Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPOSUD SE DLOUZE DEBATOVALO O ALGORITMECH POTÁPĚČSKÝCH POČÍTAČŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPOSUD SE DLOUZE DEBATOVALO O ALGORITMECH POTÁPĚČSKÝCH POČÍTAČŮ."— Transkript prezentace:

1

2 DOPOSUD SE DLOUZE DEBATOVALO O ALGORITMECH POTÁPĚČSKÝCH POČÍTAČŮ

3

4 DEBATA JE U KONCE

5

6 VOLBA ALGORITMU JE NA VÁS Pelagic DSAT Pelagic Z+

7

8 VOLBA ALGORITMU JE NYNÍ NA VÁS PODLE TOHO, JAK NEBO S KÝM SE POTÁPÍTE

9

10 POČÍTAČ OC1 POUŽÍVÁ REVOLUČNÍ KONCEPT PERZONALIZACE

11

12 UMOŽŇUJE UŽIVATELI VOLBU ALGORITMU Pelagic DSAT ZALOŽENÉHO NA POWELLOVÝCH DATECH A POUŽITÉHO K VALIDACI PLÁNOVAČE REKREAČNÍCH PONORŮ PADI NEBO NOVÉHO ALGORITMU PELAGIC Z+ ZALOŽENÉHO NA DATECH BUHLMANN ZHL-16C.

13

14 VOLBA JE NA VÁS Pelagic DSAT Pelagic Z+

15 Data DSAT (POWELL / SPENCER) se hodí zvláště pro výpočty bezdekompresních, víceúrovňových či opakovaných ponorů v malé nadmořské výšce. Data Z+ (BUHLMANN ZHL-16C) se hodí zvláště pro výpočty opakovaných dekompresních ponorů ve vyšších nadmořských výškách. Až dosud byl uživatel vždy postaven před volbu buď a nebo: Použitý algoritmus výpočtu ponoru byl klíčovým parametrem při pořízení počítače, bez ohledu na další rysy počítačového modelu (konzervativismus apod). Situace je stejná jako při výběru automobilu. Určitě si nevyberete JEEP pro jízdu po dálnici nebo Lamborghini na cestování vnitrozemím Austrálie. Volba vhodného algoritmu je nyní na Vás – podle toho, jaký typ ponoru hodláte uskutečnit nebo podle toho, s kým se jdete potápět.

16 Různé výpočetní modely se liší reakcí na odlišné profily ponorů. Dva potápěčské časopisy provedly relativně objektivní testy k určení obecných rysů jednotlivých výpočetních modelů a použitých algoritmů.

17 Algoritmus DSAT byl hodnocen obecně jako liberální pro typické rekreační potápění (opakované, víceúrovňové ponory po několik dní za sebou, s minimálními povrchovými intervaly). Hodnocení v ScubaLab Review, provedené časopisem Scuba Diving Magazine. Konzervativnější počítače v zásadě snižují riziko nebo pravděpodobnost výskytu dekompresní nemoci zkrácením času na dně. Méně konzervativní počítače povolují uživateli delší čas na dně, avšak s tím zároveň roste i riziko DCS.

18 Grafy znázorňují bezdekompresní limity pro počítače uvedené v rámečku napravo. Bezdekompresní čas v minutách je vynesen pro všechny hloubky profilu. Čím výše leží bod znázorněný na grafu, tím delší bezdekompresní čas připouští počítač pro danou hloubku, a tím je počítač liberálnější=méně konzervativní. Čím níže leží bod znázorněný na grafu, tím kratší bezdekompresní čas připouští počítač pro danou hloubku, a tím je počítač konzervativnější. Například, při ponoru 1 jsme sestoupili do hloubky 100 ft. Po přibližně 4 min jsme vystoupili podle profilu ponoru do hloubky 90 ft. Před začátkem výstupu jsme pro jednotlivé počítače zaznamenali, jaký zbývající bezdekompresní čas (min) ještě povolují v hloubce 100 ft před vstupem do dekompresního modu. Tento čas je znázorněn na ose y grafu. Provedeno poté i pro další body profilu.

