Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelské páry – když se setká mužské psaní se ženským Kapitoly ze světové literatury II LS 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelské páry – když se setká mužské psaní se ženským Kapitoly ze světové literatury II LS 2012."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelské páry – když se setká mužské psaní se ženským Kapitoly ze světové literatury II LS 2012

2 Gender a literární tradice – „mužský pohled“  T. S. Eliot – Tradice a individuální talent (ELIOT, T. S. O básnictví a básnících. Praha: Odeon, 1991.) „Žádný básník, žádný umělec, ať už pracuje v jakémkoli oboru, nenabude úplného významu sám o sobě. Jeho význam a hodnota spočívají v jeho vztahu k mrtvým básníkům a umělcům. Hodnotit jeho význam znamená hodnotit jeho vztah k mrtvým básníkům a umělcům“. (s. 10)

3 Gender a literární tradice – „mužský pohled“  Harold Bloom – The Anxiety of Influence. New York; Oxford: Oxford University Press, 1997. „Poetic history, in this book's argument, is held to be indistinguishable from poetic influence, since strong poets make that history by misreading one another, so as to clear imaginative space for themselves. My concern is only with strong poets, major figures with the persistence to wrestle with their strong precursors, even to the death“. (s. 155)

4 Gender a literární tradice – „ženský pohled“  DW(E)M – Dead White (European) Males  GILBERT, Sandra M.; GUBAR, Susan. The madwoman in the attic: the woman writer and the nineteenth- century literary imagination. New Haven, Conn.; London: Yale University Press, 2000. „Thus the ‘anxiety of influence’ that a male poet experiences is felt by a female poet as an even more primary ‘anxiety of authorship’ – a radical fear, that she cannot create, that because she can never become a ‘precursor’ the act of writing will isolate and destroy her (s. 48-49)

5 Nancy Huston: Deník stvoření (1990)  Kdo je Nancy Huston?  O čem je Deník stvoření?  Žánr Deníku stvoření?

6 Nancy Huston o tvoření žen  Čas je založen v ženském těle způsobem, kterým není založen v těle mužském: menstruací (28 dní), těhotenstvím (9 měsíců), omezenou plodností (30 let), žena představuje neúprosné hodiny lidstva. Ona stále odpočítává – je živou smrtelností muže. Deník je literární žánr, který odpočítává čas. (s. 23)  I když se dychtivě chtějí stát autory, jsou o tomto svém nároku i o svých schopnostech méně přesvědčeny. A to z jednoduchého důvodu, že ve všech příbězích o stvoření se nachází ne v roli auctor (autora, autority), ale v roli mater (matka/materie). (s. 33)

7 Typy vztahů u spisovatelských párů  Muž – duchovní vs. žena – tělesné  Muž – tvůrčí vs. žena – múza  Muž a žena – duchovní vs. odmítnutá tělesnost

8 Frances Scott a Zelda Fitzgeraldovi  Frances Scott Fitzgerald (24.09.1896 – 21.12. 1940)  Zelda Sayre (24.06. 1900 – 10.3.1948)

9 Virginia a Leonard Woolfovi  Virginia Stephen (25.01.1882 – 28.03.1941 )  Leonard Woolf (25.11.1880 – 14.08.1969)


Stáhnout ppt "Spisovatelské páry – když se setká mužské psaní se ženským Kapitoly ze světové literatury II LS 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google