Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“ Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“ Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj."— Transkript prezentace:

1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova v rámci opatření III.3.1. Vzdělávání a informace Programu rozvoje venkova ČR Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí 1

2 Inspirace Příklady projektů z praxe 9.10.2008 Zámek v Dřevohosticích

3 Ratíškovická železnice -  Š l a p a c í   d r e z í n k y,    M u z e u m   v e   V a g ó n u   -
Ratíškovická železnice je železniční trať – vlečka, po které už vlaky nejezdí. Místo vlaku jezdí šlapací drezínky, které si můžete půjčit a povozit se na 3km úseku dráhy. V Ratíškovicích funguje od r nové muzeum – Muzeum ve Vagónu, které informuje návštěvníky o historii těžby lignitu a o historii železnic v okolí Ratíškovic. U muzea je malé občerstvení a WC.

4 Venkovské muzeum Kojákovice
V bývalé základní škole v Kojákovicích u Třeboně vzniklo Venkovské muzeum. Netradiční muzeum o životě prostých lidí. Nářadí a náčiní, které se používalo před sto lety v každé domácnosti, ukázky tradičních a dnes již  zapomenutých jihočeských řemesel. Na všechno si můžete sáhnout a vše si můžete vyzkoušet.

5 Lesní pedagogika – vzdělávání dětí a mládeže
Lesní stezka Děti se seznámí s lesem, se vztahy a procesy, které v lese probíhají za pomocí lesníka. Rozšiřuje a doplňuje vědomosti zábavnou formou přímo v lese. Děti se zapojují všemi svými smysly.

6 Vodní park Čabárna Ve vodním parku o rozloze 3,5ha je možnost vidět okrasná jezírka s kapry, lekníny a dalšími vodomilnými rostlinami s 30-ti letou tradicí. Po naučné stezce je k vidění jak domácí, tak volně vzácně žijící zvířectvo (černé labutě, jeseter Viza aj.). Možnost příjemného posezení s občerstvením a také rybolov pro veřejnost.

7 Naučná stezka Henička Naučná stezka je vybudována v příměstském lese u Šternberka. Není náročná, má charakter rekreační výletní cesty. Přibližuje návštěvníkům život v lese, na poli i historii regionu. Stezka je vedena převážně lesními porosty. Dílčí tabule upozorňují na nejčastěji se vyskytující druhy stromů. Stezka je zaměřena pro nejmenší, tj. pro děti předškolního a mladšího školního věku. Témata jednotlivých zastavení Co se děje v trávě Les a jeho význam Strom – domov zvířátek O lesních pasekách                         Rostliny na pastvinách Voda v lese Lesy

8 Biofarma Ve dvoře Soukromé ekohospodářství na osamělém statku poblíž vesnice Střemeníčko. Od jara až do podzimu nabízí všem zastáncům zdravého životního stylu možnost podílet se na chodu farmy – péče o zvířata, pěstovaní biopotravin, návrat ke starým řemeslům (pečení chleba, výroba sýra, keramika, řezbářství, zahradnické práce). Za dobrovolnou výpomoc získáte ubytování i domácí stravu zdarma. Služby: 10 lůžek, velká společenská místnost, stravování, kozy, slepice, psi, půjčovna kol, cyklotrasy, turistika.

9 Baškův hamr Hamr je funkční technickou památkou. Celé zařízení je poháněno 3 vodními koly, které uvádějí do chodu buchar, brus a dmychadla u výhně. Součástí expozice je i kolekce originálního kovářského nářadí. V bývalé obytné části je umístěna výstava lidového nábytku s ukázkami keramiky, podmaleb na skle a dobového zařízení z přelomu 18. a 19. století.

10 Naučná stezka Po stopách permoníků
Stezka je zaměřena na historii Zlaté hory a je rozšířena o pohádkový příběh permoníků, kteří zde údajně žijí. Jednotlivé zastavení stezky popisují historii a na každém je vedle těchto faktografických údajů ještě vyprávění permoníků. Informační tabule: historie osídlení Ražicka Velenovo vyprávění o setkání s duchem Zlaté hory Rozcestí pod Zlatou horou a vyprávění permoníka Jaryše - aj.

11 Rozhledna Malý Chlum Devítimetrová dřevěná rozhledna byla postavena v červenci 2005 tesařem Janem Opatřilem z Doubravice nad Svitavou. Iniciátorem stavby byl Svazek obcí Svitava.

12 Stezky (cyklostezky, naučné stezky …)
Např. zaměřené na: přírodu (o stromech, o lese, o životě na poli, k prameni, k jezírku atd.) církevní tématika (okolo pomníčků, okolo božích muk atd.) historické osoby technické a architektonické prvky regionu specifické zajímavosti (legendy, pověsti, strašidla aj.)

13 Děkuji za pozornost Lenka Baďurová +420 739 344 126


Stáhnout ppt "„ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“ Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google