Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montana Trail Dobývání divokého západu v podmínkách střední Evropy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montana Trail Dobývání divokého západu v podmínkách střední Evropy."— Transkript prezentace:

1 Montana Trail Dobývání divokého západu v podmínkách střední Evropy

2 Popis zážitku Mnoho lidí touží zažít atmosféru a pocity prvních pionýrů a traperů, když před více než 200 lety na koních putovali neznámou krajinou amerického středozápadu. Atmosféru, jíž všichni známe z knih nebo dobrodružných filmů. My Vám takový zážitek přinášíme,všem … bez ohledu na to, zda jste kdy seděli na koňském hřbetu. Příští dva dny prožijete v horách odkázáni na „svého“ koně, jeho sílu a vytrvalost. Naše koně jsou americké krve …. oni už tam byli. Úvodní slovo Náš zážitek začíná v areálu westernového městečka HardLand v Jankovicích na úpatí Hostýnských hor. Sem přivezeme koně s veškerým vybavením, které je pro uskutečnění zážitku nezbytné – vše westernové a dalo by se říci dobové. S naší pomocí si sami koně pro cestu připravíte, své osobní věci povezete v sedlových brašnách a vacích. Od nás máte koně se všemi cajky a pro Vás cowboyský plášť kdyby sprchlo. Potom Vás čeká cca 25 km v sedle nádhernou přírodou po jižním hřebenu Hostýnských hor. Na trase jsou přestávky k odpočinku lidí i zvířat. Tato neobsahuje žádnou z civilizačních vymožeností, je nicméně bezpečná jak pro koně, tak jezdce. Po asi 5 hodinách jízdy (celou dobu v kroku) přijedete na Montanu, což je místo kde strávíte Vy i koně večer a noc. O tomto místě později. Ráno po snídani očistíme a nasedláme koně a absolvujeme více méně stejnou trasu zpět na Hardland, kde své putování zakončíme (a tak to dohromady máme 50 km za necelých 28 hodin). Celou dobu s Vámi pojede průvodce (wrangler), který se postará o Váš komfort a pohodu, připraví večeři, snídani a obstará koně. Můžete se aktivně zapojit do všech činností nebo třeba zůstat pasivní a jen si užívat.

3 Příprava na cestu Všechny koně jsou amerického plemene Quarter Horse, jedná se o klisny ve stáří 4 – 8 let, jsou klidné, vyrovnané, trasu dobře znají. Rozmary počasí ani jiné nestandardní situace nijak neřeší.

4 První polovina trasy Na tomto úseku se z cca 300 m n m dostáváme na hřeben ve výšce 600 m n m. Po krátkém přibližně 40 minutovém pobytu v otevřené krajině se vnoříme do lesa, ze kterého mimo občasné vyhlídkové planiny již nevyjedeme. Cesta je kombinací neznačených stezek, značených turistických tras a lesních svážných cest. A brodíme zde říčku (cca 5 m šířky dle ročního období a stavu vody). Následuje „větší odpočinutí“ u studánky s pitnou, chladnou horskou vodou. To máme za sebou polovinu trasy. Tato přestávka trvá cca 30 minut a napájíme zde i koně.

5 Druhá polovina trasy Druhá polovina trasy od studánky na Montanu je ve znamení opakovaných stoupání a klesání, tak jak to v horách občas bývá. Dlužno dodat, že po celou dobu neuvidíte nic než les a když se občas otevře, tak zase jenom zalesněné kopce kolem. Kdo si to tedy bude opravdu přát, může si myslet, že je v Americe 18. století a objevuje nové kraje. A pak před soumrakem přijíždíme na Montanu, poslední obchodní stanici na americko-indiánské hranici. Tady koně odsedláme a dáme jim vytouženou volnost – omezenou na 8000 m2 pastviny za ohradou. Teď se můžeme soustředit na vlastní pohodlí a prázdné žaludky.

6 Montana – Váš domov na příštích 12 hodin A zatímco se koně pasou a budou tak činit celou noc, my si užíváme skromného pohostinství této bohem zapomenuté obchodní stanice. Svítíce si pouze petrolejovými lampami, podávají se mexické fazole s cibulí a slaninou, kukuřičné tortily, káva nebo čaj. Vše připraveno na venkovní peci. V zásobě i něco ostřejšího na zmírnění bolesti otlačených partií. Následuje sladký, hluboký a dlouhý spánek. Jen wrangler občas zkontroluje koně a vyvětrá vydýchaný vzduch.

7 Příprava na návrat do civilizace - nespěchejte, ještě 5 hodin v sedlech. Ráno je všechno trošku pomalejší. Nikomu se nechce vstávat, průvodce zatopí v peci, postaví na kafe, zkontroluje zvířata a napajedlo. I ti koně jsou takoví ospalí, jak se celou noc pásli a plnili kaloriemi a oka nezamhouřili. K snídani jsou toasty s masovou pomazánkou nebo s marmeládou či medem a kafe nebo čaj – opět vaříme venku. Trochu přepucnout koně, pobalit věci, nasedlat a vyrážíme.

8 Cesta zpět – není nikdy stejná jako předchozí den Na zpáteční trase pojedeme více méně stejnými místy, nicméně kdo se moc neohlížel, jako by jel úplně jinou krajinou. Zařadili jsme zajížďku na místní hrad, takové milé místo pro focení, ale není nutno, dle časových možností. Kdo by měl to srdce nenechat koníky chvíli pást, když tak tvrdě pracovali. A to je vše, v Jankovicích již čeká auto s přepravníkem, aby koně odvezl.

9 Montana Trail - Epilog Absolvovali jste cestu na západ a zpět, přestože jste ve skutečnosti jeli východním směrem. Ujeli jste 50 km panenskou zemí a přitom celou dobu seděli, i když jinak než jste zvyklí. Něco Vás bolí a příště byste si vzali bezešvé kalhoty a třeba teplé spodní prádlo. Nechali byste doma voňavku, protože pach zpoceného koně stejně nic nepřebije. Tento zážitek si nelze jen tak představit, musí se prožít, ten pocit nelze nahradit ani simulovat. Já Vám garantuji silný prožitek každou minutu. Svěřujeme Vám to nejcennější co máme, naše koně. Oni se dřou za Váš skvělý pocit. Budou Vám důvěřovat a bezpečně s Vámi projdou i místy zdánlivě obtížnými, jako voda, kmeny, houští a bláto. Budou klidní a trpělivý i přes Vaše občasné nekoordinované pohyby. Vytvoří se mezi Vámi pouto a Vy budete na „svého“ koně při odjezdu pohlížet jako na věrného a dobrého přítele. ……průvodce ……


Stáhnout ppt "Montana Trail Dobývání divokého západu v podmínkách střední Evropy."

Podobné prezentace


Reklamy Google