19 Profily ponorů znázorněných na grafech zná a používá většina potápěčů, protože odpovídají třem typickým ponorům realizovaným během jednoho dne potápění. Povrchový interval mezi ponorem 1 a ponorem 2 je asi 60 min, a mezi ponorem 2 a ponorem 3 asi 90 min.

20 I když algoritmus Z+ vede k výsledkům, které bychom chtěli dosáhnout při ukončení debat o volbě algoritmu, algoritmus DSAT nabízí ještě další hodnotný přínos. Algoritmus DSAT je validován stejnými daty, která byla použita při odvození plánovače rekreačních ponorů PADI. Používá se mnoho let a má jednoznačne výborné hodnocení vzhledem k bezpečnosti. Byly s ním provedeny doslova miliony ponorů bez jediného případu výskytu DCS, který by se dal označit jako DSC vzniklá v důsledku chyby v algoritmu.

21 Naše filosofie je prostá: Začněte s bezpečným, prověřeným algoritmem – a poté můžete jako uživatel uvážit, jestli máte predispozice k DCS, zda chcete obětovat pár minut z času na dně za další příspěvek k vlastní bezpečnosti a podle toho se rozhodnout. Naše počítače nabízí několik dalších možností, kterými lze zadat tyto faktory, a to bez ohledu na použitý algoritmus.

22 Podobné testy provedl pro typické ponory “evropského stylu” časopis Diver UK. Evropským stylem rozumíme opakované hluboké ponory s plánovanou dekompresí a dlouhými povrchovými intervaly. Výsledek testu ukázal, že naše výrobky jsou nejen liberální v malých hloubkách, ale dokonce pro “evropský styl potápění” můžeme být ještě liberálnější.

23 Dále se v testu Diver UK objevila odlišnost mezi algoritmy používanými v Americe a Evropě: ”V minulosti jsem byl kritický k počítačům Oceanic. Neuměl jsem vyhodnotit, zda informace, které podávají, jsou “správné”. Měl jsem pocit, že jsou příliš benevolentní a mají dlouhé bezdekompresní časy, dokud nevstoupí do dekompresního modu. Poté jsou naopak příliš opatrné a chovají se tak, jako kdyby dekompresní zastávka byla trestem a ne dekompresní technikou.”

24

25

26 Až dosud jste byli vždy postaveni před volbu buď a nebo: Použitý algoritmus výpočtu ponoru byl klíčovým parametrem při pořízení počítače.

27 Pro jízdu dálnici si nevyberete JEEP a na cestování vnitrozemím Austrálie si nevyberete Lamborghini.

28 DEBATA JE UKONČENA

29 Volba vhodného algoritmu je nyní na Vás – podle toho, jaký typ ponoru hodláte uskutečnit nebo podle toho, s kým se jdete potápět.

30 THE CHOICE IS YOURS VOLBA JE NA VÁS

31

32 OC1 je pokročilý potápěčský počítač se zabudovaným duálním algoritmem Oceanic, který je jedinečný svého druhu. Počítač nabízí dále možnosti bezdrátového sledování tlaku v lahvi, digitálního kompasu, sledování tlaku v lahvi partnera a ještě mnohem více. To vše se ukrývá v odolném, lehkém titanovém pouzdře. 4 ovládací tlačítka 10 menu 40 možností nastavení zvyšování/snižování nastavených hodnot 5 operačních modeů 3 nitroxové směsi 35 varování / alarmů duální čas hodinek duální algoritmus přepínání mezi plyny / sledovanými vysílači sledování tlaku v lahvi partnera automatická kompenzace nadmořské výšky hloubkové zastávky při bezdekompresních ponorech nastavitelná bezpečnostní zastávky měření doby ponoru v modu Gauge mod Gauge do 660 ft / 200 m digitální kompas NDL konzervativní faktor proměnlivá rychlost výstupu PC nastavení parametrů/ukládání dat zvukový alarm s blikající LED diodou výměnu baterie může provést uživatel zachování dat uživatelský upgrade programu


Stáhnout ppt "DOPOSUD SE DLOUZE DEBATOVALO O ALGORITMECH POTÁPĚČSKÝCH POČÍTAČŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google