOSIBIRSK, 21. srpna (Itar-Tass) – Odčerpávání vody v zatopené turbinové části Sajano-Sučenské hydroelektrárny započalo ve čtvrtek a do pátku ráno byly odčerpány 2 metry vody. Celkově bylo dosud odčerpáno 30 tisíc metrů krychlových vody. Ještě je ale potřeba odčerpat asi 250 tisíc metrů krychlových vody. Ministr Sergej Šojgu nařídil nainstalovat další pumpy a tím způsobem zvýšit množství odčerpávané vody na 4 tisíce metrů krychlových za hodinu. “Tímto zvýšením odčerpávání vody dosáhneme odčerpávání veškeré vody do 32 hodin.” - řekl ministr. Probíhají práce na odklízení trosek. Při odklízení bylo odvezeno metrů krychlových betonových konstrukcí a suti. Obecně, při pracech na likvidaci katastrofy Sajano-Sušenské hydroelektrárny, je zaangažováno 2 tisíce lidí a 116 různých strojů.

57 Některé Internetové odkazy:


Stáhnout ppt "Havárie v největší ruské hydroelektrárně dne 17. srpna 2009"

Podobné prezentace


Reklamy Google